MM logo red

Wat zijn de afmetingen van je koelkast?

Amina10 JANUARI 2024
unknown description

Koelkasten komen in diverse soorten en maten, van compacte tafelmodellen tot ruime Amerikaanse koelkasten en praktische koel-vriescombinaties. Tafelmodellen zijn ideaal voor kleinere ruimtes, terwijl Amerikaanse koelkasten meer opbergruimte bieden. Inbouwkoelkasten passen dan weer naadloos in je keukenkasten. Kies een model dat past bij de beschikbare ruimte en je behoeften qua opslag.

Welke maten koelkasten zijn er?

Koelkasten bestaan in allerlei maten, afgestemd op verschillende behoeften en keukengroottes. De meest voorkomende types zijn:

Tafelmodel-koelkasten: compact, uitermate geschikt voor kleinere ruimtes of als extra koelkast. Deze zijn meestal ongeveer 85 cm hoog.

Koel-vriescombinaties: een populaire keuze, met afzonderlijke compartimenten voor koelen en vriezen, variërend van zo'n 140 cm tot 200 cm in hoogte.

Amerikaanse koelkasten (side-by-side): grotere modellen met 2 deuren naast elkaar, bieden ruime opslagcapaciteit, en zijn doorgaans 90 tot meer dan 100 cm breed.

Welke maten koelkasten zijn er?

Inbouwkoelkasten: ontworpen om naadloos te integreren in je keukenkasten, beschikbaar in diverse hoogtes en breedtes.

Franse deur-koelkasten: gelijkend op Amerikaanse modellen maar met een onderste diepvrieslade, bieden deze een combinatie van ruimte en efficiëntie.

Mini- of barmodel-koelkasten: zeer compact, ideaal voor studentenkamers, kleine kantoren of als extra koelkast.

De exacte afmetingen variëren afhankelijk van het merk en model, dus het is belangrijk om goed de specificaties te controleren en af te stemmen op de beschikbare ruimte in je keuken.

Hoe meet je een koelkast op?

Hoe meet je een koelkast op?

Wanneer je een koelkast wilt opmeten, begin je met de hoogte: meet vanaf de vloer tot aan de bovenkant en vergeet niet eventuele uitstekende scharnieren of onderdelen mee te rekenen. Voor de breedte meet je van de ene naar de andere zijde op het breedste punt, inclusief de handvaten mochten die uitsteken. Wat betreft de diepte, meet je van de achterzijde tot aan de voorkant, en houd ook hier rekening met de deur en handvaten. Als je de binnenruimte wilt opmeten, bepaal dan de hoogte, breedte en diepte van het interieur van de koelkast. Het is ook belangrijk om te kijken hoever de deur uitsteekt bij het openen, zodat je zeker weet dat er genoeg plaats over is in je keuken of de ruimte waar de koelkast komt te staan. Aan de achterkant van de koelkast laat je best enkele centimeters ruimte vrij voor ventilatie. Controleer ook of de koelkast door gangen, deuren en trappen in je huis past voor tijdens de levering.

Hoe weet je of een inbouwkoelkast past?

Hoe weet je of een inbouwkoelkast past?

Om te verzekeren dat een inbouwkoelkast goed past en naadloos integreert in je keukenkasten, is het belangrijk om enkele stappen te volgen. Begin met het zorgvuldig opmeten van de nis in je keuken, inclusief hoogte, breedte en diepte. Dit zijn cruciale maten die je dient te vergelijken met de afmetingen van de inbouwkoelkast die je op het oog hebt. Zorg ervoor dat er een beetje speling overblijft voor de nodige ventilatie maar ook ter vereenvoudiging van de installatie. Controleer ook of de draairichting van de deur van de koelkast past bij de indeling van je keuken. Bovendien dien je na te gaan of alle benodigde aansluitingen, zoals elektriciteit en eventueel water voor koelkasten met een ijsmaker, binnen bereik zijn. Vergeet ook niet de specifieke ventilatie-eisen van de koelkast na te kijken; inbouwmodellen vereisen vaak bepaalde voorwaarden voor een goede luchtcirculatie. Lees tot slot de installatievoorschriften van de koelkast zorgvuldig door. Sommige modellen hebben extra ruimte nodig aan de zijkanten, bovenkant of achterkant voor optimale prestaties. Door al deze aspecten in acht te nemen, zorg je ervoor dat je nieuwe inbouwkoelkast goed past en aansluit in je keuken.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn