MM logo red

Wat is een LiDAR-scanner?

Jasper22 DECEMBER 2023
unknown description

Sommige iPhones, zoals de iPhone 14 Pro en de iPhone 15 Pro, zijn met een LiDAR-scanner uitgerust. Deze scanner stelt je in staat om nog betere foto’s en video’s te maken en tilt Augmented Reality (AR) naar een hoger niveau. Hoe zo’n LiDAR-scanner precies werkt en wat je er allemaal mee kunt doen, lees je hier.

Hoe werkt een LiDAR-scanner?

Hoe werkt een LiDAR-scanner?

LiDAR staat voor Light Detection And Ranging, een techniek waarmee bepaalde apparaten de omgeving scannen om de afstand tot objecten of personen te berekenen. Een LiDAR-scanner maakt hiervoor gebruik van kleine, onzichtbare laserstralen. Die botsen tegen voorwerpen in de ruimte en kaatsen dan terug naar de scanner. Aan de hand van de snelheid waarmee dit gebeurt, bepaalt LiDAR de afstand tot het object. Ook sommige Pro-modellen van de iPhone zijn van een LiDAR-scanner voorzien, zoals de iPhone Pro uit de recente iPhone 15-serie.

Wat kun je met een LiDAR-scanner doen?

Wat kun je met een LiDAR-scanner doen?

Smartphones en iPhones met een ingebouwde LiDAR-scanner kunnen nog nauwkeuriger de afstand tussen het onderwerp van je foto en de camera bepalen. Dat resulteert in een uiterst accurate afstelling van het diafragma, de sluitertijd en de witbalans. Concreet levert dat betere foto’s en filmpjes bij weinig licht op. Je krijgt ook scherpere beelden en een realistischere kleurweergave. De LiDAR-scanner op je iPhone zorgt er dus voor dat je in elke situatie moeiteloos foto’s en video’s van hoge kwaliteit maakt. Daarnaast heeft LiDAR ook invloed op de manier waarop je AR-apps ervaart. Denk maar aan apps zoals Pokémon GO of de IKEA-app, waarmee je 3D-objecten in jouw omgeving ziet. Dankzij de nauwkeurige dieptebepaling is je ervaring nog realistischer.

Welke iPhone-modellen hebben LiDAR?

Welke iPhone-modellen hebben LiDAR?

Niet elke iPhone heeft een LiDAR-scanner. Deze sensor vind je uitsluitend op de Pro- en Pro Max-modellen van iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 en iPhone 15. Als je vaak AR-apps gebruikt en graag van de beste beeldkwaliteit geniet, dan is een toestel met LiDAR misschien wel de beste iPhone voor jou. Een LiDAR-scanner is natuurlijk slechts een van de vele zaken waarop je kunt letten bij het kiezen van een nieuwe iPhone. Wil je een van de nieuwste generaties iPhone kopen? Bekijk dan zeker de verschillen tussen de iPhone 14 en iPhone 15 om alle andere specificaties van de diverse modellen te vergelijken.

iPhone scannen - preview
Smartphones

Een document of foto scannen met je iPhone? Zo doe je dat!

Lees meer over
QR-code iPhone - preview
Smartphones

QR-code scannen met je iPhone: hoe doe je dat?

Lees meer over