MM logo red

Welke tv-afmetingen bestaan er en welke tv-grootte past bij mij?

unknown description

Het juiste formaat voor je tv kiezen is soms moeilijker dan je denkt, want je moet rekening houden met zaken als de kijkafstand, de grootte van de kamer en de hoogte van het plafond. Maar geen zorgen, want met deze gids kies je makkelijk de beste tv-afmetingen voor jou.

Waar let je op om de juiste tv-afmeting te kiezen?

Waar let je op om de juiste tv-afmeting te kiezen?

Als je een nieuwe tv zoekt, dan speelt het formaat van het toestel een grote rol in je kijkervaring. Zo hangt de beste tv-maat onder andere af van de kijkafstand, de grootte van je ruimte en zelfs de hoogte van het plafond. Lees hieronder verder hoe je de tv-grootte vindt die het beste bij je past.

De kijkafstand: wat is de ideale afstand tussen je tv en zetel?

De kijkafstand: wat is de ideale afstand tussen je tv en zetel?

Als je te dicht op een groot tv-scherm zit, kan het beeld onscherp lijken. Zit je daarentegen te ver van een kleine tv, dan mis je heel wat details of kun je misschien de ondertiteling niet goed lezen. Daarom is het belangrijk om de afstand tussen je kijkpositie en de plek waar je tv komt te meten, zodat je het tv-formaat daaraan kunt aanpassen.

Overzicht: de ideale hoogte om uw tv te plaatsen

EigendomInchCentimeterDe ideale kijkafstand

32 inch

81 cm

Tot 2,5 m

43 inch

109 cm

1,5 tot 3 m

50 inch

109 cm

2 tot 3 m

55 inch

140 cm

2 tot 4 m

65 inch

165 cm

Vanaf 3 m

75 inch

191 cm

Vanaf 3,75 m

De grootte van je kamer

De grootte van je kamer

De grootte van je kamer

Hoe groter de ruimte waarin je televisie staat (of hangt), hoe meer je zelf kunt bepalen wat je kijkafstand is. Zo is een studio of kot vaak te beperkt in ruimte voor een extra grote televisie. En ook in je slaapkamer is de kijkafstand meestal relatief klein, waardoor een kleine of middelgrote tv een prima keuze is als tv voor de slaapkamer. Heb je een grote open leefruimte? Dan is een grote televisie wellicht een meerwaarde.

De hoogte van je plafond

De hoogte van je plafond

Wil je je tv aan de muur of het plafond bevestigen? Dan houd je best rekening met de hoogte van de ruimte waarin de tv komt. Voor de beste kijkervaring hang je je televisie het best op ooghoogte – een hele uitdaging als je een grote tv hebt gekozen. Als je toestel hoger aan de muur of het plafond komt, bijvoorbeeld in je slaapkamer of keuken, kies dan voor een kantelbare muurbeugel zodat je zelf de beste kijkhoek kunt creëren.

Zo meet je zelf de grootte van jouw tv

Zo meet je zelf de grootte van jouw tv

Hoeveel inch is je tv? Je kunt het formaat van je televisie gemakkelijk opmeten met een meetlint. Meet daarvoor de schermdiagonaal van het toestel: van de linkerbovenhoek tot de rechteronderhoek van het scherm. Die afstand vermenigvuldig je met 0,39 om de afmetingen van je televisie in inch uit te drukken.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over