MM logo red

Wat is een stoomreiniger en hoe werkt deze?

Bram13 MEI 2024
unknown description

Een stoomreiniger verhit water tot stoom om oppervlakken grondig te reinigen en ontsmetten, zonder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. In dit artikel gaan we hier uitgebreider op in.

Hoe werkt een stoomreiniger en wat kan je ermee?

Hoe werkt een stoomreiniger en wat kan je ermee?

Een stoomreiniger is een apparaat dat water omzet in stoom om diverse oppervlakken effectief te reinigen en te desinfecteren. De hete stoom weekt vuil los en doodt bacteriën zonder gebruik te maken van chemische reinigingsproducten, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt. De stoomreiniger is geschikt voor vloeren, ramen en zelfs voor het grondig schoonmaken van het interieur van je auto.

Hoe gebruik je een stoomreiniger?

Hoe gebruik je een stoomreiniger?

Om een stoomreiniger te gebruiken vul je eerst de watertank, verwarm je het water tot stoom en kies je de juiste opzetstukken. Vervolgens stel je de gewenste stoomkracht in en begint met schoonmaken. Zorg ervoor dat je het apparaat gelijkmatig beweegt om ophoping van vocht te voorkomen. Sommige stoomreinigers kan je zelfs tot een handstoomreiniger omvormen.

Kies de juiste opzetstukken

Kies de juiste opzetstukken

Afhankelijk van het te reinigen oppervlak, selecteer je het passende opzetstuk. De bijgeleverde accessoires en mondstukken zijn ook praktisch voor het eenvoudig reinigen van oppervlakken boven de vloer, zoals badkamer- en keukenoppervlakken, tegelvoegen, spiegels, kleine ramen, textiel en tapijten.

Vul de watertank bij

Vul de watertank bij

Vul de tank van de stoomreiniger met kraanwater, zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen. Dit zorgt niet alleen voor een milieuvriendelijke schoonmaakmethode, maar is ook handig voor mensen met allergieën, aangezien er geen gebruik van chemische producten vereist is en zo de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert. De geavanceerdere modellen beschikken over een afneembaar waterreservoir dat je eenvoudig kan bijvullen zonder je schoonmaakwerkzaamheden te hoeven onderbreken. Dit is uitermate geschikt voor het grovere werk.

Zet de stoomreiniger aan en wacht tot het water warm is

Zet de stoomreiniger aan en wacht tot het water warm is

Afhankelijk van het model kan het even duren voordat het reservoir van de stoomreiniger opwarmt; dit kan variëren van enkele seconden tot enkele minuten. Zodra het water heet genoeg is, is je stoomreiniger klaar voor gebruik.

Kies hoeveel stoom je wilt hebben

Kies hoeveel stoom je wilt hebben

Pas de stoomdruk aan naar gelang de intensiteit van de reiniging die je nodig hebt en het type oppervlak dat je wilt schoonmaken. Een hogere druk zorgt voor een diepere reiniging, terwijl een lagere druk geschikt is voor delicatere oppervlakken.

Begin met reinigen

Begin met reinigen

Nadat het water tot stoom is omgevormd kan je direct aan de slag met het schoonmaken van de gewenste oppervlakken.

Tips voor verschillende vloersoorten

Tips voor verschillende vloersoorten

Voor harde vloeren, zoals graniet, steen, hout of tegels gebruik je een lichte stoominstelling om beschadiging te voorkomen, terwijl tapijten baat hebben bij een opzetstuk voor tapijten, dat dieper vuil aanpakt zonder de vezels te beschadigen. Je kan als alternatief voor vloerkleden natuurlijk ook gewoon een tapijtreiniger gebruiken.

Veilig werken

Veilig werken

Draag altijd handschoenen en zorg dat het snoer van de stoomreiniger niet in het water ligt. Houd kinderen en huisdieren op afstand tijdens het reinigen om ongelukken te voorkomen.

Ontkalk je stoomreiniger regelmatig

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Hoe gebruik je best je Dyson-stofzuiger?
Stofzuigers

16. mei

Hoe gebruik je best je Dyson-stofzuiger?

Stofzuigers zijn onmisbaar voor het schoonhouden van je leefruimte. Dyson, bekend om zijn elektrische huishoudapparaten, biedt verschillende reeksen stijlvolle, hoogwaardige stofzuigers. Benieuwd hoe je deze optimaal kan gebruiken en de prestaties kan maximaliseren? Op deze pagina ontdek je er alles over.

16. mei

Lees meer over
Op zoek naar een huisdiervriendelijke stofzuiger?
Stofzuigers

14. mei

Op zoek naar een huisdiervriendelijke stofzuiger?

Als je een stofzuiger zoekt die katten- en hondenharen moeiteloos verwijdert, ben je bij MediaMarkt aan het juiste adres. Opteer voor een model met sterke zuigkracht en speciale borstels die specifiek ontworpen zijn voor huishoudens met huisdieren. Op deze pagina wijzen we je de weg.

14. mei

Lees meer over
Hoeveel geluid maakt mijn stofzuiger?
Stofzuigers

15. mei

Hoeveel geluid maakt mijn stofzuiger?

Bij MediaMarkt kan je terecht voor stofzuigers die variëren in geluidsniveau van 60 tot 80 decibel (dB), afhankelijk van het merk en type. Voor meer gedetailleerde informatie over het geluidsniveau van stofzuigers, lees verder op deze pagina.

15. mei

Lees meer over