MM logo red

Starlink: wat is het en hoe werkt het?

Starlink : qu'est-ce que c'est et comment ça fonctionne ?28 NOVEMBER 2023
unknown description

Voor velen onder ons is snel en betrouwbaar internet vanzelfsprekend en tegen een redelijke prijs vrijwel overal beschikbaar. Echter, dit is niet het geval in alle delen van de wereld. Miljoenen gezinnen hebben slechts beperkte toegang tot internet. Starlink van Elon Musk streeft ernaar om hier verandering in te brengen. Ontdek in dit artikel hoe Starlink functioneert.

Wat is Starlink?

Wat is Starlink?

In onze moderne digitale wereld waar we bijna alles online doen, van belastingaangiftes tot het regelen van verzekeringen, blijven sommige gebieden achter met trage of geen internettoegang. De uitdaging en kosten van het aanleggen van een uitgebreid glasvezelnetwerk zijn aanzienlijk. Hier biedt Starlink een oplossing. Het initiatief van SpaceX, gelanceerd in mei 2019 met 60 testmodellen aan boord van de Falcon 9, streeft ernaar om met duizenden satellieten in een lage baan om de aarde zelfs de meest afgelegen plekken van internet te voorzien. Elon Musk demonstreerde de werking van dit systeem in oktober 2019 door een tweet te versturen via het Starlink-netwerk. Met momenteel 1619 actieve satellieten en plannen voor in totaal 30.000, beoogt SpaceX een stabiel en wereldwijd dekkend netwerk te creëren. Starlink-gebruikers vangen deze signalen op met een eigen schotelantenne en router, waardoor betrouwbare internetverbinding mogelijk is, zelfs op de meest afgelegen plekken, en dit zonder afhankelijkheid van thuisnetwerkkabels.

Hoe werkt Starlink?

Hoe werkt Starlink?

Het idee van satellietinternet is niet nieuw en bestaat al vele jaren, waarbij traditioneel een grote satelliet op duizenden meters hoogte een signaal naar de aarde stuurt. Starlink bracht hier echter vernieuwing in. In plaats van enkele satellieten op grote hoogte, lanceerde het talrijke kleinere satellieten die op lagere hoogtes rond de aarde cirkelen, verdeeld over 3 niveaus: 340, 550 en 1.150 kilometer. Satellieten die verder weg staan dekken een groter gebied, maar met een zwakker signaal. Daarom is er gewerkt met verschillende hoogtes om een balans te vinden. De Starlink-schotel die je ontvangt, zoekt steeds naar de dichtstbijzijnde satelliet om mee te verbinden. Dit signaal wordt via een kabel naar een adapter geleid die zowel stroom voorziet als het internetsignaal naar een router omzet. Bij de starterset krijg je een router, maar je kan Starlink ook op eigen apparatuur aansluiten.

Is Starlink een goede keuze?

Is Starlink een goede keuze?

Voor alledaags gebruik, zoals het streamen van films en online gamen, biedt Starlink voldoende snelheid, hoewel je soms wat buffering of lag kan ervaren. Het is vooral geschikt voor gebruikers zonder toegang tot bekabeld internet, zoals veel studenten. Je zou denken dat zelfs dan mobiel internet via 4G of 5G een alternatief blijft, maar dan moet er wel een zendmast in de buurt zijn. Als je ook daar niet op kan rekenen, kan Starlink-internet wellicht de oplossing bieden. De stabiliteit en snelheid van de verbinding kunnen echter fluctueren, wat soms een impact heeft op streaming of gaming. Starlink heeft zeker zijn nut al bewezen in crisissituaties. In de VS hielp het bij het bestrijden van bosbranden door communicatieondersteuning te bieden aan nooddiensten.

Hoe krijg ik toegang tot Starlink en wat kost mij dat?

Hoe krijg ik toegang tot Starlink en wat kost mij dat?

Registreren voor Starlink is mogelijk via hun officiële website, waar je je locatie invoert om te checken of de dienst bij jou in de buurt beschikbaar is. Als dat het geval is kies je uit een van de 3 abonnementen, elk met een eigen prijs voor de apparatuur en een maandelijks tarief. Hoewel Starlink minder voordelig kan zijn dan een glasvezelverbinding, biedt het unieke wereldwijde dekking, ideaal voor afgelegen gebieden zonder kabel- of zendmastverbindingen. SpaceX streeft ernaar de kosten te verlagen en de service uit te breiden. Je gebruikt de Starlink-app voor het instellen van je apparatuur, het vinden van satellieten voor een optimale verbinding en het weergeven van je actuele downloadsnelheid en informatie over de verbinding.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Hoe maak je je pc schoon? -preview
Computer & Multimedia

29. Mai

Hoe maak je je pc schoon?

Het opschonen van je pc en het opruimen van je schijf zijn essentieel om je computer soepel en vlot te laten lopen. Door onnodige of tijdelijke bestanden en verouderde programma's te verwijderen, maak je waardevolle schijfruimte vrij en verbeter je de prestaties van je systeem. Wil je meer weten over hoe je je pc effectief kan opschonen? Op deze pagina gaan we hier dieper op in.

29. Mai

Lees meer over
AI inzetten voor foto- en videobewerking - preview
Computer & Multimedia

29. Mai

AI inzetten voor foto- en videobewerking

AI-technologie is een krachtig hulpmiddel in moderne bewerkingssoftware, waarmee je eenvoudig de kwaliteit van je foto's en video's verbetert, achtergronden wijzigt en diverse andere bewerkingen kan doen. Ontdek hier meer over de mogelijkheden van foto- en videobewerking met AI.

29. Mai

Lees meer over
De beste 4K-monitor: ga voor een ultraheldere beeldweergave
Monitoren

28. Mai

De beste 4K-monitor: ga voor een ultraheldere beeldweergave

Een 4K-monitor met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels levert een uiterst scherpe beeldweergave. Zo komen de grafische elementen van je games, films en series volledig tot hun recht. Ben je op zoek naar een 4K-monitor en wil je de meest geschikte keuze maken? In dit artikel onthullen we de populairste 4K-monitoren van dit moment.

28. Mai

Lees meer over