MM logo red

Wat is dolby atmos-geluid en waar vind je content die het ondersteunt?

unknown description

Je nieuwe soundbar of tv ondersteunt Dolby Atmos? Of je hebt misschien gehoord dat films met Dolby Atmos veel leuker zijn om te bekijken? Tijd voor een streepje uitleg en een overzicht van waar je video's met Dolby Atmos kunt bekijken!

Zoals in de cinema

Zoals in de cinema

Iedereen die ooit in een bioscoopzaal naar een film ging kijken, heeft het meegemaakt: surroundgeluid. In een bioscoopzaal zijn er speakers overal rond je aangebracht, zodat geluidseffecten in de ruimte plaatsvinden op een manier die overeenkomt met wat je op het scherm zit. Zo wordt je brein nog meer misleid om de film meeslepend te vinden. Denk aan een ruimteschip dat links van je te horen is voor je het op het scherm ziet verschijnen, of een piepend deurscharnier dat je achter je hoort terwijl de heldin verschrikt over je heen kijkt. Help, een zombie!

Wat is dolby atmos?

Dolby Atmos is de nieuwste versie van dit surroundgeluid. Door het gebruik van extra speakers (waarvan een aantal hoog in de kamer of tegen het plafond) krijg je een 3D-geluidservaring die waanzinnig realistisch is. Het maakt actiefilms beter (helikopters vliegen echt over je heen), maar ook spannende of meeslepende scènes. Een nerveuze zoektocht naar de dader in een slecht verlichte kathedraal? Dankzij Dolby Atmos lijk je ook echt in die grote ruimte te staan en raakt de muziek je echt. Technisch is het ongelooflijk ingewikkeld, maar als filmliefhebber hoef je daar je niets van aan te trekken. Gewoon de popcorn erbij nemen en genieten!

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?

Om van de Dolby Atmos-ervaring te genieten, moet je wel beschikken over een toestel dat Dolby Atmos-geluid kan voortbrengen. Je kunt uiteraard je woonkamer volstouwen met veel speakers en een AV-receiver, maar de populaire en interieurvriendelijke optie is een soundbar die compatibel is met Dolby Atmos. Dan heb je enkel een speaker vooraan bij het tv-scherm staan en eventueel een subwoofer die lage tonen produceert. Sommige modellen kun je uitbreiden met twee extra draadloze speakers die je naast of achter je zitplek plaatst. Dit geeft nog meer een gevoel dat je midden in de actie zit. Ten slotte, sommige nieuwe high-end televisies beschikken zelf over voldoende speakers om Dolby Atmos weer te geven. Er verschijnen daarnaast steeds meer smartphones en tablets met deze geluidstechnologie aan boord.

Op blu-ray en ultra hd blu-ray

De allerbeste ervaring krijg je met een film die op een Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray-schijf staat. Enkel op deze schijfjes past een Dolby Atmos-soundtrack in de hoogste kwaliteit - wat je via streaming krijgt, is een beperkter signaal (maar nog altijd zeer goed). Achteraan op de verpakking zie je of er een Dolby Atmos-soundtrack voorzien is. Je zal merken dat dit bij Ultra HD Blu-rays heel vaak het geval is, bij Blu-ray-films minder. Om de films te bekijken, heb je een Ultra HD Blu-ray-speler nodig. Ook een Xbox One S of Xbox One X (en de aankomende nieuwe Xbox Series X) kan deze schijfjes afspelen.

Via apps op je smart-tv

Via apps op je smart-tv

Veel streamingdiensten bieden films en series met Dolby Atmos aan. Je ziet dan bij de film of serie een Dolby Atmos-logo verschijnen. Dat is zo bij Netflix en Disney+ bijvoorbeeld, maar ook bij Apple+ of Prime Video. Je kunt ze vaak ook vinden door te zoeken naar ‘Atmos’. Er zijn ook filmdiensten, zoals Rakuten, waar je films met Dolby Atmos-soundtracks kunt kopen of huren. Kijken vereist een betaald abonnement bij de desbetreffende streamingdienst. Werk je liever niet met een kredietkaart? Je vindt in de MediaMarkt-winkels bijvoorbeeld ook Netflix Cards met een code om de dienst te gebruiken. Wel opletten: niet alle tv’s hebben apps die Dolby Atmos ondersteunen. Met een televisie van de voorbije twee jaren zit je meestal wel goed. Je controleert dit best vooraf bij de fabrikant of in de winkel.

Via een mediaspeler

Heeft je oudere tv geen apps of een streamingapp die Dolby Atmos ondersteunt? Dan is een mediaspeler een alternatief. Het is een compact kastje dat je via een HDMI-kabel aan je soundbar (als dat kan) of je televisie hangt. Wellicht werkt het met Android of iOS van Apple, toont het een smart-tv-interface en laat het de installatie van apps toe. Ook de apps van streamingdiensten. Een Apple TV is bijvoorbeeld een mediaspeler die 4K en Dolby Atmos ondersteunt, zowel via streamingdiensten als bij de eigen huur- en koopdienst Apple Movies. Ook hiervoor kun je geschenkkaarten uit de winkel gebruiken.

Gamen en de xbox

Gamen en de xbox

De Xbox One (maar niet de PlayStation 4) heeft Dolby Atmos aan boord. Dat is leuk voor films (Ultra HD Blu-ray of streamingapp), maar ook voor games. Je kunt je wel inbeelden dat 3D-geluid ook echt fun is bij het gamen. Dolby Atmos wordt ook door meer en meer spelmakers ondersteund en er zijn al heel wat titels met een sfeervolle 3D-soundtrack. Call of Duty: Modern Warfare / Warzone, Gears 5 en Star Wars: Battlefront II zijn enkele bekende titels, maar er zijn er nog. Cyberpunk 2077 of F1 2020 beloven ook 3D-gamegeluid. Hier vind je een kort overzicht. Pc-gamers blijven echter niet in de kou staan. Ook zij kunnen gamen met een Dolby Atmos-ervaring, afgespeeld op een aangesloten audiosysteem of via een compatibele gameheadset.

Muziek

De meeste muziek verschijnt in stereo, maar er duiken steeds meer liedjes op in Dolby Atmos-formaat. Het is bijvoorbeeld populair voor concertopnames. Zo brachten Hans Zimmers Metallica en Imagine Dragons knappe live albums op Blu-ray, waardoor je hun concerten vanop de eerste rij beleeft. Ook de muziekdienst Tidal heeft steeds meer Dolby Atmos-muziek, bijvoorbeeld van The Weeknd, Ariane Grande en Sheryl Crow. Je moet het echt eens proberen, het klinkt vaak nog meer ‘live’ dan stereo. De Tidal-app vind je op bepaalde smart-tv’s, de Apple TV en sommige smartphones.