Mediamarkt Logo
MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Recept: couscous royal met kip en gekarameliseerde ui

Amina27 FEBRUARI 2025
Een bord met couscous, kip, wortelen, courgette en kikkererwten.

Couscous is een traditioneel gerecht dat de gastvrijheid en gezelligheid van de Noord-Afrikaanse keuken weerspiegelt. Couscous royal is een combinatie van griesmeel, groenten, vlees en kruiden. Of het nu voor een feestmaaltijd tijdens de ramadan is of een gezellig familiediner, Marokkaanse couscous is altijd een traktatie. Met dit recept maak je eenvoudig zelf een heerlijke couscous royal met kip.

🍽️ Aantal porties: 6 - ⏲️ Voorbereidingstijd: 2 uur en 15 minuten - 🥘 Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten.

Ingrediënten

Een rauwe kippenbout ligt op een houten snijplank. Ernaast liggen peterselie, knoflook, peper en zout. De achtergrond is een donkere houten tafel.
  • 700 gram couscousgriesmeel
  • Kippendijen
  • 3 winterwortelen
  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 2 gepelde tomaten
  • 1 kom voorgeweekte kikkererwten
  • 1 rode paprika
  • 1 bosje verse koriander
  • Klontje boter

Diverse kruiden en specerijen in kommen en houten lepels, met levendige kleuren zoals geel, oranje, groen en bruin.

Kruiden

  • 1 theelepel saffraan
  • 1 theelepel Marokkaanse kruidenmix (ras el hanout)
  • ½ eetlepel gember
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • Zout en peper

Bereidingswijze couscous royal met kip en gekarameliseerde ui

Een kok snijdt een groene paprika op een houten plank met een groot mes. Er liggen wortels en een citroen op de plank.

De kip en groenten:

  • Was de kippendijen en laat ze vooraf in water met citroen of azijn weken.
  • Doe in de onderste mand van je stoomkoker een beetje olie toe en voeg de kip en de gesnipperde ui toe.
  • Breng op smaak met saffraan, ras el hanout, gember, paprikapoeder, zout en peper.
  • Voeg vervolgens de gepelde en in stukjes gesneden tomaten en de verse koriander toe.
  • Meng de kip met de specerijen en voeg iets meer dan 1,5 liter water toe en laat lang koken.
  • Was de groenten en snijd ze in grote stukken; snijd de courgette doormidden, dan nogmaals doormidden in de lengte. Je kan ook reepjes maken met een dunschiller.
  • Doe hetzelfde met de wortelen en snijd de paprika in stukken.
  • Voeg de groenten toe aan de mand en giet er de kom kikkererwten bij.

Een close-up van couscous in een glazen kom, houten lepel en los op een donkere houten ondergrond, met basilicum en een tomaat.

De couscous

  • Doe het griesmeel in een grote mengkom en voeg er kokend water aan toe tot het meel helemaal bedekt is.
  • Verwijder het overtollige water en ga er even door met een vork, dek het griesmeel af met een theedoek en laat ongeveer 5 minuten rusten.
  • Na 5 minuten zou het griesmeel droog en korrelig moeten zijn.
  • Voeg 3 eetlepels olie toe en maak het griesmeel los met een vork of je handen, verwijder de klontjes.
  • Giet het griesmeel vervolgens in de bovenste mand van je stoomkoker en kook het 30 minuten, afgedekt met een deksel.
  • Vervolgens doe je het griesmeel in een grote kom, voegt een glas water toe en laat het een paar minuten rusten.
  • Laat het griesmeel opnieuw drogen en maak los met een vork.
  • Voeg vervolgens naar smaak zout en een klontje boter toe.
  • Doe de couscous terug in de stoommand en laat hem 40 minuten te koken.

Op een houten lepel liggen rozijnen, met meer rozijnen verspreid op een houten oppervlak.

De gekarameliseerde uien

  • Snijd de uien in dunne ringen, doe ze in een pan met olie en bak ze tot ze glazig zijn.
  • Week de rozijnen een paar minuten in heet water en voeg ze dan toe aan de uien.
  • Breng op smaak met kaneel, suiker en een snufje zout.
  • Laat op laag vuur koken tot het mengsel lichtjes karamelliseert.

Serveren

  • Serveer de couscous in een grote schaal en besprenkel met een beetje kippenbouillon.
  • Plaats het mengsel van gekarameliseerde uien in het midden en verdeel de groenten rondom de couscous, inclusief de kikkererwten.

Tips

  • Gebruik lamsvlees in plaats van kip voor een nog rijkere smaak.
  • Serveer de couscous met harissa als je van pikant houdt.

Smakelijk!

Bereid een feestelijke couscous royal voor de ramadan

Een bovenaanzicht van verschillende gerechten, waaronder couscous in een tajine, salade en aardappelen op een houten tafel.

Couscous is een iconisch gerecht uit de Maghreb-keuken en staat symbool van gezelligheid en samenzijn. Of je nu het vasten verbreekt tijdens de ramadan of een warme familiebijeenkomst organiseert, een couscous royal, rijk gevuld en met liefde bereid, brengt iedereen rond de tafel. Laat de geurige kruiden en heerlijke ingrediënten zorgen voor een moment van puur genieten. Maak het plaatje af met een verse kop muntthee en traditionele chebakia en je hoort niemand klagen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

Een bord met kikkererwten, geroosterde wortelen, asperges, paprika, citroen en een witte saus, op een blauwe houten ondergrond.
Recepten

Recept: geroosterde groenten met kikkererwten en tahinisaus

Lees meer over
Twee wafels met aardbeien en slagroom staan op een houten tafel, met een houten lepel in elk, voor een raam.
Recepten

Recept: Brusselse wafels met aardbeien en slagroom

Lees meer over