MM logo red

Hoeveel verbruikt een koelkast?

Amina3 OKTOBER 2023
unknown description

Om voedingswaren zo lang mogelijk te bewaren, verbruikt een koelkast dag en nacht energie. Maar hoeveel stroom verbruikt de gemiddelde frigo nu exact? Een eenduidig antwoord geven is niet vanzelfsprekend, want het verbruik van een koelkast hangt af van factoren zoals formaat, leeftijd en energielabel. Hier lees je hoe je ziet hoeveel jouw koelkast verbruikt en wat de zuinigste koelkasten zijn.

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Voor je een nieuwe frigo koopt, kun je best het energieverbruik van verschillende koelkasten vergelijken. Dat doe je aan de hand van de nieuwe energielabels, die in kilowattuur (kWh) aangeven hoeveel elk toestel jaarlijks verbruikt. Reken op een gemiddeld energieverbruik tussen 70 en 390 kWh per jaar. Dat dit zo uiteenlopend is, komt doordat een koelkast meer of minder stroom verbruikt afhankelijk van haar grootte, leeftijd en het verbruik. Zo speelt de temperatuur van de koelkast een grote rol in de hoeveelheid energie die ze nodig heeft. Wil je een frigo met een laag energieverbruik? Opteer dan voor een toestel met energielabel A, B, C of D.

Koelkast van 10 jaar of 20 jaar oud? Wat scheelt dat in verbruik?

Koelkast van 10 jaar of 20 jaar oud? Wat scheelt dat in verbruik?

De gemiddelde levensduur van een koelkast is 6 à 15 jaar. Dat is een hele ruime tijdspanne, want meerdere factoren beïnvloeden de levensduur van een frigo. Denk maar aan de bouwkwaliteit van het toestel, het gebruik en het onderhoud. Over het algemeen verbruiken oudere koelkasten wel meer energie. Koelkasten van 10 tot 20 jaar oud zijn namelijk doorgaans minder efficiënt gemaakt en minder goed geïsoleerd dan nieuwe frigo’s. Het verbruik van een koelkast rond de 10 jaar oud ligt al snel rond de 380 kWh per jaar; bij een koelkast van 20 jaar oud kun je een jaarlijks verbruik van meer dan 400 kWh verwachten.

Hoe kun je het verbruik van een koelkast verlagen?

Hoe kun je het verbruik van een koelkast verlagen?

Of je nu een oude of recente koelkast of koel-vriescombinatie hebt, er zijn enkele dingen waarop je kunt letten om het stroomverbruik van het toestel te verminderen. Zorg ervoor dat de koelkast niet te vol of te leeg is, want dan moet het apparaat meer moeite doen om de inhoud te koelen. Daarnaast plaats je de frigo beter niet naast een warmtebron, zoals een radiator of oven. Houd de deur van de koelkast verder zo veel mogelijk dicht om het verbruik niet in de hoogte te jagen. Tot slot verbruikt ook een te lage koelkasttemperatuur veel energie. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 à 5 graden Celsius.

Wat is de verbruikte stroom per dag?

Wat is de verbruikte stroom per dag?

Het energielabel van een koelkast duidt haar gemiddeld jaarlijks verbruik in kilowattuur (kWh) aan. Als je wilt weten hoeveel je koelkast per dag ongeveer verbruikt, deel je dit cijfer dus door 365 (het aantal dagen in een jaar). Bijvoorbeeld: als je frigo een energielabel B heeft van 133 kWh per jaar, dan is het gemiddelde dagelijkse stroomverbruik 0,35 kWh. Bij je energieprovider vind je de huidige stroomprijzen, zodat je vervolgens kunt berekenen hoeveel je koelkast gemiddeld aan elektriciteit kost.

Welke zijn de zuinigste koelkasten?

Welke zijn de zuinigste koelkasten?

De energieklasse van koelkasten varieert van label A tot G, waarbij A het energiezuinigst is. Als je een koelkast met label A in huis haalt, verbruikt die dus het minste stroom. Naast het energielabel maakt ook het formaat van de koelkast een verschil in het verbruik: kleine tafelmodellen verbruiken bijvoorbeeld minder dan een grote koelkast zoals een Amerikaans model. En ook de ouderdom van het toestel bepaalt mede het verbruik. Oudere koelkasten zijn dikwijls minder goed geïsoleerd en moeten harder werken om je boodschappen koud te houden. Houd dus rekening met de bovenstaande factoren als je naar de zuinigste koelkast op zoek gaat.

Een koelkast met diepvries of Amerikaanse koelkast: verbruiken die meer?

Een koelkast met diepvries of Amerikaanse koelkast: verbruiken die meer?

Koelkasten met een diepvries zijn net als andere types koelkasten verkrijgbaar in verschillende energieklassen, waaronder A, B, C en D. Dat zijn de beste labels, die een minimaal energieverbruik aangeven. Met een koel-vriescombinatie in een van deze categorieën bespaar je dus op je energiekosten. Een Amerikaanse koelkast is daarentegen pas beschikbaar vanaf energielabel C. Vanwege het grote formaat verbruikt dit soort frigo sowieso ook al meer dan kleinere modellen. Als je een Amerikaanse koelkast wilt aanschaffen, bereid je er dan op voor dat dit niet het meest energiezuinige toestel op de markt is.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
diepvriezer - preview
Keuken

Welke diepvriezer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
welke-vaatwasser-kopen-header
Vaatwassers

Welke vaatwasser kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Slim in de keuken en het huishouden: de trends voor 2022
Keuken

Slim in de keuken en het huishouden: de trends voor 2022

Lees meer over