MM logo red

De betekenis van de symbolen op je oven

Amina6 OKTOBER 2023
unknown description

Symbolen op ovens duiden bak- en kookstanden aan. Ze laten gebruikers zien welke functie ze kiezen. Een ventilator betekent bijvoorbeeld hetelucht, waarbij de oven warmte gelijk verdeelt. Een druppel symboliseert ontdooien. De rechthoekige lijn boven of onder toont boven- of onderwarmte. Elk symbool toont hoe de oven warmte levert en verdeelt voor de bereiding van verschillende gerechten.

Hetelucht

Hetelucht

Het symbool voor hetelucht op een oven toont vaak een cirkel met een ventilator in het midden. Deze functie staat voor gelijkmatige warmteverdeling in de oven dankzij de ventilator die de warme lucht circuleert. Het gevolg is een gelijkmatig bakresultaat, ideaal om meerdere schotels tegelijk te bakken op verscheidene hoogtes zonder dat smaken zich mengen. Het vermindert ook de kooktijd en de temperatuur kan soms lager dan bij conventionele methoden.

Boven- en onderwarmte

Boven- en onderwarmte

Ovens tonen boven- en onderwarmte meestal als 2 horizontale lijnen: de bovenste lijn staat voor bovenwarmte en de onderste voor onderwarmte. Geactiveerd samen zorgen ze voor gelijkmatige warmte van boven en onder. Afzonderlijk gebruikt, is de bovenwarmte bijvoorbeeld geschikt voor gratineren en de onderwarmte voor het laten rijzen van deeg. Samen bieden ze een traditionele bakmethode, ideaal voor gebak en taarten waar een gelijkmatige garing gewenst is.

Grote en kleine grill

Grote en kleine grill

De grill symbolen op een oven zijn vaak zigzaglijnen. Een enkele zigzaglijn vanboven wijst op de kleine grill, terwijl dubbele zigzaglijnen (boven en onder) voor de grote grill staan. De kleine grill komt van pas voor het grillen van kleinere hoeveelheden of het bruinen van ovenschotels. De grote grill geeft meer warmte over de oppervlakte en is geschikt voor grotere porties. Beide standen geven rechtstreekse, hevige bovenwarmte, handig om iets krokant te bakken of een korstje te creëren.

Circulatiegrillen

Circulatiegrillen

Het circulatiegrillensymbool op een oven toont een zigzaglijn (grill) met een ventilator daaronder. Deze stand verbindt de directe warmte van de grill met de rondgaande warmte van de heteluchtventilator. Dit grilt en bakt voedsel gelijkmatig. Dit is vooral heel praktisch voor dikkere stukken vlees of vis: het maakt de buitenkant krokant en laat de binnenkant gelijkmatig garen zonder uit te drogen.

Pizzastand

Pizzastand

Op een oven toont het pizzastand-icoontje dikwijls de combinatie van de ventilator bovenaan en het verwarmingselement onder in de oven. Deze stand brengt onderwarmte en heteluchtcirculatie samen. Zo bakt de pizzabodem krokant en garen de toppings gelijkmatig door de circulerende warmte. Zo krijg je een pizza die krokant is van onder en sappig van boven, net alsof ze uit een steenoven komt.

Stomen

Stomen

Het stoomsymbool op een oven lijkt op een wolkje of stoompuf. Ovens met deze functie voegen vocht toe aan het bakproces. Stomen behoudt de voedingsstoffen, kleur en textuur van gerechten beter dan conventioneel bakken. Deze stand is uitermate geschikt voor het bereiden van groenten, vis en bepaalde desserts. Sommige ovens combineren stoom met traditioneel bakken, wat resulteert in knapperig brood met een zachte binnenkant of sappig vlees met een krokante korst.

Microgolf

Microgolf

Meestal staat het microgolfsymbool op een oven afgebeeld in de vorm van golven of golvende lijnen. Dit duidt op het gebruik van elektromagnetische golven om voedsel snel te verwarmen. Microgolfovens verwarmen voedsel door watermoleculen in beweging te zetten. Ze zijn ideaal voor het snel opwarmen, ontdooien en soms koken van gerechten. Door hun efficiëntie besparen ze tijd in vergelijking met traditionele ovens. Ze geven echter geen krokant korstje zoals een conventionele oven.

Ontdooien

Ontdooien

Op een oven toont het ontdooiensymbool zich vaak als een sneeuwvlokje. Deze functie ontdooit voedsel geleidelijk en veilig zonder te koken. Koude lucht circuleert rond het voedsel en zet het ijs erin langzaam om in water. Dit behoudt de textuur en smaak van het voedsel. Ontdooien in de oven gaat sneller dan op het aanrecht en is veiliger dan met warmte of microgolven.

Crisp

Crisp

Het crispsymbool op een oven toont doorgaans een pan of schotel met golvende verticale lijnen erboven. Deze stand is ontworpen om voedsel een knapperig korstje te geven, vaak met behulp van een speciale crispschaal. Door een combinatie van microgolven en traditionele verwarming krijgt het voedsel een krokante buitenkant en blijft het sappig vanbinnen. Een crispfunctie zit echter enkel op een combimicrogolfoven.