MM logo red

Hoe maak je een microgolfoven schoon?

Amina3 JANUARI 2024
unknown description

Hoe reinig je een microgolfoven en met welke producten? Gebruik onze praktische gids op deze pagina om je microgolf- of combi-microgolfoven schoon te maken én te houden.

Je microgolfoven schoonmaken: voorkom aangekoekt vuil

Je microgolfoven schoonmaken: voorkom aangekoekt vuil

In principe wil je het grondig schoonmaken van je microgolfoven voorkomen, dit omdat je microgolfoven kapot kan gaan door de vuilophopingen. Om dat op de juiste manier te doen, geven we je een korte handleiding. Aangekoekt vuil in een magnetron is de grootste vijand tijdens een schoonmaakbeurt en werkt ook de efficiëntie tegen. Voorkom dit door telkens als er voedsel tegen de wanden spettert, hem meteen af te kuisen, of door een microgolfovenbestendig deksel te gebruiken. Let op de verwarmingstijd om oververhitting en spatten te vermijden. Een andere manier om spetters en het aanbakken ervan te vermijden, is om een lage stand te gebruiken bij het opwarmen van voedsel zoals doperwten, worstjes, worteltjes of maïs bijvoorbeeld.

De binnenkant van je microgolfoven schoonmaken

De binnenkant van je microgolfoven schoonmaken

Wil je toch je microgolfoven een grondige poetsbeurt geven? Dan begin je best met het reinigen van de binnenkant, wat vrij eenvoudig is. Maak de binnenkant schoon met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel of gebruik de automatische reinigingsfunctie. Voor het reinigen van het bovenste oppervlak, klap je voorzichtig het verwarmingselement naar beneden, indien mogelijk volgens de handleiding. Het draaiplateau kan meestal in de vaatwasser of je reinigt het met heet water en afwasmiddel.

De buitenkant van je microgolfoven schoonmaken

De buitenkant van je microgolfoven schoonmaken

Voor het reinigen van de buitenkant van de (stoom)oven of (combi)magnetron raden we aan een schoonmaakdoek met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger te gebruiken. Als je toch bezig bent, kan je meteen ook aan de slag om je andere keukentoestellen schoon te maken. Zo heeft ook jouw koelkast regelmatig reiniging nodig.

Hoe moet je een combi microgolfoven schoonmaken?

Is er een verschil tussen het schoonmaken van een microgolfoven of een combi-microgolfoven? In principe zijn beide toestellen zodanig vergelijkbaar dat we geen onderscheid maken in de manier waarop je ze kunt schoonmaken. Gebruik dus gerust alle tips op deze pagina, ook voor je combi-microgolfoven.

Met welk product moet je je microgolfoven schoonmaken?

Met welk product moet je je microgolfoven schoonmaken?

Van citroen tot ammoniak, azijn tot zuiveringszout: je kunt talloze producten gebruiken om je microgolfoven of combi-microgolfoven schoon te maken. De meest natuurlijke manier om je microgolfoven te reinigen, is met water en citroensap. Snijd een citroen doormidden, pers het sap uit in een kom, voeg water toe en verwarm het gedurende 3 minuten. Laat de kom vervolgens 5 minuten in de magnetron staan om de stoom in te laten werken op de vlekken. Gebruik daarna een natte spons om het vuil af te nemen, en je microgolfoven is weer schoon en fris.

De 2de en grondigste manier om je microgolfoven schoon te maken, is met ammoniak. Reinig je microgolfoven door een klein bakje water met een beetje ammoniak in het midden te plaatsen. Laat de magnetron 10 minuten draaien op 800 watt en veeg vervolgens schoon met een doek. Let op: de geur van ammoniak kan tijdelijk in de microgolfoven blijven hangen en in je voedsel trekken. Het is daarom aan te raden om hem een tijdje te laten luchten voordat je hem weer in gebruik neemt.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over