MM logo red

Wat is een side-by-side koelkast?

Amina28 MAART 2024
unknown description

Net als een Amerikaanse koelkast heeft een side-by-side koelkast de ruimste opslagcapaciteit van alle koelkastmodellen. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide types koelkasten en waarop let je bij het kiezen van een side-by-side koelkast? In dit artikel leggen we dit uit.

Wat is het verschil tussen een side-by-side koelkast en een Amerikaanse koelkast?

Ontwerp

Ontwerp

Het grootste verschil tussen Amerikaanse koelkasten en side-by-side koelkasten is hun ontwerp. Een Amerikaanse koelkast is een groot apparaat dat een koel- en vriesgedeelte combineert; een side-by-side frigo bestaat uit 2 afzonderlijke apparaten naast elkaar. De koelkast en diepvriezer hebben meestal een heel vergelijkbaar uiterlijk, waardoor het lijkt alsof het om eenzelfde toestel gaat.

inhoud

Inhoud

Ben je op zoek naar een koelkast en diepvries voor een groot huishouden? Dan kom je met een Amerikaanse koelkast al een heel eind. Amerikaanse koelkasten, zoals die van LG en Samsung, hebben namelijk een grote opslagcapaciteit van gemiddeld 500 tot 600 liter. Daarin kun je boodschappen voor het hele gezin kwijt. Heb je nog meer ruimte nodig, dan is een side-by-side koelkast een goed alternatief. Doordat je in dit geval een grote ijs- en diepvrieskast naast elkaar zet, kun je er nog meer eten en drinken in bewaren. Side-by-side koelkasten hebben doorgaans een inhoud van 600 tot 700 liter.

Afmetingen

Afmetingen

Ook de afmetingen van Amerikaanse en side-by-side koelkasten verschillen. Een Amerikaanse koelkast is met een gemiddelde breedte van 80 tot 90 centimeter al vrij omvangrijk, maar voor een Europese side-by-side frigo houd je best rekening met een breedte van 100 tot 120 centimeter. Meet dus goed je beschikbare ruimte op voordat je een side-by-side koelkast aanschaft.

Dispenser

Dispenser

Als je fan bent van verse ijsblokjes in je drinken, kies dan een Amerikaanse koelkast. Dat type frigo is over het algemeen namelijk met een water- en ijsdispenser uitgerust. Hiermee vul je je glas met ijskoud water en blokken ijs. Een side-by-side koelkast heeft deze optie meestal niet.

Alle voordelen van een side-by-side frigo op een rij

Alle voordelen van een side-by-side frigo op een rij

Bij de meeste Amerikaanse koelkasten zitten de koel- en vriesgedeelten naast elkaar. Dat is net hetzelfde bij hun Europese side-by-side tegenhangers. Maar waarom zou je dan toch voor een side-by-side koelkast opteren? Ten eerste is dat een betere keuze voor het transport: je koopt 2 aparte units die gemakkelijker op te zetten zijn. Pas dan zet je ze naast elkaar. Een Amerikaanse koelkast is namelijk een groot apparaat dat je niet kunt demonteren. Ten tweede profiteer je bij side-by-side ijskasten van nog meer ruimte voor je boodschappen. Je hoeft niet aan diepvriesvakken in te boeten, zoals af en toe bij Amerikaanse koelkasten het geval is. Een laatste overweging is het energieverbruik van de koelkast. Een Amerikaans model heeft een energielabel dat voor zowel je koelruimte als vriesgedeelte geldt. Bij een side-by-side koelkast kies je voor een aparte diepvries en frigo, waardoor je meer controle over de energieklasse van beide toestellen hebt.

Wat is de beste side-by-side koelkast?

Wat is de beste side-by-side koelkast?

Als een ijs- en waterdispenser voor jou een vereiste is, opteer je best voor een Amerikaanse koelkast. Vind je een zo groot mogelijke inhoud belangrijker, dan gaat je voorkeur wellicht naar een side-by-side koelkast uit. We adviseren je om sowieso meerdere koelkasten met elkaar te vergelijken om te bepalen welke frigo het beste aan je behoeften voldoet. Tussen de favoriete koelkasten van MediaMarkt vind je alvast enkele betrouwbare side-by-side modellen in verschillende prijs- en energieklassen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn