MM logo red

Wat is iOS15 en wat is nieuw?

Jasper23 JANUARI 2024
unknown description

iOS 15, de 15de grote update van Apple's mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPod touch werd aangekondigd op 7 juni 2021. Als opvolger van iOS 14, is deze versie officieel uitgebracht op 20 september 2021. In dit artikel volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste nieuwe functies.

De belangrijkste wijzigingen in iOS 15

Apple lanceert met iOS 15 een reeks straffe nieuwe functies voor zijn gebruikers. Een blikvanger is de vernieuwde FaceTime, die nu ook werkt met Android-smartphones en Windows-pc’s. Apple-gebruikers kunnen nu ook vrienden met niet-Apple toestellen uitnodigen voor een videogesprek, samen een film kijken, muziek beluisteren of documenten bewerken, allemaal dankzij SharePlay in FaceTime.

De belangrijkste wijzigingen in iOS 15

De Focus-functie van iOS 15 zorgt dat jij de baas blijft over je meldingen. Afhankelijk van je bezigheid, zoals werken of chillen, kies je welke meldingen je ziet. Voor elk profiel kan je een ander thuisscherm instellen, zodat je altijd de passende apps en info snel bij de hand hebt. Ook je meldingen op je iPhone verschijnen nu nog duidelijker. Ze zijn overzichtelijker met grotere iconen en profielfoto's. Daarnaast is er een nieuw overzicht voor niet-tijdgebonden meldingen. Bovendien herkent je iPhone dankzij Livetekst nu tekst in foto's. Superhandig voor het vertalen van teksten of voor het snel vinden van specifieke foto's of info, vooral praktisch als je op reis bent.

De belangrijkste wijzigingen in iOS 15

En er is nog meer in iOS 15:

  • Safari met een vernieuwde taakbalk voor vlotter schakelen tussen tabbladen.
  • De kaarten-app met nieuwe functies voor ontdekken en navigeren.
  • Het app-privacyrapport toont welke apps jouw camera, microfoon, enzovoort gebruiken.
  • De weer-app met levendige nieuwe achtergronden.
  • Het is simpeler om gedeelde content zoals muziek en artikelen terug te vinden.
  • iCloud wordt iCloud+ met extra functies zoals 'Verberg mijn e-mailadres' en ‘Private Relay’ voor veiliger surfen.

iOS 15 is compatibel met iPhone SE (1e generatie), iPhone SE (2e generatie), iPhone 6s en latere modellen, evenals met de iPod Touch (7e generatie, model van 2019).

Wat zijn de opvolgers van iOS 15?

Na iOS 15 zijn er de opvolgers iOS 16 en iOS17. Apple kondigt doorgaans elk jaar een nieuwe versie van iOS aan, waarbij elke update nieuwe functies, verbeteringen en cruciale beveiligingsupdates bevat.

iOS 16:

IOS16

Sinds september 2022 pakt iOS 16 uit met een rist aan vernieuwingen. Je krijgt nu de vrijheid om je toegangsscherm naar eigen smaak te stylen met een keur aan stijlen, kleuren en handige widgets. Met de Focus-modus richt je voor elk profiel een apart scherm in, ideaal om geconcentreerd te blijven. Foto's delen gaat vlotter dan ooit via iCloud, met een automatische upload naar een gezamenlijke bibliotheek. In de berichten-app kan je nu verzonden berichten intrekken of terughalen. De mail-app biedt dan weer de optie om mails te plannen en herinnert je aan belangrijke ongelezen berichten. Livetekst is accurater dan ooit in het vertalen van tekst uit foto's. Bovendien maakt Safari het delen van meerdere tabbladen eenvoudiger en in de kaarten-app plan je tot wel 15 tussenstops. Siri helpt je nu ook emoji's toevoegen aan berichten en in de gezondheid-app beheer je moeiteloos je medicatie en vitamines, met herinneringen.

iOS 16 is compatibel met een breed scala aan iPhones, van de volledige iPhone 14-, 13-, 12- en 11-serie tot aan de iPhone XS, XS Max, XR, 8, 8 Plus en de 2de en 3de generatie iPhone SE. Oudere modellen vallen echter buiten de boot.

iOS 17:

iOS 17

Vanaf 18 september 2023 rolde Apple iOS 17 uit, beschikbaar voor iPhone-modellen van de X-serie tot de nieuwste iPhone 15-serie, waarbij de iPhone 15-serie standaard met iOS 17 komt.

iOS 17 zit boordevol innovaties. Zo creëer je nu eigen contactposters voor binnenkomende gesprekken en in je contacten-app, met keuze uit verschillende designs, tekststijlen, kleuren en zelfs foto's of memoji's. De vernieuwde berichten-app maakt locatiedeling direct mogelijk, voegt een Check-in functie toe voor veiligheidsmeldingen en zet automatisch audioberichten om in tekst. Dankzij een verbeterde zoekfunctie met filters vind je snel wat je zoekt, zoals foto's. Met AirDrop en NameDrop deel je nu nog eenvoudiger foto's, bestanden en contactinfo door gewoon iPhones dicht bij elkaar te houden. De Stand-by-functie tovert je iPhone om tot klok of digitaal fotolijstje – perfect voor op je bureau of nachtkastje. Extra functies zijn interactieve FaceTime-gesprekken, een digitale dagboek-app, Safari-profielen voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé en schermafstand-meldingen ter bescherming van je ogen.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Alles over Face ID
Smartphones

2. mei

Alles over Face ID

Face ID zorgt ervoor dat je geen wachtwoord of pincode meer hoeft te onthouden om je smartphone te ontgrendelen. Het enige wat je moet doen is naar de camera van je smartphone kijken om toegang te krijgen. Bovendien is het een heel veilige en efficiënte manier om je gegevens te beschermen. Je Face ID instellen is eenvoudig, hoe je dat doet, is afhankelijk van het merk van je smartphone.

2. mei

Lees meer over
Zo zet je je hotspot op je iPhone aan
Smartphones

26. april

Zo zet je je hotspot op je iPhone aan

Door de hotspotfunctie van je iPhone in te schakelen, krijgen andere toestellen toegang tot jouw mobiele dataverbinding. Jouw iPhone is dan als het ware een draadloze wifirouter. Houd er wel rekening mee dat het gebruik van je hotspot dataverbruik op je iPhone genereert. Dat brengt, afhankelijk van je mobiele abonnement, extra kosten met zich mee. Het vraagt ook veel van je batterij.

26. april

Lees meer over
Hoe kies je de juiste snellader?
Smartphones

24. april

Hoe kies je de juiste snellader?

Moderne smartphones en tablets laad je 2 tot keer 3 zo snel op met een snellader. Hiervoor moet je toestel snelladen ondersteunen en heb je de juiste snellader nodig. Ontdek onze tips over hoe je de juiste oplader kiest om je smartphone of tablet extra snel op te laden.

24. april

Lees meer over