Kies een winkel
Toon alle winkels

Een koelkast schoonmaken? Dat doe je zo!

unknown description

Je koelkast schoonmaken is misschien niet meteen de prettigste klus, maar het levert wel enkele mooie voordelen op. Door de koelkast regelmatig te reinigen, voorkom je namelijk vieze geuren, bacteriën of schimmels, een verstopte afvoer én onnodig energieverbruik. Benieuwd hoe vaak je de frigo best poetst en hoe je deze taak aanpakt? We delen enkele handige tips.

Waarom dien je de koelkast af en toe schoonmaken?

Waarom dien je de koelkast af en toe schoonmaken?

Je koelkast of koel-vriescombinatie reinigen is om verschillende redenen een goed idee. Eerst en vooral helpt een propere koelkast bacteriën en schimmels voorkomen. Die vermenigvuldigen zich namelijk in voedselresten of gemorst eten en drinken. Daarnaast vermijd je met een regelmatige schoonmaakbeurt onaangename geuren en verhoog je de efficiëntie van de frigo. Je voorkomt bijvoorbeeld ijsvorming aan de achterzijde van de koelkast, waardoor het apparaat minder hard moet werken om producten te koelen. Je verlaagt zo meteen ook het energieverbruik en verlengt de levensduur van je koelkast.

Onze selectie koelkasten

Accessoires koelkasten

Dit zijn de stappen om jouw koelkast schoon te maken

Dit zijn de stappen om jouw koelkast schoon te maken

Schakel de koelkast uit en maak ze leeg: verwijder de producten en alle losse onderdelen, zoals planken en lades. Vergeet zeker het vriesvak niet leeg te maken als je een koelkast met diepvries hebt. Controleer vervolgens het afvoergaatje van de koelkast (dat vind je onderaan aan de binnenkant) en haal er met een wattenstaafje of tandenstoker het vuil uit. Schraap daarna, indien nodig, met een spatel het laagje ijs van de achterwand van de frigo. Nu kun je de binnenkant van de koelkast met een sopje van water en afwasmiddel of neutrale zeep schoonmaken. Droog alles goed af en poets op dezelfde manier de buitenkant. Zorg er zeker voor dat ook je producten proper zijn voordat je ze terug in de frigo zet.

Hoe vaak moet je een koelkast schoonmaken?

Hoe vaak moet je een koelkast schoonmaken?

We raden je aan om zeker 4 keer per jaar je koelkast te poetsen. Natuurlijk mag je de frigo (inclusief het diepvriesvak) ook vaker reinigen. En uiteraard is een extra schoonmaakbeurt ook aan de orde bij problemen. Bijvoorbeeld: je koelkast maakt geluid of de frigo verliest water. Het toestel leegmaken en de ventilator of het afvoergaatje controleren en reinigen kan het probleem dan misschien al verhelpen. Ga je je koelkast verhuizen? Ook dan maak je ze best vrij en poets je ze aan de binnen- en buitenkant voor je ze op een nieuwe plek installeert.

Het afvoergaatje van de koelkast schoonmaken

Het afvoergaatje van de koelkast schoonmaken

Staat er een laagje water onderin de koelkast? Dat kan erop wijzen dat het dooiwater niet goed kan weglopen. Een verstopt afvoergaatje kan dit probleem veroorzaken. Gelukkig is het eenvoudig om na te gaan of dat het geval is en het afvoergaatje vrij te maken. Maak de koelkast leeg en neem alle schappen weg, zodat je moeiteloos bij het afvoergaatje aan de onderkant raakt. Zie je dat er vuil in het gaatje zit, verwijder dit dan met een tandenstoker of wattenstaafje. Indien nodig druppel je nog wat reinigingsproduct door het gaatje (bijvoorbeeld chloor of allesreiniger). Het water kan dan weer vlot weglopen.