MM logo red

Waarom maakt je vaatwasser niet goed schoon?

Bram19 MAART 2024
unknown description

Niets is vervelender dan een vaatwasser die niet meer goed schoonmaakt. Je machine grondig reinigen zal het probleem waarschijnlijk al verhelpen, maar er zijn nog andere mogelijke oorzaken. Je ontdekt ze op deze pagina.

Je vaatwasser is aan een schoonmaakbeurt toe

Regelmatig je keukentoestellen schoonmaken is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken. Dat geldt ook voor de vaatwasser. Zo reinig je jouw apparaat:

Je vaatwasser is aan een schoonmaakbeurt toe

1. Maak de sproeiarmen schoon door ze uit de vaatwasser te halen en ze onder de kraan af te spoelen. Verwijder indien nodig met een tandenstoker hardnekkig vuil uit de gaatjes van de sproeiarmen.

2. Reinig de filter van de vaatwasser. Deze vangt achtergebleven etensresten op en kan hierdoor verstopt raken. Lees in de handleiding van je apparaat hoe je de filter uit de vaatwasser haalt en maak deze vervolgens schoon met water en afwasmiddel.

3. Poets de rubberen afdichting van de deur van de vaatwasser met een vochtige microvezeldoek. Laat de deur daarna enkele uren openstaan, zodat het rubber goed kan drogen.

Je vaatwasser is aan een schoonmaakbeurt toe

4. Maak de binnenkant van de vaatwasser met een reinigingsmiddel proper. Je kunt hiervoor een spons en een speciale vaatwasreiniger gebruiken. Als alternatief giet je een scheut huishoudazijn op de bodem van de machine of doe je een eetlepel soda in het zeepbakje. Laat het toestel dan op een hoge temperatuur zonder vaat draaien.

5. Ontkalk de vaatwasser met een ontkalker of huishoudazijn. Net als bij stap 4 laat je de vaatwasser op de hoogst mogelijke temperatuur een cyclus draaien.

Tip: als je vaatwasser niet goed schoonmaakt, kan dat ook met het waterslot te maken hebben. MediaMarkt geeft je advies om de waterstop van je vaatwasser te resetten.

Andere mogelijke oorzaken als je vaatwasser niet goed schoonmaakt

Een grondige schoonmaakbeurt van je vaatwasser is een goed begin. Werkt de machine nog steeds niet naar behoren? Hier volgen enkele mogelijke oorzaken:

Andere mogelijke oorzaken als je vaatwasser niet goed schoonmaakt

De sproeiarmen zijn geblokkeerd

Als de sproeiarmen van de vaatwasser vastzitten en niet kunnen ronddraaien, maken ze de afwas niet 100% schoon. Controleer daarom altijd of de armen niet tegen je vaat aan tikken voordat je een programma laat draaien.

Er zit te weinig vaatwaszout of glansmiddel in de vaatwasser

Vaatwassers hebben zout nodig om het water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen. Maakt je vaatwasser niet goed schoon, dan zou het kunnen dat je het zoutreservoir dient bij te vullen. Hoe vaak je dit best doet, hangt vooral van de waterhardheid in je regio af. Gebruik jij je vaatwasser elke dag? Ook dan vul je best het vaatwaszout om de paar maanden bij.

Ook glansmiddel helpt de vaatwasser om je vaat zonder vlekken te reinigen. We raden je dus aan om het glansmiddelreservoir van je toestel regelmatig bij te vullen. De meeste reservoirs hebben een transparante dop die doorzichtig wordt als het tijd is om het glansmiddel aan te vullen.

Andere mogelijke oorzaken als je vaatwasser niet goed schoonmaakt

De vaatwasser is niet correct geladen

Voor een optimaal resultaat schik je de vaat in je vaatwasser op de aanbevolen manier. Zo ben je zeker dat het water alle vaat goed kan bereiken. Plaats tassen, kommen en glazen in de bovenste lade van de machine en laat voldoende ruimte tussen de items. De onderste korf van de vaatwasser gebruik je voor groter kookgerei, zoals borden, kookpotten, pannen en schalen. Zet dienbladen en snijplanken aan de zijkant, zodat je de sproeiarmen van het toestel niet blokkeert. Bestek doe je in de bestekmand of -lade waarmee de vaatwasser is uitgerust.

Wissel af en toe van vaatwasprogramma

Wissel af en toe van vaatwasprogramma

Als je keer op keer voor een programma met een lage temperatuur kiest, spoelen de filters en waterleidingen van de vaatwasser niet altijd goed door. Dat kan ervoor zorgen dat je vaatwasser niet goed schoonmaakt. Wissel daarom geregeld tussen vaatwasprogramma’s met een lage en hoge temperatuur af. Sommige vaatwassers zijn bovendien met een speciale reinigingscyclus uitgerust.

Helpt ook dat niet om je vaat terug helemaal proper te krijgen? Dan is een nieuwe vaatwasser misschien aan de orde. Lees ons advies om een vaatwasser te kiezen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
welke-vaatwasser-kopen-header
Huishouden & Verzorging

Welke vaatwasser kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Waarom zout in je vaatwasser gebruiken?
Huishouden & Verzorging

Waarom zout in je vaatwasser gebruiken?

Lees meer over
Hoe reset je de waterstop van je vaatwasser?-overview
Huishouden & Verzorging

Hoe reset je de waterstop van je vaatwasser?

Lees meer over