MM logo red

Hoeveel energie verbruikt een diepvries?

Amina19 MAART 2024
unknown description

Er zijn meerdere factoren die het energieverbruik van een diepvries beïnvloeden. Denk maar aan het energielabel en model van de diepvriezer, zijn grootte en ouderdom, en de temperatuur van zowel de diepvries zelf als zijn omgeving. Op deze pagina leggen we uit waarop je kunt letten om energie te besparen en delen we het gemiddelde verbruik van een diepvries volgens zijn energieklasse en model.

Hoe zie je het verbruik van een diepvries?

Hoe zie je het verbruik van een diepvries?

Het theoretische verbruik van een diepvries vind je op het energielabel van het apparaat. Dat geeft met behulp van een letter aan hoe zuinig de vriezer ongeveer is. Diepvriezers met label A zijn het zuinigst, toestellen met een energieklasse G verbruiken het meest. Op het energielabel van een diepvries staat ook het gemiddelde jaarlijkse verbruik in kilowattuur (kWh). Als je dat getal met het huidige energietarief per kWh vermenigvuldigt, weet je meteen hoeveel energiekosten je voor de vriezer mag verwachten.

Verschillen in verbruik tussen een oude en nieuwe diepvries

Verschillen in verbruik tussen een oude en nieuwe diepvries

Een diepvries heeft een lange levensduur. Als je het toestel goed onderhoudt en het correct gebruikt, kan hij met gemak meer dan 10 jaar meegaan. Maar is het wel slim om je oude diepvries zo lang te blijven gebruiken? Over het algemeen verbruiken oudere diepvriezers namelijk meer dan nieuwere modellen. Die laatste maken gebruik van vernieuwde technologieën en energiezuinigere materialen. Vaak kun je de thermostaat van een diepvries van een 10-tal jaar oud ook minder nauwkeurig instellen, waardoor het apparaat meer energie verbruikt. Als jij een oud exemplaar hebt en graag wilt besparen, loont het dus zeker de moeite om een nieuwe diepvries te overwegen.

Is er een verschil in verbruik tussen verschillende types diepvriezers?

Is er een verschil in verbruik tussen verschillende types diepvriezers?

Niet alleen het energielabel van de diepvries bepaalt zijn verbruik. Ook het type diepvries en de afmetingen ervan spelen een rol. Zo verbruiken mini-diepvriezers en tafelmodel-diepvriezers doorgaans minder dan grote diepvrieskasten en diepvrieskisten. Compacte vriezers hebben namelijk een kleinere inhoud dan ruime modellen, waardoor ze de temperatuur met minder moeite kunnen aanhouden. Als jij het verbruik van je diepvries zo laag mogelijk wilt houden, opteer je dus best voor een tafelmodel. Houd er dan wel rekening mee dat je minder plaats hebt voor diepgevroren producten.

Het gemiddelde jaarlijkse verbruik van elk model diepvries

EigendomEnergielabelTafelmodelDiepvrieskastDiepvrieskist

C

110 kWh

173 kWh

151 kWh

D

137 kWh

207 kWh

179 kWh

E

168 kWh

229 kWh

221 kWh

F

222 kWh

284 kWh

289 kWh

Wat is de meest zuinige diepvries?

In theorie is een recente, kleine diepvries met energielabel A het zuinigst. Hiermee verbruik je dus het minst en bespaar je op je energiefactuur. Toch is het, wegens de beperkte inhoud, niet voor elk gezin vanzelfsprekend om een tafelmodel of andere compacte vriezer te kiezen. Daarom delen we nog enkele praktische tips om het verbruik van je diepvries in te perken, ongeacht het model en de afmetingen.

Wat is de meest zuinige diepvries?
  • Houd de aanbevolen diepvriestemperatuur van -18°C aan. Is je diepvries kouder, dan verbruik je onnodig veel energie.
  • Ontdooi je diepvriezer 1 tot 2 keer per jaar om aangevroren ijs van de wanden te verwijderen. Of ga voor een diepvries met No Frost-technologie.
  • Laat je eten afkoelen voordat je het invriest om te voorkomen dat je vriezer opwarmt en harder moet werken om zijn temperatuur aan te houden.
  • Plaats je diepvries niet vlak naast een warmtebron, zoals een oven of radiator, of net voor het raam.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de diepvriezer en de muur, zodat hij kan ventileren.

Conclusie

Op het energielabel van je diepvries zie je hoe energiezuinig hij is en wat zijn gemiddelde jaarlijkse energieverbruik bedraagt. Het verbruik van de diepvries hangt bovendien samen met factoren zoals zijn formaat en het model, maar ook met de leeftijd van het apparaat. Als je energie wilt besparen, let je dus goed op het voorgaande bij het kiezen van een nieuwe diepvries.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over