MM logo red

Zo los je problemen met het touchpad van je laptop op

Luca18 MAART 2024
unknown description

Is het track- of touchpad van je laptop vastgelopen? Dit kan meerdere oorzaken hebben. In vele gevallen los je het probleem zelf eenvoudig op. MediaMarkt toont je welke stappen je kunt doorlopen om het touchpad van je laptop opnieuw te gebruiken.

Hoe werkt het touchpad van je laptop?

Hoe werkt het touchpad van je laptop?

Een touchpad is een aanraakgevoelig oppervlak op je laptop dat sensoren gebruikt om je vingerbewegingen te detecteren en vervolgens om te zetten in cursorbewegingen op je scherm. Op het touchpad van een laptop kun je ook tikken en klikken. Het laat je zo toe om te scrollen, zoomen en tussen programma’s en websites te navigeren. Een touchpad is met andere woorden een alternatief voor een computermuis. Ook Apple-laptops zijn met een touchpad uitgerust, maar Apple gebruikt hiervoor de term trackpad.

Hoe verhelp je problemen met het touchpad van je laptop?

Heb je een Windows-laptop van HP, Acer, Dell of een ander merk? Volg de onderstaande tips om problemen met je touchpad op te lossen.

Ga na of Windows is vastgelopen

Ga na of Windows is vastgelopen

Gebeurt er niets wanneer je je vinger over het touchpad van je laptop beweegt? Misschien is Windows vastgelopen en is dit de oorzaak. Je controleert eenvoudig of dat het geval is door op de Windows-toets op je toetsenbord te drukken. Als het startmenu van Windows meteen in beeld verschijnt, dan is je laptop niet vastgelopen en is er een andere reden waarom het touchpad niet meer werkt.

Krijg je het startmenu niet te zien? Dan is Windows wel degelijk vastgelopen. Schakel je laptop uit door de aan/uit-knop minimaal 10 seconden ingedrukt te houden. Wanneer de laptop herstart, werkt je touchpad waarschijnlijk ook weer.

Zet het touchpad uit en opnieuw aan

Zet het touchpad uit en opnieuw aan

Elk toetsenbord van een Windows-laptop heeft een knop waarmee je het touchpad van de laptop aan- en uitzet. Zoek welke knop dit voor jouw laptopmodel is en druk erop. Test dan of het touchpad weer werkt. Soms kom je er zo achter dat je het touchpad per ongeluk had uitgezet.

Controleer de instellingen van het touchpad

Controleer de instellingen van het touchpad

Ga naar de instellingen van het touchpad via de Windows-startknop en kijk in het menu bij ‘Apparaten’ na of je touchpad op ‘Aan’ staat. Zo nee, dan schakel je hem hier in om je touchpad terug te gebruiken.

Koppel al je externe apparaten los

Koppel al je externe apparaten los

Gebruik je een externe muis, trackball of een ander USB-apparaat, zoals een externe harde schijf? Dan kan het gebeuren dat dit de werking van het touchpad van je laptop beïnvloedt. Koppel de apparaten los en beweeg je vinger over het touchpad om te kijken of hij weer correct functioneert.

Installeer de stuurprogramma’s van het touchpad opnieuw

Installeer de stuurprogramma’s van het touchpad opnieuw

Als niets anders helpt, kun je het stuurprogramma van je touchpad opnieuw installeren. Typ daarvoor ‘Apparaatbeheer’ in je zoekbalk en zoek je touchpad in de lijst met stuurprogramma’s. Tik op ‘Verwijderen’ en start je laptop opnieuw op. Het stuurprogramma installeert zich dan automatisch opnieuw.

Dit kun je doen als het trackpad van je Apple-laptop vastloopt

Ook met het trackpad van je MacBook kun je mogelijk problemen ondervinden. Deze stappen helpen je om de oorzaak op te sporen:

Koppel alle externe apparaten los

Koppel alle externe apparaten los

Net als bij een Windows-laptop ondervindt het touchpad van je MacBook soms problemen omwille van externe apparaten. Ontkoppel zowel bedrade als draadloze apparaten, zoals je AirPods, externe muis en printer. Start je laptop dan opnieuw op en ga na of je trackpad nu wel werkt.

Als dit het geval is, pas je best je instellingen aan zodat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Toegankelijkheid’ > ‘Aanwijzerbediening’ en vink het vakje ‘Negeer ingebouwd trackpad als muis of draadloos trackpad is aangesloten’ af.

Controleer je laptop op macOS-updates

Controleer je laptop op macOS-updates

Soms kan het zo zijn dat je touchpad niet meer werkt omdat je laptop op een verouderde versie van macOS draait. Ga via het Apple-icoon in de linkerbovenhoek van je scherm naar ‘Systeemvoorkeuren’ en klik vervolgens op ‘Software-update’. Als je Apple MacBook aangeeft dat er een nieuwe softwareversie beschikbaar is, selecteer je ‘Werk nu bij’ om deze te downloaden.

Zet je trackpad terug naar de oorspronkelijke instellingen

Zet je trackpad terug naar de oorspronkelijke instellingen

Heb jij de instellingen van je trackpad gepersonaliseerd? Dat kan helaas soms voor problemen zorgen. Zet de oorspronkelijke instellingen terug om te controleren of je touchpad dan nog steeds vastloopt. Ga hiervoor naar ‘Systeemvoorkeuren’ en dan naar ‘Trackpad’. Zorg ervoor dat er geen vinkje staat bij ‘Tikken om te klikken’ en dat het vakje ‘Scrollrichting: natuurlijk’ is aangevinkt.

Reset je MacBook

Reset je MacBook

Je Apple MacBook resetten is een laatste stap die je kunt volgen om problemen met het touchpad van je laptop te verhelpen. Schakel je MacBook uit en houd de toetsen ‘Shift’, ‘Control’ en ‘Option’, samen met de aan/uit-knop, ongeveer 10 seconden ingedrukt. Laat dan alle toetsen tegelijkertijd los en start je laptop opnieuw op. Via deze methode ben je je persoonlijke instellingen en bestanden niet kwijt, maar voor de zekerheid maak je best een back-up van de inhoud van je MacBook voor je de laptop reset.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn