MM logo red

Wat is een trekschakelaar voor je wasmachine?

unknown description

Een trekschakelaar is een waterdichte schakelaar waarmee je de elektriciteitstoevoer naar je wasmachine of was-droogcombinatie op een veilige manier regelt. Je gebruikt zo’n trekschakelaar best als je wasautomaat in een vochtige ruimte zoals de badkamer staat. Zo ben je zeker dat de elektriciteitsaansluiting waterdicht is en je wasmachine geen kortsluiting veroorzaakt.

Welke soorten trekschakelaars zijn er voor wasmachines?

Welke soorten trekschakelaars zijn er voor wasmachines?

De meest gebruikte trekschakelaars voor wasmachines zijn dubbelpolige schakelaars met een touwtje aan de onderkant. Via die koord bedien je de schakelaar en schakel je dus de toevoer van elektriciteit naar je wasmachine aan en uit. Vaak hebben deze trekschakelaars een rood lampje om aan te geven of de machine al dan niet onder spanning staat. Er bestaan ook keuzetrekschakelaars. Dat zijn dubbele schakelaars met 2 touwtjes waarop je dus 2 apparaten tegelijk kunt aansluiten. Dat komt ook goed van pas als je droogkast en wasmachine op elkaar staan. Met de koorden kies je welk toestel stroom moet krijgen.

Wanneer heb je een trekschakelaar nodig en sluit je die zelf op je wasmachine aan?

Wanneer heb je een trekschakelaar nodig en sluit je die zelf op je wasmachine aan?

Een trekschakelaar op een wasmachine aansluiten is eigenlijk alleen zinvol als het toestel in de badkamer staat of als het geen deel van een aparte, geaarde groep uitmaakt. Is een van deze situaties van toepassing voor jou, kijk dan eerst na of je al over een contrastekker beschikt. Dat is een waterdichte contacthuls waarin je een stekker kunt steken en je wasmachine van aarding kunt voorzien. Heb je geen contrastekker? Overweeg dan een trekschakelaar. Die laat je best installeren door een vakman. Zo ben je zeker dat de schakelaar juist is aangesloten en dat de wasmachine stroom verbruikt op een veilige manier.

Wanneer heb je trekschakelaarservice nodig?

Wanneer heb je trekschakelaarservice nodig?

We raden je aan de hulp van een professionele elektricien in te roepen om een trekschakelaar voor je wasmachine of droogkast aan te sluiten. Ook al heb je zelf wat ervaring met elektra, met een expert ben je verzekerd van een conforme en veilige installatie. Als je de trekschakelaar zelf onjuist aansluit, kan bovendien de garantie van je wasmachine komen te vervallen. Doe dus gerust een beroep op onze trekschakelaarservice. Bij het plaatsen van de wasmachine monteren we dan de stroomkabel(s) van het apparaat direct op de (dubbele) trekschakelaar.

Touwtje van de trekschakelaar vervangen?

Net zoals je af en toe een van je wasmachine-accessoires of droogkastaccessoires moet vervangen, kan het gebeuren dat het touwtje van de trekschakelaar voor je wasautomaat kapot gaat. Gelukkig kun je dat zelf eenvoudig vervangen. Verwijder het oude touwtje van de schakelaar. Aan de bovenkant van het nieuwe trekkoord zit een clipje. Open dit en schuif het clipje rond de lus aan de trekschakelaar. Doe het clipje dan dicht en test of het touw werkt door eraan te trekken. Als je een trekschakelaar met een controlelampje hebt gekocht, zie je meteen of hij werkt. Zo niet, zet dan de wasmachine of droogkast even aan om te kijken of alles werkt.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen & drogen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over
goedkope wasmachine - preview
Wassen & drogen

Dit is onze top 10 van de goedkoopste wasmachines

Lees meer over
wasmachine reinigen - header
Wassen & drogen

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Lees meer over