MM logo red

Hoe verwijder je vlekken uit je kleding?

Bram18 JANUARI 2024
unknown description

Een rode wijnvlek op je witte hemd gemorst tijdens een avondje uit of wil je die hardnekkige grasvlekken uit de broek van je kind wassen? Op deze pagina ontdek je alles over het verwijderen van vlekken uit je witte of bonte kleding.

Tips om vlekken uit je kleding te verwijderen

Tips om vlekken uit je kleding te verwijderen

Niks zo vervelend als een wasmachine die vlekken niet goed uitwast. Daarom begint alles bij een goed onderhouden wasmachine. Naast vlekken komen onaangename geurtjes in de kledij ook vaak voor na het wassen. Dit ligt niet altijd aan je wasproduct. Het zou ook kunnen dat je je wasmachine best regelmatiger goed reinigt. Bonuspunten omdat je de levensduur van je wasmachine verlengt. De levensduur van je wasmachine verlengen doe je trouwens ook door het ontkalken van je wasmachine. Ook als je wasmachine vaak en hard trilt, is er niks ernstigs aan de hand, maar heeft ze wel nood aan een kort onderhoud.

Hoe verwijder je rode wijnvlekken?

Hoe verwijder je rode wijnvlekken?

Verse rode wijnvlekken snel en effectief behandelen vereist directe actie. Dep de vlek droog en spoel grondig met koud water, bij voorkeur met spuitwater. Zachtjes wrijven voorkomt doordringen van kleurstoffen. Een alternatief is zout: bedek de vlek, laat het absorberen en was het kledingstuk nadien zoals gewoonlijk in de wasmachine. Voor delicate stoffen zoals kasjmier of zijde is droogshampoo heel geschikt. Spuit het op de vlek, laat intrekken en borstel de vlek weg. Oude rode wijnvlekken vragen meer tijd. Week de vlek een uur in een mengsel van koud water en waspoeder, wrijf indien nodig, spoel af en was het kledingstuk zoals gewoonlijk. Deze methode werkt ook voor wortel-, tomaat- en ketchupvlekken. Voor het wassen van je kledij, kun je zowel een wasmachine met voorlader, als een wasmachine met bovenlader gebruiken.

Hoe verwijder je olie- en vetvlekken?

verwijder je olie- en vetvlekken?

Voor het verwijderen van olie- en vetvlekken uit kleding zijn er enkele huismiddeltjes die je kunt proberen. Giet bijvoorbeeld azijn op de olievlek, laat het 30 minuten intrekken en was het kledingstuk met warm water en zeep. Als 2de optie kun je ook citroensap over de vetvlek wrijven. Laat het 10 minuten inwerken, week het kledingstuk in warm water en was het daarna in de machine.

Hoe verwijder je zweetvlekken?

Hoe verwijder je zweetvlekken?

Je witte kleding in de machine wassen om zweetvlekken te verwijderen is vaak niet genoeg. Gelukkig kun je met een paar huismiddeltjes al veel bereiken. Bleekmiddel is bijvoorbeeld handig om witte kleding volledig proper te krijgen, maar langdurig gebruik kan schadelijk zijn voor de vezels van de stoffen. Als alternatief kun je ook groene zeep of water met schoonmaakazijn gebruiken om hardnekkige zweetvlekken aan te pakken. Natuurlijk is en blijft een wasmachine de simpelste manier om eender welke vlek te verwijderen op lange termijn. Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bekijk dan onze handige vergelijkende gids voor wasmachines.

Hoe verwijder je tomatensaus?

Hoe verwijder je tomatensaus?

Een tomatenvlek op je kleding? Geen paniek. Neem gewoon wat tandpasta of afwasmiddel en smeer het met een oude tandenborstel op de vlek. Spoel het daarna uit met koud water en steek het kledingstuk dan simpelweg in de wasmachine. Ook als je ossengalzeep bij de hand hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Smeer de zeep op de vlek, wrijf het in en gooi het kledingstuk meteen in de wasmachine op 30 of 40 graden.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Wassen en koelen: ontdek het AI-gamma van Samsung
Wassen & drogen

26. April

Ontdek het AI-gamma wasmachines en koelkasten van Samsung

De slimme toestellen uit het AI-gamma van Samsung maken gebruik van artificiële intelligentie (AI) om over jouw gewoonten te leren en je energieverbruik te verbeteren. Op deze pagina vertellen we je alles over de AI-wasmachines en -koelkasten van Samsung. We maken je wegwijs in de slimme functies en voordelen van dit vernieuwende assortiment.

26. April

Lees meer over
Hoe kleding wassen - preview
Wassen & drogen

9. Februar

Hoe was je je kleding?

Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.

9. Februar

Lees meer over
was sorteren - preview
Wassen & drogen

9. Februar

De was sorteren: hoe begin je eraan?

De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.

9. Februar

Lees meer over