MM logo red

Cloud gaming: hoe werkt het en wat heb je nodig?

Sofia23 JANUARI 2024
unknown description

Cloud gaming houdt in dat spellen in de cloud zijn gehost, zodat je geen dure laptop, computer of geavanceerde console nodig hebt. De games draaien op servers en via internet streamen ze naar je apparaat. Dit biedt toegang tot een breed scala aan spellen zonder dat je je hardware hoeft te upgraden. Zo kan je overal en altijd gamen.

Hoe werkt cloud gaming?

Krachtige servers in datacenters hosten games voor cloud gaming, waardoor je eigen apparaat, zoals een laptop of tablet, via internet met deze servers verbindt. Je apparaat streamt de gameplay-ervaring, vergelijkbaar met het streamen van een film. Als je commando's invoert, zoals knoppen indrukken, stuurt je apparaat deze naar de server. De server verwerkt deze commando's alsof ze lokaal op een console of pc gebeuren. Om de spelervaring soepel te houden, reageert de server snel op jouw acties.

Hoe werkt cloud gaming?

Je hebt geen krachtige hardware nodig omdat de servers de games draaien; een basistoestel met scherm, internettoegang en invoermethode volstaat. Een snelle en stabiele internetverbinding is cruciaal om lag te voorkomen en soepele streaming te garanderen. Cloud-gaming stelt je dus in staat om geavanceerde games te spelen op minder krachtige apparatuur, waarbij de complexe gaming-processen op afstand plaatsvinden.

Wat heb je nodig om te cloudgamen?

Voor een optimale cloudgame-ervaring start je met een basisapparaat zoals een smartphone, tablet, laptop, pc of een specifieke cloudgaming-console, dat capabel is om videostreams te verwerken.

Wat heb je nodig om te cloudgamen?

Een sleutelfactor hierbij is een snelle en stabiele internetverbinding, waarbij een bekabelde aansluiting vaak de voorkeur heeft over wifi voor een spelervaring zonder vertragingen of haperingen. Essentieel is ook een abonnement op een cloudgaming-dienst, zoals Google Stadia, Xbox Cloud Gaming, PlayStation Plus Premium of NVIDIA GeForce Now. Afhankelijk van je apparaat en spelkeuze, regel je de besturing via een gamecontroller of een toetsenbord en muis. Controleer de compatibiliteit van je favoriete games met de gekozen cloudgaming-service. Sommige diensten kunnen daarnaast de installatie van een specifieke app vereisen. Je bent nu klaar om te genieten van cloud gaming, zonder afhankelijk te zijn van geavanceerde hardware.

Moet ik een snelle internetverbinding hebben voor cloud gaming ?

Voor cloud gaming is zowel een snelle als een stabiele internetverbinding belangrijk. Een snelle verbinding is noodzakelijk omdat cloud gaming hoge bandbreedte vereist om de gamebeelden en audio in realtime te streamen zonder vertraging.

Moet ik een snelle internetverbinding hebben voor cloud gaming  ?

Stabiliteit is belangrijk om consistentie in de spelervaring te garanderen, zonder onderbrekingen en lag. Een bekabelde internetverbinding (ethernet) is over het algemeen beter dan wifi voor cloud gaming. Dit komt omdat een kabelaansluiting doorgaans zorgt voor een lagere latency of ping, wat betekent dat de gegevens sneller over en weer gaan tussen je toestel en de servers. Ook is een ethernet-verbinding doorgaans stabieler en minder gevoelig voor storingen die kunnen optreden bij wifi, zoals interferentie van andere draadloze apparaten. Deze stabiliteit en snelheid zijn cruciaal voor een naadloze en responsieve cloudgame-ervaring.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn