Mediamarkt Logo
Kies een winkel
Toon alle winkels
MM logo red

Hoe maak ik mijn keukentoestellen schoon?

unknown description

Het is belangrijk om je keukentoestellen geregeld schoon te maken, ook al is het niet altijd even prettig. Maar hoe maak je je kookplaat, BBQ, diepvriezer, airfryer of oven schoon? In dit artikel leggen we het je uit.

Hoe maak ik het fornuis, de kookplaat en dampkap schoon?

Wil je het fornuis of de kookplaat kuisen? Maak dan een warm zeepsopje met wat afwasmiddel. Verwijder de pannendragers en de afgekoelde gaspitten van het fornuis en laat deze 20 tot 30 minuten in warm water weken. De pannendragers kunnen eventueel in de afwasmachine. Ga met een vochtige doek en het zeepsopje over het fornuis of de kookplaat en veeg het schoon. Droog het daarna af met een droge doek, zodat het proper is en er geen vlekken meer achterblijven. Gebruik voor de kookplaat geen schuurmiddelen, want die kunnen krassen op de plaat veroorzaken

Bekijk onze inductieplaten

Om de dampkap te reinigen, vul je eerst een kookpot met water en citroensap en laat je deze koken terwijl de dampkap aanstaat. De dampkap ontvet door de damp van het water en het citroensap op te nemen. Veeg de dampkap daarna af met een vochtige doek. De filters van de dampkap kunnen in de vaatwasser, op 40 graden in een kort programma. De kleur van de filter kan veranderen, maar dit heeft geen invloed op de werking ervan.

Hoe reinig ik een BBQ?

Hoe reinig ik een BBQ?

Het schoonmaken van een barbecue is heel belangrijk. Als je dit niet onmiddellijk doet, zal de barbecue de volgende keer rook produceren bij het aansteken en zullen je vlees en groenten verbranden. Verwijder daarom eerst de grote etensresten van de BBQ terwijl het rooster nog warm is. Gebruik hiervoor een borstel die geschikt is voor barbecues, zodat je het rooster niet beschadigt en de etensresten er vlot af gaan. Gebruik daarna een zeepsopje en een spons of doek om het overige vuil te verwijderen. Als de kolen gedoofd zijn, haal je ze uit de barbecue en veeg je het stof weg. Eens de kuip leeg is, gebruik dan een doek en zeepsop om de barbecue af te kuisen. Vermijd schuurmiddelen.

Voorkomen is soms beter dan genezen. Voor je begint te barbecueën, smeer je het rooster in met olijf- of zonnebloemolie zodat het vlees niet aan de grill blijft kleven. Als je geen olie hebt, kun je ook wat citroensap gebruiken om het rooster mee in te wrijven.

Hoe maak ik een diepvriezer schoon?

Hoe maak ik een diepvriezer schoon?

Alvorens je de diepvriezer reinigt, is het nuttig om te kijken welke producten er nog in liggen. Sommige producten mag je namelijk na het ontdooien niet opnieuw invriezen. Schakel vervolgens de diepvriezer uit en bewaar de overige producten zo koel mogelijk, bijvoorbeeld in een frigobox. Houd een droge doek en emmer bij de hand. Zorg dat alle ijs en water volledig verwijderd zijn door het met de doek op te nemen en het vocht boven de emmer uit te wringen. Kuis daarna de binnen- en eventueel de buitenkant met een zeepsopje, een zachte doek en lauw water. Spoel nog eens na met heet water en droog het geheel daarna met een droge doek af. Zorg dat er geen vocht in de diepvriezer achterblijft als je deze weer inschakelt, anders ontstaat er ijsvorming. Plaats je producten vervolgens terug. Zo ben je weer een tijdje gerust.

Hoe reinig ik een friteuse?

Hoe reinig ik een friteuse?

Zorg ervoor dat de stroom is afgesloten en de olie afgekoeld is voordat je aan je poetsbeurt begint. Giet het oude frituurvet in een plastiek zak of in een lege fles. Veeg vervolgens alle olie uit de pan met keukenpapier. Breng ondertussen water aan de kook. Neem een kom, doe er een vaatwastablet in en giet het kokend water erover. Eens het tablet is opgelost, giet je de oplossing in de friteuse. Vul de pan tot over de helft met water. Zet het toestel aan op 90 graden en laat het mengsel ongeveer een halfuur intrekken. Plaats ook het mandje in de pan. Maak nadien schoon met een staalborstel en droog alle onderdelen met een microvezeldoek.

Een airfryer kan, net zoals een friteuse, ook snacks bereiden, maar dan met hete lucht in plaats van frituurvet. Wil je meer advies over airfryers?

Hoe maak ik een oven of microgolfoven schoon?

Hoe maak ik een oven of microgolfoven schoon?

Om op een veilige en optimale manier van je oven of microgolfoven gebruik te maken, is regelmatige reiniging van cruciaal belang. Vermijd de ophoping van verbrande of aangekoekte resten. Mocht dit toch voorkomen, volg dan de onderstaande stappen:

  • Maak de oven volledig stofvrij met behulp van een stofzuiger.
  • Verwarm de oven tot 200°C en schakel deze uit zodra de ingestelde temperatuur bereikt is. Plaats een ovenschaal met water en citroen in de oven en laat deze een half uur staan om de oven te ontvetten. Gebruik daarna keukenpapier of een vochtige microvezeldoek om het vet te verwijderen.
  • Het ovenrooster plaats je in de afwasmachine. Indien deze niet past, vul dan een bak met warm water en een vaatwastablet en laat het ovenrooster hier enkele uren in weken. Spoel het vervolgens grondig af alvorens het terug in de oven te plaatsen.

Bekijk soortgelijke artikelen
Lenteschoonmaak: je huis schoonmaken in 5 stappen
Seizoensitems

Lenteschoonmaak: je huis schoonmaken in 5 stappen

Lees meer over
diepvriezer - preview
Keuken

Welke diepvriezer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
welke-vaatwasser-kopen-header
Huishouden & Verzorging

Welke vaatwasser kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over