MM logo red

Wat is het paneeltype van een monitor?

Luca3 MEI 2024
unknown description

Bij de zoektocht naar een nieuwe monitor kom je verschillende technische termen tegen. Een typisch voorbeeld daarvan is het paneeltype, gekenmerkt door TN, IPS, VA of oled. Wat betekent dit nu juist? En nog belangrijker: welk paneeltype kies je best? In dit artikel vertellen we je alles wat je over het paneeltype van je monitor moet weten.

Wat is een paneeltype?

Wat is een paneeltype?

Het belangrijkste onderdeel van je monitor is het schermpaneel. Dit component bepaalt namelijk de kwaliteit van je beeld. De specificaties van je monitor vertellen je met welk paneeltype je monitor is uitgerust; dat kan TN, IPS, VA of oled zijn. Zowel TN, IPS als VA maken gebruik van lcd-technologie en werken met achtergrondverlichting. Bij oled-schermen, de nieuwste variant, lichten de pixels zelf op. Elk paneeltypeheeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vergelijken we ze met elkaar, zodat je eenvoudig bepaalt welk paneeltype helemaal bij jouw doelstellingen past.

VA- vs. IPS-paneel

VA- vs. IPS-paneel

VA (Vertical Alignment) en IPS (In-Plane Switching) zijn populaire paneeltypes die je in moderne monitoren vindt. Er zijn enkele duidelijke verschillen tussen beide. IPS-panelen bieden een bredere kijkhoek en superieure kleurnauwkeurigheid. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor taken waarbij kleur van groot belang is,zoals grafisch ontwerp en fotobewerking. VA-panelen daarentegen zijn vaak voorzien van een beter zwartniveau en hogerecontrastverhoudingen. Dat resulteert in diepere zwarttinten en levendigerebeelden, wat je vooral in donkere scènes tijdens het gamenopmerkt.

IPS- vs. oled-paneel

IPS- vs. oled-paneel

Een ander bekend paneeltype is oled (Organic Light Emitting Diode). Dit paneeltype is voorzien van organisch lichtgevende diodes die elk afzonderlijk oplichten. Hierdoor bieden ze een ongeëvenaarde contrastverhouding, diepe zwartniveaus en levendige kleuren. Doordat elke diode individueel licht produceert, krijg je een optimale zwartweergave zonder dat er achtergrondverlichting aan te pas komt. Hoewel oled-panelen over het algemeen een superieure kwaliteit biedenin vergelijking met IPS- en VA-panelen, zijn ze over het algemeen ook prijziger. Daarnaast zijn ze vatbaar voor het inbranden van statische beelden bij langdurig gebruik. Hierdoor vervaagt het beeld niet meer volledig van het scherm en blijf je de lijnen zien.

TN- vs. IPS-paneel

TN- vs. IPS-paneel

Nog een laatste paneeltype is TN (Twisted Nematic). Dit beeldtype is vooral populair bij gamers vanwege zijn vloeiende weergave, krachtige responstijden en snelle actiescènes. TN-panelen hebben echter wel beperkte kijkhoeken en vertonen mogelijks kleurverschuivingenbij het bekijken vanuit brede kijkhoeken.

Welk paneeltype past bij jou?

Welk paneeltype bij jou past, is afhankelijk van het gebruiksdoel van je desktop. We helpen je graag op weg met deze tabel.

EigendomIPS-paneelTN-paneelVA-paneelOLED-paneel
Grafisch ontwerp

Geweldig vanwege nauwkeurige kleuren

Goed, maar minder nauwkeurig

Goed, maar minder nauwkeurig

Excellent vanwege levendige kleuren en geweldige zwartniveaus

Fotobewerking

Uitstekend vanwege brede kijkhoeken

Matig, beperkte kijkhoeken

Matig, beperkte kijkhoeken

Geweldig vanwege levendige kleuren en excellente zwartniveaus

Videobewerking

Superieur vanwege nauwkeurige kleuren

Matig, beperkte kijkhoeken

Matig, beperkte kijkhoeken

Uitstekend vanwege levendige kleuren en superieure zwartniveaus

Gaming

Goed vanwege goede kleurnauwkeurigheid

Uitstekend vanwege snelle responstijden

Uitstekend vanwege snelle responstijden

Goed vanwege uitstekende responstijden en contrastverhouding

Alledaags gebruik

Uitstekend vanwege brede kijkhoeken

Matig, beperkte kijkhoeken

Matig, beperkte kijkhoeken

Superieur vanwege levendige kleuren en perfecte zwartniveaus

Wil jij jezelf verdiepen in de wondere wereld van computers en desktops? Lees dan zeker ook onze andere artikelen:

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
beeldscherm draaien - preview
Monitoren

Je beeldscherm draaien, waarom zou je dat doen?

Lees meer over
Monitor foto-video preview
Monitoren

Wat is het beste computerscherm voor foto- en videobewerking?

Lees meer over