MM logo red

Hoe ontkalk je je waterkoker?

Amina27 NOVEMBER 2023
unknown description

De waterkoker is een onontbeerlijk en handig keukenattribuut. Dit accessoire is van onschatbare waarde bij het bereiden van een heerlijke warme drank. De waterkoker verslijt echter vlug en de kalkaanslag die zich geleidelijk opbouwt, bemoeilijkt zijn goede werking. Het is dus van groot belang om je waterkoker te ontkalken.

Waarom moet je je waterkoker ontkalken?

Waarom moet je je waterkoker ontkalken?

We adviseren je om je waterkoker te beschermen tegen kalkaanslag door hem regelmatig te ontkalken. Afhankelijk van de hardheid van het water zal veelvuldig gebruik uiteindelijk leiden tot meer of minder kalkaanslag in je waterkoker. Om je waterkoker hygiënisch en efficiënt te houden, raden we je om verschillende redenen sterk aan om hem regelmatig te ontkalken: de opbouw van kalk kan de energie-efficiëntie verminderen, waardoor je elektriciteitsrekening hoger wordt. Hoe meer kalk, hoe meer energie de waterkoker verbruikt om het water te verwarmen. Na verloop van tijd kan kalkaanslag ook het verwarmingselement en andere onderdelen van de waterkoker beschadigen. Door je waterkoker regelmatig te ontkalken, verleng je de levensduur. Tot slot kan kalk de waterkwaliteit aantasten, waardoor onaangename geurtjes ontstaan en de smaak van je warme drank verandert.

Hoe kan ik mijn waterkoker ontkalken?

Hoe kan ik mijn waterkoker ontkalken?

Een waterkoker ontkalken is relatief eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, variërend van milieuvriendelijke en zuinige oplossingen tot snelle en krachtige methoden. Hier zijn 4 verschillende wijzen om dit te doen, met behulp van natuurlijke producten die in je keukenkastje staan of die je bij MediaMarkt kan aanschaffen.

Ontkalken met een ontkalker

Ontkalken met een ontkalker

Gebruik een in de winkel verkrijgbare ontkalker om kalk uit je waterkoker te verwijderen. Dit product is geurloos en beschikbaar in poeder-, tablet- of vloeibare vorm om te verdunnen in water.

 1. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing van de aangekochte ontkalker.
 2. Giet de aanbevolen hoeveelheden water en ontkalker in de waterkoker.
 3. Zet je waterkoker aan en breng het mengsel aan de kook.
 4. Giet de inhoud leeg en spoel de waterkoker meerdere keren om alle resten van het ontkalkingsmiddel en kalkaanslag te verwijderen.

Ontkalken met azijn

Ontkalken met azijn

Azijn staat bekend om zijn natuurlijke antikalk-eigenschappen, en je kan het ook gebruiken om bijvoorbeeld je wasmachine te ontkalken. Het is een zuinige en natuurlijke methode die geschikt is voor alle waterkokers.

 1. Meng een oplossing van 75 cl water en 15 cl natuurazijn.
 2. Vul de waterkoker tot de helft met dit mengsel en breng het aan de kook.
 3. Laat minstens 30 minuten staan.
 4. Kook erna enkel water om eventuele resten zuur en azijn te verwijderen.
 5. Giet de waterkoker leeg en spoel hem vervolgens grondig met proper water.

Ontkalken met citroen

Ontkalken met citroen

Citroen is een van de meest doeltreffende natuurlijke schoonmaakmiddelen. Dankzij de hoge concentratie citroenzuur verwijdert deze citrusvrucht snel en op natuurlijke wijze kalkaanslag van de wanden van je waterkoker.

 1. Meng een liter water met het sap van een citroen in je waterkoker.
 2. Breng het mengsel aan de kook.
 3. Laat het ongeveer 10 minuten rusten.
 4. Giet het water weg en spoel de waterkoker, indien nodig, meerdere keren.

Ontkalken met soda (natriumcarbonaat)

Ontkalken met soda (natriumcarbonaat)

Soda is een multifunctioneel huishoudelijk product met antikalk-eigenschappen. Je kan het ook gebruiken om andere huishoudapparaten schoon te maken, waaronder je wasmachine.

 1. Vul de waterkoker met 1 liter water en 2 theelepels soda.
 2. Zet je toestel aan om het mengsel op te warmen.
 3. Laat ongeveer 30 minuten afkoelen.
 4. Giet de waterkoker leeg en spoel hem met proper water, indien nodig meerdere keren.

Hoe vaak dien ik mijn waterketel te ontkalken?

Hoe vaak dien ik mijn waterketel te ontkalken?

Alles hangt af van hoe dikwijls je je waterkoker gebruikt en de hardheid van het water in jouw regio. Als je je waterkoker regelmatig gebruikt en het water bevat veel kalk, is het aan te raden om deze minstens eens per 2 weken te ontkalken. Een algemene richtlijn is dat als je kalkaanslag ziet op de bodem van je waterkoker of als het langer duurt voordat het water begint te koken, dan is het tijd om te ontkalken.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Een espresso of lungo in een simpele swipebeweging met de Philips Baristina
Koffiemachines

18. juni

Een espresso of lungo in een simpele swipebeweging met de Philips Baristina

Met de nieuwe Philips Baristina maak je in een handomdraai een koffie van baristakwaliteit van verse bonen. Zo geniet jij elke ochtend van je favoriete espresso of lungo, zonder complexiteit. Deze koffiemachine is ontworpen met focus op gebruiksgemak, minimaal onderhoud en optimale duurzaamheid. Lees verder en ontdek alles over de Philips Baristina.

18. juni

Lees meer over
Beste Amerikaanse koelkast - preview
Koelkasten

5. juni

Wat is de beste Amerikaanse koelkast?

Wens je een Amerikaanse koelkast te kopen en wil je weten welke modellen in de smaak vallen? Hier ontdek je de beste Amerikaanse koelkasten volgens onze experts en klanten. Deze lijst omvat koelkasten met een onklopbare prijs-kwaliteitverhouding en optimale werking. Laat je inspireren en koop een Amerikaanse koelkast die helemaal voldoet aan jouw wensen.

5. juni

Lees meer over
De beste diepvriezers: ons overzicht-preview
Koelkasten

16. mei

De beste diepvriezers

Heb je een nieuwe diepvriezer nodig en wil je het allerbeste toestel uitkiezen? MediaMarkt helpt je op weg. We zetten de beste diepvriezers voor je op een rij. Deze lijst is gebaseerd op prijs-kwaliteitverhouding, betrouwbaarheid en klanttevredenheid . We geven je graag advies over hoe je de diepvriezer kiest die echt bij je past.

16. mei

Lees meer over