MM logo red

Wat is Zigbee en hoe werkt het?

Bram23 JANUARI 2024
unknown description

Zigbee, gelanceerd in 1998, is een open radiocommunicatieprotocol, speciaal ontworpen voor domotica. Het heeft een bereik van ongeveer 10 meter en is gebaseerd op het OSI-model (Open Systems Interconnection). Zigbee is vergelijkbaar met wifi of bluetooth, maar is specifiek ontworpen als de codetaal voor slimme huistoestellen. Apparaten die Zigbee ondersteunen, kunnen zo onderling communiceren.

Hoe werkt Zigbee?

Hoe werkt Zigbee?

Zigbee maakt het eenvoudig om slimme apparaten te bedienen, zoals het op afstand inschakelen van lampen via een Zigbee-hub of het koppelen van een dimmer aan intelligente lampen. Het creëert een mesh-netwerk waarin alle apparaten met elkaar communiceren, wat zorgt voor een betrouwbaar en uitgebreid bereik. In zulk netwerk blijft het systeem functioneren, zelfs als er een apparaat uitvalt. Dit omdat niet alle apparaten direct met je wifirouter verbonden hoeven te zijn. Zigbee-apparaten verbruiken weinig energie en bieden beveiliging door middel van encryptie. Deze flexibiliteit en eenvoudige installatie maken Zigbee uitermate geschikt voor domotica, industriële controle en IoT-apparaten.

Wat doet een Zigbee-bridge?

Wat doet een Zigbee-bridge?

Een Zigbee-bridge, ook gekend als Zigbee-hub of -gateway, dient als het centrale beheerpunt in een Zigbee-netwerk. Het verbindt Zigbee-apparaten zoals slimme lampen, sensoren en thermostaten met je thuisnetwerk en internet. Zo kan je Zigbee-toestellen besturen met een smartphone-app of stemassistenten zoals Alexa of Google Assistent. De bridge vertaalt de Zigbee-signalen naar wifi of bedrade ethernet-signalen en vice versa, zodat apparaten van verschillende protocollen samen kunnen werken. Dit maakt het mogelijk om complexe domotica-scenario's op te zetten en alle verbonden apparaten centraal te beheren, ongeacht of je nu thuis bent of ze van op afstand bedient.

Update: Matter

Update: Matter

Matter, vroeger bekend als Project CHIP (Connected Home over IP), is een nieuw, open-source, op IP gebaseerd protocol dat het koppelen van diverse slimme huistoestellen van verschillende merken vereenvoudigt. Gesteund door grote spelers zoals de Zigbee Alliance (nu Connectivity Standards Alliance) en technologiereuzen als Apple, Google en Amazon, zet Matter in op betere communicatie tussen intelligente apparaten. Het protocol maakt gebruik van bestaande netwerktechnologieën zoals ethernet, wifi en Thread. Hierdoor koppel je gemakkelijker apparaten die verschillende protocollen, waaronder Zigbee, gebruiken. Matter maakt de installatie en betrouwbaarheid van slimme thuisapparaten zo eenvoudiger. Deze ontwikkeling vormt een belangrijke stap in de toekomst van het Internet of Things (IoT) en helpt consumenten om moeiteloos verschillende apparaten in hun huis te integreren en te bedienen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn