MM logo red

QR-code scannen met je iPhone: hoe doe je dat?

unknown description

Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker QR-codes: om in een restaurant het menu te raadplegen, om rekeningen te betalen of om een website te bezoeken. Gelukkig kun je met je iPhone deze QR-codes eenvoudig scannen. Je hoeft zelfs geen apps te downloaden, want op je iPhone staat al alles wat je nodig hebt. Lees er hier meer over.

1) Scan de QR-code met de camera van je iPhone

Scan de QR-code met de camera van je iPhone

De snelste manier om een QR-code met je iPhone te scannen, is via de camera van de smartphone. Die is standaard uitgerust met een functie om QR-codes te herkennen en scannen. Om met de camera-app van je iPhone een QR-code te scannen, doe je het volgende:

 1. Open de camera-app.
 2. Richt de camera op de QR-code die je wilt lezen.
 3. Op je scherm verschijnt een gele balk met de URL van de achterliggende website.
 4. Tik op de tekst in de gele balk om de webpagina te openen.

Als je problemen ondervindt, dan ligt het misschien aan je camera-instellingen. Ga naar de instellingen van je iPhone en tik op de rubriek ‘Camera’. Daar zet je de schuifknop bij ‘Scan QR-codes’ aan indien dit nog niet het geval was.

2) QR-code scannen met Codescanner

QR-code scannen met Codescanner

Wist je dat er op je iPhone automatisch al een app om QR-codes te scannen staat? Niet veel iPhonegebruikers zijn hiervan op de hoogte, omdat deze app niet op het beginscherm staat. De Codescanner-app komt pas tevoorschijn door er in Spotlight naar te zoeken. Typ hiervoor ‘code’ of ‘scanner’ in de zoekbalk. Je kunt dan de Codescanner-app gebruiken:

 1. Open Codescanner. Je camera-app opent dan vanzelf. De camera is al iets verder ingezoomd dan gewoonlijk en geeft een kader op het scherm weer.
 2. Richt de camera van je iPhone op de QR-code zodat hij binnen het kader valt.
 3. Zodra de app de QR-code herkent, zie je een icoon van Safari op het scherm verschijnen en opent de website achter de QR-code in deze browser.

Het handige aan de Codescanner-app op je iPhone is dat je camera meteen weet dat hij naar een QR-code moet zoeken. Ook vind je onderaan het opnamekader een icoon van een zaklamp. Zo kun je ook in het donker efficiënt QR-codes met je iPhone scannen.

3) QR-code scannen met je iPhone via het Bedieningspaneel

QR-code scannen met je iPhone via het Bedieningspaneel

Scan je regelmatig QR-codes, dan is het wellicht handig om een snelkoppeling te maken naar de Codescanner-app of een andere app die QR-codes kan lezen. Dit doe je door de app van je voorkeur aan het Bedieningspaneel van je iPhone toe te voegen. Je hoeft dan niet telkens de app op te zoeken. Volg deze stappen om dat te doen:

 1. Ga naar de instellingen van je iPhone.
 2. Scroll naar beneden tot je bij ‘Bedieningspaneel’ komt.
 3. In het menu ‘Bedieningspaneel’ zie je 2 rubrieken: ‘Toegevoegde regelaars’ en ‘Meer regelaars’. De eerstgenoemde categorie bevat alle apps waarvoor er in het Bedieningspaneel van je iPhone al een snelkoppeling bestaat.
 4. Tik onder het kopje ‘Meer regelaars’ op het plusteken voor de Codescanner-app of andere QR-code-app om deze aan het Bedieningspaneel toe te voegen.
 5. Veeg omhoog of omlaag (afhankelijk van het model iPhone) om je Bedieningspaneel te openen en tik op de nieuwe snelkoppeling van je QR-scanner.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn