MM logo red

macOS Monterey: wat is het en hoe werkt het?

Luca1 FEBRUARI 2024
unknown description

macOS Monterey is een verbeterd besturingsysteem van Apple voor jouw iPhone of MacBook. Lees in dit artikel wat de voordelen zijn, hoe je het download en op welke toestellen je macOS Monterey terugvindt.

Welke verbeteringen heeft macOS Monterey gebracht?

macOS Monterey is het besturingssysteem voor Mac-computers dat sinds 2021 actief is. Het is de opvolger van macOS Big Sur. macOS Monterey introduceert verschillende nieuwe functies en verbeteringen in vergelijking met eerdere versies van het besturingssysteem.

Universal Control

Universal Control

 • Monterey: Universal Control is een innovatieve functie waarmee je met enkel een muis en toetsenbord naadloos meerdere Apple-apparaten zoals een Mac en een iPad kunt bedienen, zonder dat hiervoor een setup nodig is.
 • Big Sur: deze functie was niet beschikbaar in macOS Big Sur.

AirPlay naar Mac

AirPlay naar Mac

 • Monterey: deze functie stelt je in staat om het scherm van je iPhone, iPad of een ander Apple-apparaat op je Mac te spiegelen (mirroring).
 • Big Sur: AirPlay naar Mac was niet beschikbaar in macOS Big Sur.

Shortcuts

Shortcuts

 • Monterey: geïnspireerd op de iOS-app Shortcuts kan je met deze versie taken automatiseren en workflows creëren. Van efficiëntie gesproken. De manier waarop je een screenshot maakt op je Mac blijft met deze versie ongewijzigd.
 • Big Sur: Shortcuts waren niet geïntegreerd in macOS Big Sur.

Focusmode

Focusmode

 • Monterey: een nieuwe functie waarmee je meldingen kunt filteren op basis van je activiteit. Je kunt verschillende aangepaste focusmodi instellen zoals werk, persoonlijk of slaap.
 • Big Sur: hoewel er meldingen waren in macOS Big Sur bood deze versie niet de geavanceerde Focus-functionaliteit.

Live text

Live Text

 • Monterey: hiermee kun je tekst selecteren in afbeeldingen en acties uitvoeren zoals kopiëren, plakken of vertalen.
 • Big Sur: deze functie was niet beschikbaar in macOS Big Sur.

Nieuw design Safari

Nieuw design Safari

 • Monterey: Safari in Monterey kreeg een compacter tabbladontwerp en de mogelijkheid om groepen van tabbladen te maken en te beheren, wat de browserervaring verbetert.
 • Big Sur: Safari had een nieuw ontwerp maar in macOS Monterey is het verder verfijnd.

Herwerkte versie Maps

Herwerkte versie Maps

 • Monterey: Apple Maps is opnieuw ontworpen en bevat nieuwe details, 3D-gebouwweergaven en een interactieve wereldbol.
 • Big Sur: Maps had een nieuw ontwerp maar samen met de functionaliteit zijn deze optimaler in macOS Monterey.

Privacyverbeteringen

Privacyverbeteringen

 • Monterey: verbeterde privacycontroles, waaronder een bijgewerkt Privacyrapport in Safari dat je meer inzicht geeft in hoe websites je gegevens gebruiken.
 • Big Sur: hoewel privacyverbeteringen al aanwezig waren in macOS Big Sur zijn er specifieke nieuwe functies zoals Mail Privacy Protection toegevoegd in macOS Montere.

Voor welke toestellen werkt Apple macOS Monterey?

Voor welke toestellen werkt Apple macOS Monterey?

macOS Monterey is officieel uitgebracht op 25 oktober 2021. Op die datum kwam de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac-computers beschikbaar voor het grote publiek. Toestellen van Apple die na deze releasedatum uitkwamen, hadden dit besturingssysteem. Concreet gaat dit over de volgende apparaten:

 • iMac - eind 2015 en nieuwer
 • iMac Pro - 2017 en nieuwer
 • MacBook Air - begin 2015 en nieuwer
 • MacBook Pro - begin 2015 en nieuwer
 • Mac mini - eind 2014 en nieuwer
 • Mac Pro - eind 2013 en nieuwer
 • MacBook - begin 2016 en nieuwer

Hoe installeer ik macOS Monterey?

Hoe installeer ik macOS Monterey?

1. Controleer de compatibiliteit

 • Zorg ervoor dat je Mac-computer compatibel is met macOS Monterey. Je vindt de compatibiliteitslijst op de officiële Apple-website.

2. Maak een back-up

 • Voordat je een besturingssysteemupgrade uitvoert, is het belangrijk om een back-up van je gegevens te maken. Dit doe je met behulp van Time Machine of een andere back-upmethode naar keuze.

3. Controleer de beschikbaarheid van updates

 • Ga naar het Apple-menu (het Apple-logo linksboven) op je Mac.Klik op ‘Over deze Mac’ en vervolgens op ‘Software-update’.Controleer of er updates beschikbaar zijn. Als macOS Monterey beschikbaar is, zie je de optie om de update te installeren.

Download en installeer macOS Monterey

4. Download en installeer macOS Monterey

 • Als macOS Monterey beschikbaar is, klik je op de knop ‘Werk nu bij’ (of een vergelijkbare knop) naast de beschikbare update.Volg de instructies op het scherm om het downloaden en installeren van de update te starten.

5. Wacht op de installatie

 • Zodra de update is gedownload, zal je Mac automatisch herstarten en het installatieproces starten.Dit installatieproces kan enige tijd in beslag nemen, dus wees geduldig en laat de computer de update voltooien.

6. Voltooi de installatie

 • Zodra de installatie voltooid is, start je Mac opnieuw op en activeert hij macOS Monterey.Doorloop de installatiestappen, zoals het inloggen met je Apple ID en het configureren van enkele basisinstellingen.

7. Herstel je gegevens

 • Als je een back-up hebt gemaakt voordat je de upgrade uitvoerde, kun je nu je gegevens herstellen met behulp van Time Machine of de back-upmethode die je hebt gekozen.

Dat was het. macOS Monterey zou nu succesvol geïnstalleerd moeten zijn op je Mac. Het is altijd een goed idee om een back-up te maken voordat je je besturingssysteem bijwerkt om er zeker van te zijn dat je gegevens veilig zijn.

Waar kan ik macOS Monterey downloaden?

Waar kan ik macOS Monterey downloaden?

Heb je geen macOS Monterey, maar wil je het wel installeren op je Mac of iPhone? Je kan het voor beide toestellen vinden in de App Store, die standaard op je Mac is geïnstalleerd. Volg de instructies bij het downloaden van dit besturingssysteem en geniet van jouw ‘nieuwe’ toestel.

Wat als ik macOS Monterey niet kan installeren?

Wat als ik macOS Monterey niet kan installeren?

Als je problemen ondervindt bij het installeren van macOS Monterey en een herstart van je Mac niet voldoende lijkt om het probleem op te lossen, zijn er enkele stappen die je kunt proberen, vooraleer je overgaat tot een volledige reset van je MacBook.

Controleer allereerst of je Mac voldoet aan de minimale systeemvereisten en of hij voldoende vrije opslagruimte heeft voor de installatie. Check ook de stabiliteit van je internetverbinding, aangezien die essentieel is voor het downloaden en installeren van macOS-updates. Ga in het Apple-menu na of er software-updates zijn en overweeg het opstarten in de veilige modus door de Shift-toets ingedrukt te houden. Heb je deze stappen doorlopen en lukt het nog altijd niet om macOS Monterey te installeren? Kijk dan of er foutmeldingen verschijnen tijdens het installatieproces en overweeg een nieuwe installatie van macOS Monterey. Houd er rekening mee dat dit al je gegevens wist, dus zorg ervoor dat je een goede back-up maakt. Lukt het na deze stap nog altijd niet? Neem dan contact op met Apple Support. Zij kunnen je vast en zeker helpen met de installatie van macOS Monterey.

Heeft macOS Monterey Airplay?

Heeft macOS Monterey Airplay?

Ja, met macOS Monterey wordt je Mac een AirPlay-ontvanger zoals elke andere. Net als je tv of je luidspreker verschijnt je computer in de lijst met apparaten waarmee je video of geluid kunt uitzenden vanaf een iPhone of iPad (met iOS 15), of zelfs een andere Mac.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn