MM logo red

Is het volume van je oordopjes ongelijk? Zo los je dat op

Anouk14 DECEMBER 2023
unknown description

Als je een ongelijk volume bij je oortjes opmerkt, is dat heel vervelend. Je wilt voor de beste geluidskwaliteit natuurlijk hetzelfde volume uit beide oordoppen horen. MediaMarkt deelt de vaakst voorkomende oorzaken van ongelijk volume bij oortjes en vertelt je wat je hieraan kunt doen.

Maak de oortjes goed schoon

Maak de oortjes goed schoon

Wanneer je niet uit elke oordop hetzelfde geluid hoort, ligt dat meestal aan opgehoopt vuil of oorsmeer in de oortjes zelf. Je bedrade of draadloze oortjes schoonmaken klaart dan de klus. Voor een schoonmaakbeurt van je oordoppen heb je over het algemeen alleen een zachte doek, wattenstaafje en/of een kleine, zachte borstel nodig. Let altijd goed op met water: zelfs als je waterbestendige oortjes hebt, gebruik je liefst geen water om de doppen te reinigen. Zijn de oortjes echt smerig, bevochtig je doekje dan met wat ontsmettingsalcohol.

Controleer de audio-instellingen van je smartphone of tablet

Controleer de audio-instellingen van je smartphone of tablet

Misschien ligt het probleem niet bij je oordopjes, maar bij het apparaat waarmee de oortjes verbonden zijn. Zowel op een Apple- als Android-apparaat kun je bij de geluidsinstellingen de audiobalans van je apparaten aanpassen. Zo bepaal je zelf hoeveel geluid er uit elk oortje komt. Meestal vind je deze instellingen onder de rubriek ‘Toegankelijkheid’ van je smartphone of tablet.

Heb je bedrade oortjes? Check dan of de kabel beschadigd is

Heb je bedrade oortjes? Check dan of de kabel beschadigd is

Als jij met bedrade oortjes of een bedrade koptelefoon naar audio luistert, controleer dan of het ongelijke volume aan een beschadigde kabel ligt. Kijk of je knikken of scheuren in de kabel ziet. Als je geen schade opmerkt, kun je de kabel op een ander toestel aansluiten om te controleren of het geluid dan wel normaal functioneert. Is dat niet het geval, dan weet je dus dat de kabel van je oortjes of hoofdtelefoon aan vervanging toe is.

Koppel je draadloze oortjes los en verbind ze opnieuw met je apparaat

Koppel je draadloze oortjes los en verbind ze opnieuw met je apparaat

Je oortjes zijn proper en de geluidsinstellingen van je tablet, smartphone of computer zijn in orde. Als volgende stap kun je proberen je draadloze oortjes van je apparaat los te koppelen en ze opnieuw te verbinden. Dat lost het ongelijke volume wellicht op. Verbreek de verbinding via het apparaat waarmee je jouw oordoppen hebt verbonden. Dit doe je door op ‘Apparaat vergeten’ te tikken in de lijst met beschikbare bluetoothapparaten op je gsm, tablet of computer. Koppel de oortjes daarna opnieuw.

Zorg dat je oordopjes beschikken over de recentstefirmware-update

Niet alleen je smartphone of computer, maar ook je oortjes hebben regelmatig een update nodig. Als je dit niet doet, kunnen er mogelijk problemen met het geluid van de oordoppen ontstaan. Je geeft Apple AirPods automatisch een firmware-update door ze in hun oplaadcase op te laden, op voorwaarde dat ze zich binnen het wifi- en bluetoothbereik van je iPhone, iPad of laptop van Apple bevinden. Er zijn nog andere merken van oortjes die hetzelfde principe hanteren. Voor sommige oortjes heb je echter een app nodig om firmware-updates te doen. Ga dus goed na hoe je de firmware van jouw oordoppen precies bijwerkt.

Nog steeds niet in orde? Reset je oortjes

Als echt niets helpt, kun je je oortjes of AirPods resetten. Je zet de oordoppen dan terug naar de oorspronkelijke instellingen. Dit houdt in dat al je persoonlijke aanpassingen verdwijnen, maar misschien lost dat wel je probleem met het ongelijke volume op. Koppel je oortjes of koptelefoon van je bluetoothapparaten los voordat je een reset uitvoert. Meestal kun je de oordoppen naar de fabrieksinstellingen terugzetten door een of meerdere knoppen langer ingedrukt te houden, maar dit varieert per merk en model. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je oortjes hoe je ze reset.

Conclusie: zijn de problemen met ongelijk volume van je oordopjes opgelost?

Conclusie: zijn de problemen met ongelijk volume van je oordopjes opgelost?

Door je draadloze oortjes schoon te maken, de firmwareversie bij te werken of een reset uit te voeren, is het ongelijke volume meestal verholpen. En bij bedrade oordoppen kan de kabel vervangen ook al veel doen. Blijf je problemen ondervinden met ongelijk volume? Onze reparatiedienst staat klaar om je te helpen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Met oortjes lopen? Dit zijn de beste modellen
Hoofdtelefoons

Met oortjes lopen? Dit zijn de beste modellen

Lees meer over
Alle mogelijke redenen waarom je AirPods niet verbinden
Hoofdtelefoons

Alle mogelijke redenen waarom je AirPods niet verbinden

Lees meer over
Bluetooth-oortjes verbinden - preview
Hoofdtelefoons

Bluetooth-oortjes verbinden met een laptop doe je zo

Lees meer over