MM logo red

Regels en tips voor efficiënt reizen met handbagage

Milan15 MAART 2024
unknown description

Reizen met alleen handbagage bespaart geld, versnelt de security-check en vermindert gesleep. Licht reizen vraagt echter om een doordacht inpakplan, slimme trucs en het volgen van bepaalde regels. Lees verder voor onze ultieme handbagage-tips.

De afmetingen van je handbagage

De afmetingen van je handbagage

De afmetingen van handbagage verschillen per vervoermiddel en per vervoerder. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Vliegtuig: de standaardafmetingen voor handbagage in het vliegtuig zijn meestal rond de 56 cm x 45 cm x 25 cm, maar dit kan variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Sommige maatschappijen hebben striktere beperkingen, dus het is altijd verstandig om voor vertrek de specifieke bagagevoorschriften van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt te controleren. Zo verschillen de regels van Brussels Airlines bijvoorbeeld van die van Transavia.

De afmetingen van je handbagage
  • Bus: bij busreizen zijn de handbagagevoorschriften vaak minder strikt dan bij luchtvaartmaatschappijen. De ruimte is echter beperkt, dus het is aan te raden om je te houden aan vergelijkbare afmetingen als bij luchtvaartmaatschappijen, of kleiner, voor comfort.
  • Trein: treinen, vooral in Europa, bieden meestal meer flexibiliteit wat betreft de grootte van handbagage. Echter, het is belangrijk om bagage te hebben die je gemakkelijk kan opbergen in bagagerekken of onder je stoel. Ruimtes zijn niet oneindig, dus compacte en beheersbare handbagages zijn aan te raden.

Verifieer vooraf de specifieke afmetingen van de handbagage bij de desbetreffende vervoerder om ongemakken of extra kosten te vermijden.

Wat mag er mee in je handbagage?

Wat mag er mee in je handbagage?

De inhoud van je handbagage is afhankelijk van je vervoerder en algemene veiligheidsvoorschriften. In je handbagage mag je tot 10 keer 100 ml aan vloeistoffen meenemen, zoals make-up en deodorant. Je bewaart deze best in een doorzichtige, afsluitbare zak om lekken te voorkomen en douanecontroles te versnellen. Verder mag je persoonlijke verzorgingsspullen, elektronische apparaten, medicijnen (mits een medisch attest), snacks, drankjes, leesmateriaal en documenten meenemen. Pas wel op met verboden zaken zoals lange nagelvijlen, scharen of scheermessen. Check de voorschriften van je vervoerder en neem voor alle zekerheid een kofferslot mee voor het geval dat je je handbagage toch moet inchecken. En draag je dikste kleren of meerdere laagjes, zo bespaar je extra ruimte in je handbagage.

Wat is het maximale toegestane gewicht van handbagage?

Wat is het maximale toegestane gewicht van handbagage?

Het maximaal toegelaten gewicht voor handbagage en het aantal stuks dat je mag meenemen, verschilt van maatschappij tot maatschappij. Gewoonlijk mag handbagage tussen de 7 en 10 kilo wegen, al kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen strenger of soepeler zijn. Veel maatschappijen laten een tas of koffer per persoon toe, plus een kleiner persoonlijk item zoals een handtas, laptopzak of kleine rugzak. De regels kunnen echter variëren, waarbij sommige maatschappijen mogelijk meerdere stuks toestaan. Het is dus belangrijk om vooraf de specifieke bagageregels van de maatschappij waarmee je reist na te kijken. Zo vermijdt je verrassingen op de luchthaven en eventuele extra kosten. Bij andere vervoersmiddelen zoals treinen of bussen zijn de regels meestal minder streng, maar het blijft altijd een goed idee om ook daar de richtlijnen van de vervoerder te checken.

Mag je powerbank in je handbagage?

Mag je powerbank in je handbagage?

Ja, je mag een powerbank meenemen in je handbagage, maar houd rekening met specifieke regels. Powerbanks moeten meestal onder de 100 Wh blijven. Voor exemplaren tussen 100 en 160 Wh heb je toestemming van de luchtvaartmaatschappij nodig, en boven de 160 Wh zijn ze niet toegestaan. Presenteer je powerbank apart bij de veiligheidscontrole en plaats hem daarom boven in je bagage voor makkelijke toegang. Let op: powerbanks in ruimbagage zijn verboden vanwege oververhittingsgevaar. Controleer altijd de regels van je luchtvaartmaatschappij, aangezien deze enigszins kunnen verschillen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Mogen powerbanks mee in het vliegtuig?
Computer & Multimedia

Mogen powerbanks mee in het vliegtuig?

Lees meer over
action cam 2023 - preview
Entertainment & Mobility

Bekijk onze top 5 action camera’s van 2024

Lees meer over