MM logo red

Zo organiseer je een geslaagde winterbarbecue

Amina5 FEBRUARI 2024
unknown description

Een geslaagde winterbarbecue, hoe begin je daar nu aan? Welke gerechten maak je klaar, welke dranken serveer je en hoe maak je het gezellig? Wij zetten onze tips op een rijtje.

Wat doe je tijdens een winterbarbecue?

Wat doe je tijdens een winterbarbecue?

Een winterbarbecue is een gezellig samenzijn met vrienden en familie. Of het nu voor kerst is of gewoon spontaan, je kunt warme dranken zoals glühwein of chocolademelk serveren om jezelf en je gasten warm te houden. Sta samen rond de barbecue voor extra warmte en plaats vuurkorven of terrasverwarmers naast de barbecue om een comfortabele sfeer te creëren. Dekens of een extra laagje kleding zijn ook altijd een goed idee.

Welke recepten gebruik je voor een winterbarbecue?

Welke recepten gebruik je voor een winterbarbecue?

Er zijn geen regels wat een winterbarbecue betreft, doe vooral wat jij en je gasten het lekkerst vinden. Wij geven je alvast enkele tips om je te inspireren.

Wat dacht je van een stoofpotje of soep op de barbecue? Bereid deze gerechten van tevoren en warm ze op de barbecue op. Zo kan je tijdens je winterbarbecue tijd doorbrengen met je gasten. Wil je toch een gerecht bereiden op de barbecue, ga dan voor geroosterde wintergroenten zoals pastinaak, knolselder of wortelen. Serveer dit met een braadstuk (zoals kip, parelhoen of wild), vis of worsten. Wil je een keer iets anders? Maak dan pizza’s klaar. Heb je geen zin om een volledig gerecht te bereiden? Dan is een tapasavond met verschillende hapjes een aanrader. Maak alles zelf klaar of vraag aan elke gast om een hapje mee te brengen. Dat maakt het alleen maar leuker. Vergeet zeker en vast ook de winterse drankjes niet. Wie aan een winterbarbecue denkt, denkt aan glühwein, jenever of chocolademelk (al dan niet met sterke drank). Alles om het warm te krijgen. Houd deze dranken warm op de barbecue of bewaar ze in een thermoskan.

Weet je niet zeker hoe heet de kolen moeten zijn voor jouw gerecht of wil je de temperatuur van je barbecue op de voet volgen? Ontdek hoe je je barbecuekolen het snelst heet krijgt.

Wat heb je nodig voor een winterbarbecue?

Wat heb je nodig voor een winterbarbecue?

Voor een winterbarbecue heb je alles nodig om het warm en gezellig te maken. Denk aan warme kleding, warme dranken, vuurkorven of terrasverwarmers, stevige gerechten zoals stoofschotels en soepen (zie hierboven) en eventueel speciale aanmaakmiddelen voor de barbecue. Denk even na welk type barbecue je gebruikt. Als je een elektrische barbecue hebt, hoef je minder na te denken over de locatie. Heb je een houtskoolbarbecue? Zet deze op een plek uit de wind. Zo worden de kolen niet te snel warm en heeft niemand last van de rook. Wil je meer weten over hoe je een houtskoolbarbecue aansteekt? Kom het te weten via onze blog.

Wat heb je nodig voor een winterbarbecue?

Hier vind je nog enkele tips om je winterbarbecue te laten slagen:

  • Voorzie een back-up plan. Wat als het regent of sneeuwt? Denk na over een partytent of een afdak waar je kan schuilen bij extreem weer.
  • Hoe kouder het is, hoe langer het duurt voor je barbecue een bepaalde warmte bereikt. Voorzie voldoende kolen zodat je niet zonder komt te zitten.
  • Denk na over sfeerverlichting of andere lampen zodat het zowel gezellig is en je elkaar toch voldoende ziet.
  • Denk in het ergste scenario na hoe je een winterbarbecue binnen kan houden. Vervang de barbecue door hapjes in de airfryer, oven of friteuse en maak het binnen gezellig met versiering. (Weet je niet wat het verschil is tussen een friteuse of airfryer ? Hier kan je er alles over lezen.)

Zie jij de winterbarbecue helemaal zitten, maar ben je nog op zoek naar een barbecue en weet je niet zeker voor welk type je moet gaan? Lees er alles over in onze BBQ-gids.

Bekijk alle barbecue artikelen (8)
barbecuekolen het heetst- preview
Barbecues

Krijg je barbecuekolen heet in 1, 2, 3

Welke kolen gebruik ik het best voor de barbecue en hoe krijg ik ze het snelst heet? Hier ontdek je de verschillende koolsoorten, hoe je een houtskoolstarter gebruikt en wat ventilatiegaten doen om je barbecue snel warm te krijgen.

Lees meer over
ventilatiegaten barbecue - preview
Barbecues

Hoe laat ik lucht circuleren in mijn barbecue?

Ben jij nog op zoek naar de juiste aanpak om lucht in je barbecue te laten circuleren? Ontdek hier waar je op moet letten zodat je barbecue optimaal opwarmt.

Lees meer over
Tips om je houtskoolbarbecue in vuur en vlam te zetten
Barbecues

Tips om je houtskoolbarbecue in vuur en vlam te zetten

Een houtskoolbarbecue is een plezier om op te koken. Tenminste als je weet hoe je hem moet gebruiken. Kom hier te weten hoe je een houtskoolbarbecue aansteekt, waarop je op moet letten en hoe je er vervolgens mee werkt.

Lees meer over
Houtskool of briketten voor de BBQ?-overview
Barbecues

Houtskool of briketten voor de BBQ?

Bij het barbecueën draait alles om het maken van de juiste keuze: houtskool of briketten? Elke brandstof heeft zijn unieke eigenschappen. Kies je voor de intense hitte van houtskool of de gelijkmatige warmte van briketten? Ontdek hier wat het beste bij je barbecueplannen past.

Lees meer over
Wat kies je voor je gasbarbecue: butaan- of propaangas?
Barbecues

Wat kies je voor je gasbarbecue: butaan- of propaangas?

Voor terrasverwarmers en gasbarbecues kan je butaan- of propaangas gebruiken, afhankelijk van het type apparaat en de gebruikte gasdrukregelaar. Terwijl sommige heaters en barbecues exclusief zijn ontworpen voor een specifiek type gas, bieden andere de flexibiliteit om beide soorten gas te gebruiken. We leggen je in dit artikel uit welk type gas geschikt is voor jouw barbecue.

Lees meer over
Hoe sluit je een gasfles op een gasbarbecue aan?
Barbecues

Hoe sluit je een gasfles op een gasbarbecue aan?

Als je niet zeker weet hoe je een gasfles veilig op je gasbarbecue aansluit, is er hulp beschikbaar. Dit artikel geeft advies over hoe je een gasfles op de juiste manier aansluit. Zo is je barbecue klaar en veilig voor gebruik en zul je er zorgeloos van kunnen genieten. Volg de stappen nauwkeurig en een veilige barbecue-ervaring is gegarandeerd.

Lees meer over