MM logo red

Wat is hertz (Hz)?

Anouk29 JUNI 2023
unknown description

Nee, hertz is geen schattig dier met een gewei, wél een waarde die aangeeft wat de beeldfrequentie of verversingssnelheid van een tv is. Ben je nog geen haar wijzer? Geen zorgen, want we leggen je op deze pagina uit wat hertz is. We vertellen je meteen ook hoe het aantal hertz de beeldkwaliteit van je televisie beïnvloedt en waarop je moet letten in functie van jouw kijkbehoeften.

De beeldfrequentie van je tv. Wat is het?

De beeldfrequentie van je tv. Wat is het?

De beeldfrequentie of verversingssnelheid van een tv geeft aan hoeveel beelden of frames de tv per seconde laat zien. Als je al die losse frames achter elkaar zet, dan krijg je een bewegend beeld. Hoe meer frames per seconde een tv weergeeft, hoe vloeiender het beeld en hoe meer detail er zichtbaar is op het scherm. Op die manier kan de beeldfrequentie de kwaliteit van je kijkervaring dan ook beïnvloeden. De verversingssnelheid van een televisie wordt uitgedrukt in hertz – afgekort Hz. Als je een nieuwe tv kiest, kijk je dus best na hoeveel hertz het toestel heeft.

Hoeveel hertz is nodig voor een scherp beeld?

Hoeveel hertz is nodig voor een scherp beeld?

De meeste televisies hebben een verversingssnelheid van 50 of 100 hertz. Zo toont een tv met een beeldfrequentie van 50 Hz 50 losse frames per seconde, terwijl 100 hertz staat voor 100 beelden per seconde. Met een tv van 50 Hz geniet je sowieso al van prachtig vloeiende, scherpe en gedetailleerde beelden tijdens het tv-kijken. Voor veel kijkers is 50 hertz dan ook ruim voldoende. Toch kan een tv van 100 hertz (of meer) een betere keuze zijn als je graag naar actiefilms of series kijkt waarin veel beweging zit. De beelden zijn dan nog net iets soepeler voor extra kijkgenot.

Is het verschil tussen 50 en 100 Hz merkbaar?

Voor de meeste mensen volstaat een tv van 50 hertz, omdat die beeldfrequentie eigenlijk al prima is om scherpe beelden weer te geven als je naar films of series kijkt. Bij een sitcom, talkshow of quizprogramma zie je het verschil tussen 50 en 100 Hz nauwelijks. Het verschil wordt vooral merkbaar tijdens snelle beelden. Denk maar aan een sportwedstrijd, een actiefilm of een race. Een tv met een hogere verversingssnelheid van 100 hertz toont dubbel zoveel frames per seconde, waardoor de beelden nog mooier in elkaar vloeien. Ook om te gamen is een tv van 100 Hz of meer dus een betere keuze.

Is een hogere verversingssnelheid altijd beter?

Is een hogere verversingssnelheid altijd beter?

Hoe hoger de verversingssnelheid van de tv, hoe soepeler het beeld en hoe scherper de details. Als de beeldfrequentie te laag is, dan krijg je een schokkerig beeld dat niet aangenaam is om naar te kijken. Een beeldverversing van 100 hertz is dus altijd beter dan een van 50 hertz. Want hoe hoger de verversingssnelheid, hoe rustiger je naar je favoriete films en series kunt kijken. Ook voor gamers is een hoge beeldfrequentie een voordeel. Een tv van 100 Hz of meer is namelijk prima geschikt om vloeiend snelle en hectische beelden weer te geven.

Hoeveel Hz heb je nodig om te gamen?

Hoeveel Hz heb je nodig om te gamen?

Als je een rasechte gamer bent, dan haal je best een tv met een hoge verversingssnelheid in huis. Met 100 Hz krijg je al een vloeiende weergave van snelle actiescènes in je games, maar je kunt ook gaming-tv’s vinden van 120 of zelfs 144 hertz. Zeker shooters en games met veel visuele effecten, zoals explosies, achtervolgingen en races, doen het extra goed met een hoge verversingssnelheid. Bovendien kun je zo zelf ook sneller reageren en daarvan profiteren om games makkelijker te winnen. Let er bij het kiezen van een gaming-tv wel op dat je gameconsole tv’s van minimaal 100 hertz ondersteunt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tv?

Waar moet je op letten bij het kopen van een tv?

Het aantal hertz is natuurlijk niet het enige waarop je moet letten als je een nieuwe tv uitkiest. Andere specificaties die bepalend kunnen zijn voor je keuze zijn het schermformaat van de tv, het type scherm (oled of Qled, bijvoorbeeld) en de beeldkwaliteit. Zo kun je tegenwoordig tv’s kopen met een resolutie van 4K of 8K in Ultra HD. Ook belangrijk zijn de geluidskwaliteit en de smart-functies van het toestel – vooral als je toegang wilt tot online apps, games en streamingdiensten. Tot slot speelt ook je budget een rol, want een tv met de allernieuwste technologieën kost meer dan een eenvoudiger model.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over