MM logo red

Je koelkast indelen: hoe ga je best te werk?

Amina28 MAART 2024
unknown description

De indeling van je koelkast heeft vaak te maken met gewoontes. Maar wist je dat een juiste indeling ervoor zorgt dat je producten langer vers blijven? Tijd dus om die oude gewoontes overboord te gooien en je koelkast te reorganiseren. Zo geniet je langer van je favoriete etenswaren en ga je verspilling tegen.

Het belang van je frigo goed organiseren

Wordt je voeding snel slecht? Verbruikt jouw koelkast (te) veel energie? Dan loopt er misschien iets mis met de indeling. Organiseer je frigo volgens onze tips en geniet langer van je etenswaren en een lagere energierekening. Bovendien is het ordelijk organiseren van je koelkast ook handig om een goed overzicht te behouden. Zo vermijd je verspilling.

Houd rekening met de temperatuurzones van je koelkast tijdens de indeling

Houd rekening met de temperatuurzones van je koelkast tijdens de indeling

Voor je aan de herindeling van je koelkast begint, controleer je eerst de temperatuur. Een koelkast stel je best in op 4 à 5 graden Celsius. Zo vermijd je verspilling, bacteriën en een hoge energierekening. Belangrijk om te weten: een ijskast is niet overal even koud. Er zijn verschillende temperatuurzones waar je best rekening mee houdt.

  • Bovenaan in je koelkast is het vaak 1 à 2 graden warmer dan in het midden en onderaan. Hier zet je geopende potten, restjes, room, eieren, kaas en blikjes frisdrank.

Houd rekening met de temperatuurzones van je koelkast tijdens de indeling
  • De koudste plaats in je ijskast is het onderste schap vlak boven de groente- en fruitbakken. Vlees, vis en charcuterie bewaar je hier.
  • In de groente- en fruitbakken van je frigo is het warmer.
  • De warmste plek van je frigo is de deur. Hier bewaar je sauspotjes, melk, grote drankflessen en zachte kaas.

Heb je een koelkast met diepvries ? Schakel het vriesgedeelte in op -18 graden Celsius voor optimale bewaring.

Gebruik bij de indeling van je koelkast bakjes om efficiënt met ruimte om te gaan

Gebruik bij de indeling van je koelkast bakjes om efficiënt met ruimte om te gaan

Ijskasten, zeker mini-koelkasten, worden nogal snel een rommeltje. Een goede indeling zorgt naast optimale bewaring voor meer overzicht. Zeker als je gebruik maakt van handige koelkast-bakjes. Alles krijgt zijn plaats en voedingswaren komen niet met elkaar in contact. Maak gebruik van labels of stickers om de houdbaarheidsdatum goed bij te houden. Wat sneller slecht wordt, zet je vooraan. Pas wel op dat je niet overdrijft met het aantal bakjes, een frigo heeft voldoende luchtcirculatie nodig om goed te functioneren. Droom jij van een grote ijskast die je volledig naar wens organiseert? Ontdek dan zeker onze Amerikaanse koelkasten.

Check de etiketten van je producten om te zien of ze in de koelkast horen

Check de etiketten van je producten om te zien of ze in de koelkast horen

Sommige etenswaren zoals chocolade, tomaten, appels en avocado’s horen niet thuis in de koelkast. Is dit bij jou wel het geval? Dan check je de etiketten van je producten best dubbel tijdens het organiseren van je frigo.Hier staat namelijk altijd vermeld hoe je ze wel correct bewaart. Zo bespaar je meer plaats voor producten die wel koeling vragen.

Handige tips voor het indelen van je koelkast

We vatten onze tips graag nog eens voor je samen:

  • Houd rekening met de temperatuurzones van je koelkast
  • Gebruik bakjes om je indeling te vereenvoudigen
  • Label de bakjes om verspilling te voorkomen
  • Laad je ijskast niet overvol, er moet luchtcirculatie mogelijk zijn
  • Controleer of alles wat in je koelkast staat er ook effectief thuis hoort om ruimte te besparen

Extra tip: Heb je te weinig plaats in je koelkast om alles goed in te delen? Voorzie een extra tafelmodel koelkast in je berging voor meer opslagruimte.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn