MM logo red

Welke bluetooth-speaker kopen? Wij geven je advies & tips

unknown description

Een Bluetooth-speaker doet je muziek beter klinken en is eenvoudig te gebruiken, zowel thuis als buitenshuis. De juiste Bluetooth-speaker kiezen is echter niet eenvoudig, en daarom staat MediaMarkt klaar met de nodige raad. In dit artikel helpen we je de juiste Bluetooth-speaker kiezen, maar je kunt je vragen ook kwijt online, via e-mail, telefonisch of in een van de vele MediaMarkt-winkels.

Bluetooth speaker kiezen : Budget, middenklasse or premium

Bluetooth-speakers heb je vanaf enkele tientallen euro’s, terwijl er topmodellen bestaan die 400 tot 500 euro kosten. Die grote prijsverschillen komen er door de vele extra’s die op een speaker aanwezig zijn, het design en de afwerking, en de geluidskwaliteit. Voor het gemak delen we Bluetooth-speakers in drie klasse in: budget, middenklasse en premium.

Bluetooth speaker kiezen

Budget: goedkope Bluetooth-speakers tot 50 euro

Een goedkope Bluetooth-speaker biedt een basiservaring. Het zijn vaak heel compacte luidsprekers die niettemin verrassend luid spelen. Wel krijg je voor een prikje een leuke speaker waarmee je de muziek op je smartphone beter beleeft en die je makkelijk kunt meenemen in je rugzak of handtas. Houd je ogen open voor Bluetooth-speakeraanbiedingen, waardoor een middenklasseluidspreker misschien toch een budgetprijs krijgt.

Meer info

Middenklasse: Bluetooth-speakers van 50 euro tot 100 euro

Middenklassers zijn Bluetooth-luidsprekers met meer vermogen en een beter geluid. Er zijn zowel kleine als grote modellen. Een vuistregel is dat hoe groter, hoe beter de bassen zijn. In deze categorie kun je al nuttige extra’s verwachten. Sommige Bluetooth-speakers uit deze categorie zijn waterdicht en vaak bezitten ze een microfoon zodat je er mee kunt bellen. De beste koop is wellicht een toestel met iets grotere speakers, een ruime batterij en een stevige behuizing.

Meer info

Premium: Bluetooth-speakers vanaf 100 euro

De meeste Bluetooth-speakers zijn gemaakt om draagbaar te worden gebruikt, bijvoorbeeld op vakantie. In de premiumcategorie vanaf 100 euro vind je luidsprekers die daar uiterst geschikt voor zijn, bijvoorbeeld met een heel grote batterij en een behuizing die tegen een stevig stootje kan. Er zijn ook luxemodellen die op elegantie inzetten. Ze zijn minder geschikt voor de camping, maar zien er wel goed uit als ze op het kookeiland staan. Nuttige extra’s zijn een lichtsysteem voor feestjes en een optie om meerdere speakers tijdelijk te verbinden in één geluidsysteem.

Meer info

Geschikt voor een specifieke locatie

Geschikt voor een specifieke locatie

Heel wat Bluetooth-speakers zijn geschikt voor outdoorgebruik. Dankzij een waterbestendige behuizing neem je ze zonder vrees mee de tuin in. Dezelfde modellen zijn vaak bruikbaar in de badkamer. Maar let wel op: waterbestendig is niet hetzelfde als waterdicht. Sommige waterbestendige Bluetooth-speakers kunnen wel tegen wat regen of condensatie, maar overleven een duik in het zwembad of de zee niet. Voor buitengebruik zijn Bluetooth-speakers uitermate geschikt, want je kunt overal draadloos luisteren. Een WiFi-speaker werkt enkel binnen het bereik van een draadloos netwerk.

Geschikt voor een specifieke toestel

Geschikt voor een specifieke toestel

Bluetooth-speakers spelen vaak muziek vanaf een smartphone. Maar de speakers zijn universeler dan dat. In feite werken de luidsprekers met elk toestel dat over Bluetooth beschikt, zoals een tablet, laptop of desktopcomputer. Zowel op Windows als op Mac is het koppelen met een Bluetooth-speaker heel eenvoudig. Er zijn speciale Bluetooth-speakers voor de pc of PS4, maar in principe werkt elke Bluetooth-luidspreker wel met die toestellen. De Xbox One mist echter Bluetooth; daar werken de speakers niet mee samen. Wel hebben nieuwe tv’s vaak Bluetooth aan boord. Je kunt dus je tv-geluid verbeteren met een Bluetooth speaker. Reken daarbij op mono- of stereogeluid; 7.1-Bluetooth-speakers bestaan (nog) niet.

Speciale Bluetooth-luidsprekers

Speciale Bluetooth-luidsprekers

Houd zeker je ogen open voor Bluetooth-speakers met speciale vaardigheden. Zo zijn er modellen met een microfoonaansluiting en karaokefunctie. Net wat je nodig hebt om een feestje nog leuker te maken. Dat geldt ook voor een Bluetooth-speaker met lichteffecten. Een ingebouwd lichtsysteem zorgt voor meer ambiance door gekleurde LED-verlichting en stroboscopen op de muziek af te stemmen. ‘s Avonds of in een donkere kamer komen deze speakers heel indrukwekkend over, net een draagbare disco! De meeste toestellen werken op 5V via een USB-kabel , maar je hebt ook 12V-speakers die handig zijn in de auto of caravan. Leuk als je op de hoogte wilt blijven van het nieuws en sportuitzendingen is een radiofunctie.

Welke Bluetooth-speaker past bij mij?

Muziek spelen doen alle Bluetooth-speakers, al klinken ze zeker niet hetzelfde. Als je bezig bent met een Bluetooth-speaker aankopen, kijk je best naar waar en wanneer je graag een luidspreker wilt gebruiken.

Accessoires

Uit de doos zijn Bluetooth-speakers meteen klaar om te spelen. Echt veel accessoires zijn er niet voor deze toestellen omdat ze weinig extra’s nodig hebben. Sommige speakers laten wel personalisatie toe, bijvoorbeeld met extra hoezen in een leuke kleur.

Accessoires

Je kunt de audiokwaliteit verbeteren als je onder de speaker trillingsdempers, rubberen doppen of een trillingmat plaatst. Dat kan een goed idee zijn als de speaker bijvoorbeeld op een glazen salontafel staat of een oppervlak dat zelf veel trilt, en je aan een hogere volume luistert waarbij de luidspreker begint te vibreren.

Een leuk weetje is dat nogal wat Bluetooth-speakers luider spelen als ze op het stopcontact zijn aangesloten. Thuis kan het dus een goed idee zijn om je speaker op het lichtnet te hangen. Ga je de baan op, denk er dan aan om je speaker veilig te vervoeren. Echt toegewijde Bluetooth-speakertassen kom je niet vaak tegen, maar een kleinere laptop- of cameratas kan een praktisch alternatief zijn.

Waarop letten bij het kopen van een Bluetooth-speaker?

Waterdichtheid

Belangrijke specificaties op een rijtje

Vermogen

Het vermogen van een Bluetooth-speaker wordt uitgedrukt in watt. Bij speakers met meerdere luidsprekers en versterkers wordt de som gemaakt, waardoor je kunt uitkomen op grote cijfers, zoals 500 watt. Net zoals bij verbruikcijfers van een auto moet je dat cijfer eerder zien als een indicatie die je helpt vergelijken. Het wattage geeft aan hoe luid en krachtig een speaker kan spelen als je het volume opendraait.

Waterdichtheid

Heel wat Bluetooth-speakers zijn waterdicht of waterbestendig. Maar de ene waterproofluidspreker is de andere niet. Er zijn verschillende niveaus in hoe bestand een Bluetooth-speaker is tegen vloeistoffen. Dit wordt aangegeven met de IP-cijferlettercombinatie en twee cijfers. Het eerste cijfer vertelt je hoe goed de speaker tegen stof kan, het tweede tegen water. Hoe hoger, hoe beter. Staat er een ‘x’ in plaats van een cijfer, dan is het toestel niet getest. De beste waterdichte speakers dragen de label IP67 of IP68, waardoor ze tot een half uur lang minstens tot een meter onder water mogen blijven.

Schokbestendigheid

Bluetooth-speakers voor avontuurlijk gebruik moeten tegen een stootje kunnen. Hier is geen echt label voor. Vaak zal de fabrikant aangeven wat de speaker kan overleven, zoals een val van een meter op een harde ondergrond. Zaken waar je aandacht voor moet hebben, zijn omhulsels uit een zachter rubber, een rondere vorm en een hoeken die extra beschermd zijn.

Batterij

Batterij

De grootte van de batterij bepaalt hoe lang een Bluetooth-speaker speelt. Net zoals bij smartphones wordt de capaciteit uitgedrukt in mAh. Een minimum ligt rond 2.000 mAh, maar er zijn ook speciale speakers die dankzij batterijen van meer dan 10.000 mAh 24 uur lang blijven gaan. Handig bij sommige premiummodellen is dat je de speaker als powerbank kunt gebruiken. Hang een smartphone via USB aan de luidspreker en de batterij van je smartphone wordt opgeladen.

Bass

Goede bassen produceren is het uitdagendst voor een Bluetooth-speaker. Lage tonen vereisen immers grotere luidsprekers en grote behuizingen, twee dingen die niet zo compatibel zijn met een compacte Bluetooth-speaker. Toch zijn er fabrikanten die er in slagen om veel bassen uit een klein toestel te halen. Zaken als meerdere passieve radiatoren of een bassreflexuitgang wijzen op betere bassen.

Formaat

Formaat

Als het over geluid gaat, is een vuistregel dat een grote speaker voller zal klinken dan een mini-exemplaar, met de nuancering dat sommige kleine premiumspeakers door kunstgrepen wel diepe bassen kunnen produceren. Een verschil tussen een groot en klein model is dat die laatste makkelijker vervoerbaar is. Waarschijnlijk is een minispeaker ook lichter. De grotere luidspreker zal echter plaats bieden aan een grotere batterij, en dus langer spelen.

Aansluitingen (USB, jack)

Bluetooth-speakers zijn bedoeld om draadloos te gebruiken. Maar op vele modellen vind je ook een 3,5-mm jackingang, zoals een hoofdtelefoonuitgang op je smartphone. Verbind je mobiele toestel via een goedkope kabel met de speaker om zo muziek over te zetten. Je smartphone is dan wel gekluisterd aan de Bluetooth-speaker, maar zowel de batterij van de smartphone als van de speaker worden minder belast. In het premiumsegment kom je af en toe Bluetooth-speakers tegen met een USB-poort voor het gebruik van een USB-geheugenstick met muziekbestanden.

Ingangen (microfoon)

Een Bluetooth-speaker met microfoon is allesbehalve een zeldzaamheid. Dankzij een microfoon kun je de luidspreker gebruiken als handenvrije speakerphone. Als je een oproep ontvangt op een verbonden smartphone, dan stopt de muziek en kun je met een druk op de knop van de speaker het gesprek starten. Op de nieuwste Bluetooth-speakers kun je dankzij deze microfoon ook Google Assistant of Siri aanspreken.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over