MM logo red

Je beeldscherm draaien, waarom zou je dat doen?

Luca19 FEBRUARI 2024
unknown description

Soms is het handig om het beeldscherm van je laptop of desktop 90 graden te draaien. Bijvoorbeeld als je programmeercode verticaal wilt weergeven of om lange documenten of spreadsheets sneller te kunnen lezen. Of misschien heb je onbedoeld je beeldscherm een kwartslag gedraaid en wil je het nu naar de oorspronkelijke instellingen terugzetten? Geen nood, want hier lees je hoe je dit doet.

Hoe draai je het beeldscherm van een Windows-computer via de instellingen?

Hoe draai je het beeldscherm van een Windows-computer via de instellingen?

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een verkeerde combinatie van Windows-toetsenbordtekens raakt, waardoor je scherm plotseling draait. Je kunt natuurlijk ook bewust het beeldscherm van je Windows-computer draaien omdat je dat fijner vindt om te werken of studeren. Welke reden je ook hebt, deze stappen volg je om je beeldscherm te draaien:

 1. Klik met de rechtermuisknop op (een lege ruimte op) je bureaublad of ga via ‘Start’ naar de instellingen van je Windows-computer.
 2. Kies ‘Systeem’ en vervolgens ‘Beeldscherm’.
 3. Selecteer het computerscherm dat gedraaid is en zoek naar de optie ‘Schermstand’.
 4. Kies ‘Staand’ als oriëntatie van het scherm.

Afhankelijk van welke Windows-versie je gebruikt, kunnen de namen van de menu’s hierboven licht variëren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je in plaats van ‘Schermstand’ de optie ‘Oriëntatie’ te zien krijgt.

Hoe draai je het beeldscherm van een Windows-computer via het toetsenbord?

Hoe draai je het beeldscherm van een Windows-computer via het toetsenbord?

Misschien lukt het je niet meteen om naar de Windows-instellingen van je computer te gaan omdat het scherm ondersteboven of een kwartslag gedraaid staat. Gelukkig kun je ook met de juiste toetsenbordcombinatie je beeldscherm draaien. De meeste Windows-computers beschikken over een specifieke sneltoets om dit te doen.

Probeer een van de volgende combinaties om het scherm terug recht te zetten:

 • Ctrl + Alt + 2
 • Ctrl + Alt + 4
 • Ctrl + Alt + 6
 • Ctrl + Alt + 8
 • Ctrl + Alt + Pijltje omhoog
 • Ctrl + Alt + Pijltje omlaag
 • Ctrl + Alt + Pijltje naar rechts
 • Ctrl + Alt + Pijltje naar links

Hoe draai je het beeldscherm van een MacBook?

Hoe draai je het beeldscherm van een MacBook?

Het scherm van je MacBook of iMac draaien, doe je eenvoudig via de instellingen van je computer.

 1. Klik op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van je scherm.
 2. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en selecteer ‘Beeldschermen’.
 3. Vouw het menu ‘Rotatie’ uit en kies de schermoriëntatie die je wilt gebruiken door in te stellen hoeveel graden je het beeldscherm wilt roteren. Je kunt ook de optie ‘Standaard’ selecteren om het scherm naar de oorspronkelijke instellingen terug te zetten.
 4. Klik op ‘Bevestig’.

Zie je de optie ‘Rotatie’ niet in stap 3? Dan gebruik je waarschijnlijk een oudere versie van macOS. Open onder ‘Beeldschermen’ het tabblad ‘Rangschikking’ en selecteer de optie ‘Roteer tot staand’ in de beeldscherminstellingen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Samsung Odyssey OLED G6
Monitoren

5. juni

Samsung Odyssey OLED G6

Een beeldschermresolutie van 2560 x 1440 pixels, oled glare free beeldscherm en een verversingssnelheid van 360 Hz zorgt voor levensechte real-time beelden. Het Silver Metal Design zorgt voor een stijlvolle set-up en de easy set-up stand voor ergonomisch comfort. Kortom, de Samsung Odyssey OLED G6 is de monitor bij uitstek voor echte game-fanaten.

5. juni

Lees meer over
Wat is de beste monitor 24-inch-monitor?
Monitoren

4. juni

Wat is de beste monitor 24-inch-monitor?

Monitoren van 24 inch zijn uitermate geschikt voor kleinere bureaus, waar ze voldoende ruimte bieden voor dagelijkse of zakelijke taken zoals internetten, tekstverwerking en studie. Overweeg eventueel een 24-inch-beeldformaat als je op zoek bent naar een 2de scherm; deze vergroot je werkruimte aanzienlijk zonder veel extra plaats in te nemen. Op deze pagina treden we meer in detail.

4. juni

Lees meer over
Wat is de beste ultrawide-monitor?
Monitoren

4. juni

Wat is de beste ultrawide-monitor?

Ultrawide-monitoren, met hun brede beeldverhoudingen zoals 21:9 of 32:9, bieden een uitgestrekt zicht dat multitasking vergemakkelijkt en een meeslepende ervaring creëert bij het kijken van films of gamen. Bovendien bieden ze meer werkruimte zonder de noodzaak van meerdere schermen. Op deze pagina gaan we hier dieper op in.

4. juni

Lees meer over