MM logo red

Hoe sluit je een wasmachine aan?

Bram11 DECEMBER 2023
unknown description

Heb je een nieuwe wasautomaat of ga jij je wasmachine verhuizen ? We vertellen je waarop je best let bij het aansluiten van de wasmachine. Van het kiezen van de juiste plek voor je apparaat tot de aansluiting op de kraan en afvoer: onze tips helpen je stap voor stap de klus te klaren.

Voorbereidingen voor het aansluiten van je wasmachine

Voorbereidingen voor het aansluiten van je wasmachine

Bij het aansluiten van een wasmachine is een goede voorbereiding het halve werk. Voordat je de wasmachine aansluit, verwijder je het verpakkingsmateriaal en de transportbouten die tijdens het vervoer de trommel blokkeren. Als je dit niet doet, dan kan de wasmachine schade oplopen wanneer je er voor het eerst mee wast. Voor een optimale levensduur van je wasmachine zorg je er daarnaast voor dat het toestel waterpas staat. Zo voorkom je dat de wasmachine trilt tijdens het centrifugeren en maakt de wasautomaat ook minder lawaai.

Stappen om je wasmachine aan te sluiten

Stappen om je wasmachine aan te sluiten

#1 De juiste plek voor je wasmachine kiezen

Plaats de machine in een vorstvrije kamer op een vlakke, stevige en harde ondergrond. Een betonnen vloer is de beste keuze. Komt de wasautomaat op een houten vloer, zet hem dan in de hoek van de kamer. Dat is doorgaans de meest stabiele plaats. Je kunt ook een antivibratiemat onder de wasmachine leggen om ze beter op haar plek te houden. Tot slot is het belangrijk dat je apparaat in de buurt van de watertoevoer en -afvoer staat. Let hierbij zeker op de lengte van de aanvoer- en afvoerslang.

#2 De watertoevoer op de kraan aansluiten

Sluit de wasautomaat eerst op de watertoevoer aan. De aansluiting van de wasmachine vind je gewoonlijk rechtsboven aan de achterkant van het toestel. Sluit de watertoevoerslang op zowel de kraan als de wasmachine aan en draai de aansluitingen goed vast. Open vervolgens de watertoevoer om na te gaan of er nergens water lekt.

Stappen om je wasmachine aan te sluiten

#3 De afvoer van de wasmachine aansluiten

Na de watertoevoer sluit je ook de afvoerslang aan. Die hangt meestal al aan de wasmachine vast, zodat je ze enkel nog in de afvoerbuis hoeft te schuiven. Zorg ervoor dat de waterafvoerslang minimaal 10 en maximaal 20 centimeter in de afvoerbuis zit om lekkages te voorkomen.

#4 Wasmachine op trekschakelaar aansluiten

Zet jij je wasmachine in een vochtige ruimte, zoals de badkamer? Voorzie dan een trekschakelaar. Dat is een waterdichte aansluiting die een veilig gebruik van je apparaat garandeert.

Testen van de wasmachine

Testen van de wasmachine

Voordat je een grote lading kledij in je wasmachine steekt, test je of de machine juist is aangesloten. Dat doe je door je eerste was met een lege trommel te draaien. Je mag hiervoor een kleine hoeveelheid wasmiddel gebruiken, maar het hoeft niet per se. Selecteer een standaardprogramma, zoals ECO 40-60, en wacht tot het einde van het wasprogramma. Blijf zeker even bij de wasautomaat staan om te kijken of er geen lekkages zijn, of ze niet te heftig schudt of rare geluiden produceert. Draait alles soepel? Dan is je wasmachine proper en klaar voor gebruik.

Veelvoorkomende problemen bij het aansluiten van een wasmachine

Veelvoorkomende problemen bij het aansluiten van een wasmachine

Let er altijd goed op dat de machine waterpas staat voor je ze in gebruik neemt. Anders kan het gebeuren dat de wasmachine beweegt en beschadigd raakt. Centrifugeert je wasmachine niet? Ga na of de trommel nog met transportbouten vastzit. En als de machine niet op volle kracht zwiert, dan is de afvoer misschien verstopt. Ontstop deze met kokend water, soda of een ontstoppingsproduct en kijk ook meteen de afvoerslang op knikken en barsten na. Als je wasmachine water lekt, controleer dan of de watertoevoer- en afvoerslangen goed vastzitten.

Hoe kun je 2 wasmachines op 1 afvoer aansluiten?

Hoe kun je 2 wasmachines op 1 afvoer aansluiten?

Als je vaak heel vuile ladingen wast, kun je opteren voor een afzonderlijk toestel voor het sterkst vervuilde wasgoed. Met een Y-stuk kun je eenvoudig 2 wasmachines op 1 afvoer aansluiten. Dat is een koppelstuk met 2 ingangen die je in de afvoer plaatst. Zo’n Y-connector komt ook goed van pas als je wasmachine en droogkast op elkaar staan. Je sluit hiermee dan de slang van de wasautomaat en droger op dezelfde afvoer aan. Wil je 2 apparaten op elkaar stapelen? Zorg er dan voor dat je de toestellen stevig aan elkaar bevestigt. Bij de accessoires voor wasmachines vind je diverse stapelkits die je hierbij helpen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen & drogen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over
goedkope wasmachine - preview
Wassen & drogen

Dit is onze top 10 van de goedkoopste wasmachines

Lees meer over
wasmachine reinigen - header
Wassen & drogen

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Lees meer over