MM logo red

Zo maak je een diepvriezer schoon

Amina29 MAART 2024
unknown description

Je diepvriezer regelmatig schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je toestel. Door hem op frequente basis te reinigen, optimaliseer je de werking, hygiëne en levensduur van je diepvriezer. Als je het goed aanpakt, is de klus zo geklaard. MediaMarkt helpt je graag op weg.

Waarom is het belangrijk om je diepvriezer schoon te maken?

Waarom is het belangrijk om je diepvriezer schoon te maken?

Je diepvries is de aangeweze plek om voedingswaren langdurig te bewaren. Om hygiënische redenen is het belangrijk dat je de vriezer regelmatig uitkuist. Daarnaast heeft een slecht onderhouden diepvriezer vaker last van ijsvorming. Hierdoor koelt de vriezer slechter en duurt het langer voordat je etenswaren ingevroren zijn. Ook het verbruik van je diepvries gaat omhoog indien het toestel meer moeite moet doen om te koelen. Net als je koelkast schoonmaken, is je diepvriezer reinigen van groot belang.

Hoe vaak moet je je diepvries schoonmaken?

Hoe vaak moet je je diepvries schoonmaken?

Om een hygiënische en energie-efficiënte werking te behouden, maak je je diepvries best 1 à 2 keer per jaar helemaal schoon. Deze vuistregel is van toepassing voor moderne diepvriezers met No Frost-technologie. Heb je een ouder toestel? Dan moet je de vriezer gemiddeld 5 tot 6 keer per jaar laten ontdooien en dus ook schoonmaken.

Je diepvries schoonmaken in 5 stappen

Of je nu een diepvrieskast, tafelmodel-diepvriezer, diepvrieskist of mini-diepvries hebt, je vriezer schoonmaken is een eenvoudige klus die je snel klaart, zeker als je ons stappenplan volgt.

1. Zet je diepvries uit en maak hem leeg

1. Zet je diepvries uit en maak hem leeg

Om veilig te werken, schakel je de diepvries eerst uit. Dat doe je door de stekker van de diepvries uit het stopcontact te halen. Heb je een ingebouwde vriezer? Dan schakel je best de zekering uit. Voorzie een koelbox of koeltas om al je diepvriesproducten te bewaren. Idealiter kuis je je vriezer wanneer het vriest. Dan is het eenvoudiger om alles koel te houden. Verwijder ook accessoires zoals legplateaus en laden uit je diepvriezer.

2. Ontdooi je diepvriezer

2. Ontdooi je diepvriezer

Moderne diepvriezers zijn voorzien van No Frost-technologie. Is dit bij jou het geval? Dan mag je meteen door naar de volgende stap. Indien er in jouw diepvriezer wel ijsvorming is, moet je dit ijs eerst laten smelten. Versnel dit proces door gebruik te maken van een haardroger of ontdooispray.

Belangrijk: Gebruik nooit een mes of ander scherp voorwerp om het ijs te verwijderen. Zo vermijd je beschadigingen aan je vriezer.

3. Maak de binnenkant van je diepvries proper

3. Maak de binnenkant van je diepvries proper

Begin met het overtollige water van het gesmolten ijs op te kuisen. Dat doe je met een dweil. Maak daarna een sopje van water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Er bestaan ook speciaal ontwikkelde reinigingsproducten van het schoonmaken van je koelkast of diepvriezer. Vermijd schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik een sponsje of vod om de binnenkant van je diepvries helemaal proper te maken. Vergeet ook niet de rubbers van je vriezer schoon te maken. Alles proper? Droog dan alles af met een handdoek. Het is ook mogelijk om je vriezer te reinigen met soda. Zo houd je het proces volledig natuurlijk.

4. Maak de buitenkant van je diepvries proper

4. Maak de buitenkant van je diepvries proper

Vervang het water van je sopje indien nodig en gebruik dezelfde samenstelling om de buitenkant te reinigen. Pas ook hier weer op met chemische producten of een schuurspons. Je wilt de buitenkant van je diepvries uiteraard niet beschadigen, want krassen zouden erg zonde zijn.

5. Zet je diepvries weer aan en laad hem in

5. Zet je diepvries weer aan en laad hem in

Plaats de plateaus en lades terug in de vriezer en zet het toestel weer aan. Zodra de diepvriezer een temperatuur van -18 graden Celsius heeft bereikt, laad je de producten weer in.

Geniet langdurig van je schone, ijsvrije diepvriezer

Geniet langdurig van je schone, ijsvrije diepvriezer

We geven je graag nog enkele bijkomende tips mee om te voorkomen dat je je diepvries snel weer moet uitkuisen:

  • Beperk het aantal keer dat je de diepvries opent om temperatuurschommelingen te vermijden.
  • Laat de diepvries nooit te lang openstaan, anders smelt het ijs en krijg je meer hardnekkige ijsvorming.
  • Reinig regelmatig, zo bespaar je tijd en moeite op lange termijn.
  • Kies voor een diepvriezer met No Frost-technologie.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
diepvriezer - preview
Keuken

Welke diepvriezer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over