MM logo red

Tablet kiezen: welke tablet past bij mij?

Luca5 SEPTEMBER 2023
unknown description

Welke tablet voor jou geschikt is, hangt af van waarvoor je het apparaat wilt inzetten. Zaken zoals formaat, geheugen, ontwerp en besturingssysteem spelen hierbij een rol. Eens je weet wat je nodig hebt, kun je dat in lijn met je budget brengen om zo de meest geschikte tablet te vinden.

Hoe kies je het juiste formaat?

Hoe kies je het juiste formaat?

Welk formaat voor jou geschikt is, hangt af van wat je met de tablet wilt doen. Wil je een kleine tablet om op verplaatsing je sociale media te beheren of video's te bekijken? Dan is een kleiner iPad-model van 7 of 8 inch vaak handiger dan je smartphone voor dit doel te gebruiken. Zoek je een iPad voor het hele gezin om bijvoorbeeld series op te kijken, huiswerk te maken of te gamen? Dan is een middelgrote tablet van 10 of 11 inch wellicht iets voor jou. Verkies je meer werkruimte? Overweeg dan een grote tablet, bijvoorbeeld eentje van 12 inch. Grotere tablets zoals de iPad Pro zijn meestal ook krachtiger, zodat je niet alleen een gedetailleerder beeld hebt, maar ook kunt multitasken en foto’s bewerken.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Hoeveel geheugen heb je nodig voor je tablet? Als je je tablet voor werk of studie inzet, zal je voldoende opslag nodig hebben om al je bestanden te bewaren. Plan je de tablet veel onderweg te gebruiken om films en series te kijken, dan heb je ook flink wat geheugen nodig om deze te downloaden zodat je ze offline kan bekijken. Doe je aan fotobewerking, of neem en stockeer je veel foto’s en video’s op je tablet? Dan is veel geheugen geen overbodige luxe. De meeste tablets kun je met een microSD-kaart uitbreiden. Voor Apple's iPads geldt dit echter niet; die hebben een vaststaande opslagcapaciteit die je niet kan uitbreiden.

Zijn processor en werkgeheugen belangrijke punten voor jou?

De processor en het RAM-geheugen bepalen de snelheid van een tablet. De processor fungeert als de motor van de tablet en bestaat meestal uit verschillende componenten om alles zo vlot mogelijk te laten draaien. Het RAM-geheugen slaat tijdelijk bestanden op en maakt het mogelijk om snel tussen verschillende apps te wisselen. Wat je doorgaans tegenkomt bij tablets is een RAM-geheugen van 4 GB of 6 GB, maar de snellere modellen beschikken vaak over 8 GB of zelfs 16 GB.

Zijn het ontwerp en de kleurmogelijkheden van de tablet belangrijk?

Zijn het ontwerp en de kleurmogelijkheden van de tablet belangrijk?

Vind je het design van een tablet belangrijk? Misschien heb je wel een voorkeur voor het ontwerp van Apple, of ben je fan van Samsung of Lenovo. De kleur en het design van een tablet hangen af van het specifieke model. Daarnaast zijn er tal van accessoires voor tablets verkrijgbaar waarmee je je tablet die look kan geven die jij mooi vindt.

Welk besturingssysteem kies je voor je tablet?

Welk besturingssysteem kies je voor je tablet?

Je hebt de keuze uit 3 besturingssystemen wanneer je een tablet koopt: Android, iOS en Windows. Het kan zijn dat je hetzelfde besturingssysteem wilt als je smartphone, omdat je dat gewend bent en prettig vindt, of omdat de apparaten met elkaar compatibel zijn. Windows ken je wellicht al van je laptop of desktop. Het voordeel van Android is dat er veel apps in de Google Play Store beschikbaar zijn. Het besturingssysteem van iPads en iOS biedt misschien minder mogelijkheden dan Android, maar is wel heel betrouwbaar en gebruiksvriendelijk.

Welke tablet is geschikt voor jouw gebruik?

Welke tablet is geschikt voor jouw gebruik?

Waarvoor plan je jouw tablet te gebruiken? Is het om je sociale media bij te houden, films te bekijken, voor werk of studie, of om foto's te bewerken? Hoe meer je met de tablet wilt doen, hoe sneller de tablet moet zijn om optimaal te functioneren. Daarnaast zijn het geheugen en het besturingssysteem belangrijk, net zoals de grootte van de tablet. Voor basisgebruik voldoen alle tablets, maar als je een groter scherm en een supersnelle processor wilt, dan kom je al snel uit bij een iPad Air of iPad Pro.

Wat is jouw budget?

Wat is jouw budget?

Het soort tablet dat je kunt kopen, hangt uiteraard ook af van wat je wilt besteden. Ben je op zoek naar een tablet voor basisgebruik, dan ben je over het algemeen minder geld kwijt dan wanneer je kiest voor een tablet met een snelle processor en veel opslagruimte. Heb je een voorkeur voor een wat luxueuzere tablet maar wil je er niet de hoofdprijs voor betalen? Overweeg dan eens de tablet-aanbiedingen te bekijken of voor een refurbished iPads te gaan. Deze iPads zijn grondig getest en gecontroleerd, zodat je een kwalitatieve Apple tablet voor een gunstige prijs krijgt. Bovendien is dat ook nog eens goed voor het milieu.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips
Computers

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?
Tablets

Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?

Lees meer over