MM logo red

Waarom kiezen voor een plafonddampkap?

Amina6 MAART 2024
unknown description

Bij het inrichten van je keuken overweeg je niet alleen welke keukenstijl je het mooist vindt, maar ook welk type dampkap het beste in je ruimte past. Een van de opties is de plafonddampkap. MediaMarkt lijst de voor- en nadelen van een dampkap voor het plafond op, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Wat is een plafonddampkap?

 Wat is een plafonddampkap?

Zoals het woord zelf al zegt, zit een plafonddampkap rechtstreeks in het plafond. Je monteert deze dus niet aan de wand, zoals een wanddampkap, of onder een van je bovenkasten, zoals een onderbouwdampkap. Een plafonddampkap is ook niet hetzelfde als een schouwdampkap of eilanddampkap: die laatste hangt immers aan het plafond, maar is niet ingebouwd. Een schouwafzuigkap is een echte blikvanger die je boven je kookeiland hangt, terwijl een plafonddampkap een heel subtiele oplossing is die je in het plafond inbouwt. Daardoor verlies je met een dampkap voor het plafond weinig ruimte en kun je ze naadloos in veel keukenstijlen integreren.

Hoe werkt een dampkap voor het plafond?

Hoe werkt een dampkap voor het plafond?

Net als andere soorten dampkappen, zuigt een plafonddampkap tijdens het koken rook, geuren en vetdeeltjes op. Dat gebeurt via luchtafvoer of recirculatie. Als je voor een recirculatiedampkap kiest, dan gaan de dampen door een koolstoffilter in je dampkap. De afzuigkap blaast de gereinigde lucht vervolgens terug de keuken in. Een plafonddampkap met een afvoersysteem voert de lucht echter naar buiten af. Die laatste optie is meestal de krachtigste, vooral als de dampen maar een korte weg hoeven af te leggen tot ze buiten zijn.

Of je nu voor luchtafvoer of recirculatie opteert, je plafonddampkap bedien je doorgaans met een afstandbediening. Door de plaatsing in het plafond kun je er immers meestal moeilijk bij. Een afstandbediening laat je ook toe om eenvoudig de verlichting van de afzuigkap in te schakelen en de afzuigcapaciteit te bepalen. Sommige geavanceerdere plafonddampkappen bedien je zelfs met een app op je smartphone of tablet.

Wat zijn de voordelen van een plafonddampkap?

Wat zijn de voordelen van een plafonddampkap?

Mensen kiezen vaak voor een plafonddampkap omdat die weinig aandacht trekt. Ze zit ingebouwd in het plafond en is dus heel discreet. Een plafonddampkap is dan ook meestal vooral een designkeuze. Daarnaast neemt een dampkap voor het plafond weinig plaats in. Je verliest geen ruimte aan je keukenwand en hebt er niet veel plek voor nodig, zoals voor een schouwdampkap. Verder hangen plafonddampkappen relatief hoog, waardoor ze over een grote afzuigcapaciteit beschikken. Dit type afzuigkap is ook in verschillende afmetingen verkrijgbaar, zodat je ze boven elk formaat kookoppervlak kunt gebruiken.

Wat zijn de nadelen van een dampkap voor het plafond?

Wat zijn de nadelen van een dampkap voor het plafond?

Een plafonddampkap past niet overal. Je kunt ze alleen gebruiken als de ruimte tussen je kookplaat en plafond maximaal 1,60 meter is. Is je plafond hoger, dan zou je natuurlijk met een vals plafond kunnen werken om toch de juiste afstand tot je werkblad te creëren. Een ander nadeel is dat je de plafonddampkap minder goed kunt bereiken. Dat is niet zo handig om de dampkap te reinigen, wat essentieel is om een goede luchtafvoer te behouden. Ook de installatie van een plafonddampkap is niet altijd vanzelfsprekend. Om ze in te bouwen, dien je namelijk met het motorblok van het apparaat rekening te houden.

Welke onderdelen en accessoires heb je nodig voor een plafonddampkap?

Dat hangt ervan af welk systeem je voor je dampkap kiest. Als je plafonddampkap lucht naar buiten afvoert, heb je een afvoerbuis met een diameter van 12 tot 15 centimeter nodig, afhankelijk van het model van de afzuigkap. Opteer je voor een recirculatiedampkap, dan heb je een koolstoffilter nodig. Tot slot krijg je bij je plafonddampkap ook een afstandbediening waarmee je de verlichting en afzuigcapaciteit regelt.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over