MM logo red

Kom op zaterdag 11 mei om 10 uur naar de opening van de nieuwe MediaMarkt Urban Mobility Store in Antwerpen!

 

Wat is het beste wafelijzer?

unknown description

Niets is heerlijker dan zelfgebakken wafels, met liefde gemaakt voor het hele gezin. Garneer je wafels met fruit naar keuze, beleg, confituur, honing of ahornsiroop. Voor een extra verwenmoment voeg je chocoladeschilfers en slagroom toe. Ontdek in dit artikel welk wafelijzer het beste is voor je favoriete wafelcreaties.

Wat is een goed wafelijzer? 

Het geschikte wafelijzer voor jou hangt af van je wensen en voorkeuren. Belangrijk is niet enkel de grootte van de wafels die je ermee kan bakken, maar ook het formaat van het toestel zelf. Informeer je ook over het materiaal en de functies van het wafelijzer, zoals de mogelijkheid om de temperatuur aan te passen, en of de wafelplaten een antiaanbaklaag hebben.

 zijn goede wafelijzers?

Fritel- en DOMO-wafelijzers, die de professionele standaard evenaren, beschikken over deze kenmerken. Frifri-wafelijzers zijn al jarenlang een van de populairste wafelijzers in België. Deze wafelijzers zijn van een ongeëvenaarde kwaliteit en eenvoudig schoon te maken. De bakplaten zijn uitneembaar en gemakkelijk verwisselbaar. Bovendien zijn ze gemaakt van gietijzer met een antiaanbaklaag, zodat het beslag niet blijft kleven. Heb je beperkte opbergruimte? Ga dan voor een wafelijzer met uitneembare bakplaten; dat is heel praktisch omdat je het apparaat dan ook als een croque-monsieurmachine kan gebruiken.

Recept voor heerlijke Luikse wafels

Recept voor heerlijke Luikse wafels

Voor 6 personen heb je nodig:

  • 400 gram bloem
  • 150 ml melk
  • 35 gram bruine suiker
  • 150 gram parelsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 25 gram verse bakkersgist
  • Een snuifje zout

Recept voor heerlijke Luikse wafels
  1. Roer de gist door de warme melk om hem te activeren.
  2. Voeg de bloem, bruine suiker, vanillesuiker, de eieren en het zout aan het gistmengsel toe.
  3. Kneed het deeg langzaam gedurende enkele minuten, voeg dan de zachte boter toe en meng tot een homogeen deeg.
  4. Laat het deeg een uur rusten op kamertemperatuur om te rijzen.
  5. Sla het deeg neer en mix er de parelsuiker doorheen.
  6. Vorm kleine, lichtjes afgeronde deegballetjes en leg ze in het voorverwarmde wafelijzer.
  7. Bak de wafels tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen op een rooster.
  8. Voeg naar wens bijgerechten zoals aardbeien of slagroom.

Recept voor verrukkelijke Brusselse wafels

Recept voor verrukkelijke Brusselse wafels

Voor 6 personen heb je nodig:

  • 250 gram bloem
  • 70 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 380 ml melk
  • 15 gram gewone suiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • Een snuifje zout

Recept voor verrukkelijke Brusselse wafels
  1. Laat de gesmolten boter afkoelen.
  2. Meng de bloem met de gewone suiker, vanillesuiker en eieren.
  3. Voeg de melk en het bakpoeder samen en meng dit met het bloemmengsel.
  4. Klop de gesmolten boter erdoor tot een glad beslag.
  5. Laat het beslag 30 minuten rusten.
  6. Giet het beslag in een ingevet en voorverwarmd wafelijzer.
  7. Wanneer de wafels mooi goudbruin zijn, leg ze dan op een rooster om af te koelen.

Hoe vet je best een wafelijzer in?

Voor het bakken van smakelijke, zelfgemaakte wafels is het cruciaal om je wafelijzer eerst goed in te vetten. Dit voorkomt dat het beslag blijft plakken en maakt het eenvoudiger om de wafels eruit te halen. Gebruik bij voorkeur olie, aangezien boter snel kan verbranden en soms aanslag achterlaat. Breng het vet aan met een borstel of kwast van natuurlijke haren. De invetmethode en de keuze van het vet dat je dient aan te brengen, zijn echter afhankelijk van het wafelrecept en het type wafelijzer dat je gebruikt. Als je een nieuw wafelijzer in gebruik neemt of problemen ondervindt tijdens het bakken, is het aan te raden je invetmethode aan te passen voor het beste resultaat.

Hoe maak je je wafelijzer schoon?

Zorg dat je wafelijzer kraakproper is voor elke bakbeurt. Hoe? Laat het eerst afkoelen na het bakken en zorg dat het volledig uit en koud is voor je begint met reinigen. Veeg alle kruimels en losse restjes weg met een droge, zachte borstel of doek. Gebruik erna een vochtige doek of spons voor aangekoekte deegresten, maar vermijd schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen. Als je wafelijzer verwijderbare platen heeft, haal je deze eruit en wast ze in een warm zeepsop, of volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Zorg ervoor dat het wafelijzer volledig droog is voordat je het weer samenstelt en opbergt. Door je wafelijzer regelmatig te onderhouden, blijft het langer meegaan en zorg je steeds voor heerlijke wafels.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over