MM logo red

Welke koelkasten zijn geschikt als buitenfrigo

Amina21 DECEMBER 2023
unknown description

Als je graag op je terras of in de tuin vertoeft, kan een koelkast buiten in je schuur, garage of tuinhuis een goede optie zijn. Zo hoef je niet telkens naar binnen te lopen als je een fris drankje wilt of een barbecue met vrienden organiseert. Maar mag je zomaar elke koelkast buiten zetten? Hier lees je waarop je moet letten als je een buitenfrigo kiest, zodat het toestel lang meegaat.

Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur

Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur

Als je een koelkast voor je buitenkeuken, garage of tuinhuis zoekt, let dan op de omgevingstemperatuur van de ruimte waarin het apparaat komt te staan. Niet iedere koelkast functioneert immers goed bij elke temperatuur. De klimaatklasse van de frigo geeft aan bij welke temperaturen de koel- en vriesfunctie goed blijven werken. Zo doet een model met een SN-klimaatklasse prima dienst in een ruimte waar het minimaal 10 en maximaal 32 graden Celsius is. Is het kouder in je buitenruimte? Momenteel bestaat er nog geen klimaatklasse voor koelkasten met een minimale omgevingstemperatuur van minder dan 10 graden Celsius. Toch bieden een aantal merken toestellen die ook bij 0 tot -15 graden blijven werken.

Wat zijn de juiste klimaatklassen voor koelkasten in de schuur?

EigendomMinimale omgevingstemperatuur Maximale omgevingstemperatuur
N (Normaal)

16 °C

32 °C

SN (Subnormaal)

10 °C

32 °C

SN-T (Tropisch)

16 °C

43 °C

SN-ST (Subtropisch)

16 °C

38 °C

Wat gebeurt er met een buitenkoelkast als het vriest?

Wat gebeurt er met een buitenkoelkast als het vriest?

Als het rondom de koelkast vriest, warmt de temperatuur binnenin de frigo net op. Het toestel moet namelijk harder werken om je boodschappen koel te houden. Dat leidt ook tot een hoger energieverbruik. Na verloop van tijd kan vriesweer er bovendien voor zorgen dat onderdelen van de koelkast kapotgaan. Om je keuze te kunnen maken, kan je best meerdere koelkasten vergelijken. Let niet alleen op hun klimaatklasse, maar ook op functies als DuoCooling en FrostProtect. Met DuoCooling heb je 2 afzonderlijke thermostaten voor je koel-vriescombinatie. Die techniek doet het goed bij 0 graden Celsius. FrostProtect werkt ook bij extreme vorst van -15 graden.

Wat zijn de beste koelkasten voor buiten?

Wat zijn de beste koelkasten voor buiten?

Meet eerst met een thermometer de minimale temperatuur in je garage of tuinhuis. Ga op een koude, winterse dag na hoe koud het in de ruimte is. Een schuur of tuinhuis is meestal niet zo goed geïsoleerd en vaak is het er tijdens de koudste maanden dan ook minder dan 16 graden Celsius. Daarom kijk je best naar een buitenkoelkast met een klimaatklasse SN (Subnormaal) die een minimale omgevingstemperatuur van 10 °C kan verdragen. Wordt het in jouw buitenruimte nog kouder? Kies dan een frigo die goed blijft werken bij 0 graden Celsius of minder. Die bestaan, maar ze hebben voorlopig nog geen eigen klimaatklasse. Informeer je dus goed voordat je tot je aankoop overgaat.

Kan een buitenfrigo tegen de regen?

Kan een buitenfrigo tegen de regen?

Als je een koelkast buiten zet, zorg dan voor een plek ergens binnen (in de schuur, de garage, het tuinhuis of de buitenkeuken), of onder een afdak of overdekt terras. Een koelkast kan namelijk niet goed tegen de regen. Na verloop van tijd begint ze dan te oxideren of roesten. Dat is niet gezond en kan er ook toe leiden dat de buitenkoelkast niet goed meer functioneert. Als je het apparaat aan de regen en andere weerselementen blootstelt, verkort je dus de levensduur van je koelkast.

Kan een koelkast in een buitenkeuken?

Kan een koelkast in een buitenkeuken?

In de zomer kun je zeker een koelkast in je buitenkeuken zetten. Zo heb je alle ingrediënten bij de hand tijdens het buiten koken. Als je de koelkast ‘s nachts wilt laten staan, dan opteer je best voor een toestel met een aangepaste klimaatklasse die ook tijdens frissere nachten goed dienst blijft doen. Zet de frigo op een plek waar geen regen bij kan. Een inbouwkoelkast in een nis in je keukenkasten is een goede optie. Als je buitenkeuken niet beschut is, kun je de koelkast ook binnen zetten bij regenweer of koude. Kies dan voor een tafelmodel of een koelkast die je vlot kunt verplaatsen.

Kan een koelkast in een tuinhuis?

Kan een koelkast in een tuinhuis?

Is je tuinhuis netjes geïsoleerd, dan kun je er een koelkast met een normale klimaatklasse neerzetten. Maar als het vaak minder dan 10 graden Celsius in het tuinhuis is, is een frigo met een SN-klimaatklasse een logischere keuze. Zo ben je zeker dat de koelkast geschikt is voor een lagere omgevingstemperatuur in de herfst of winter. Aan de andere kant is het tijdens de zomer in een tuinhuis dikwijls ook erg warm. Als de temperatuur oploopt tot meer dan 32 °C, plaats je de koelkast beter ergens anders (tenzij je kiest voor een frigo met klimaatklasse SN-T of SN-ST).

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Beste Amerikaanse koelkast - preview
Koelkasten

5. juni

Wat is de beste Amerikaanse koelkast?

Wens je een Amerikaanse koelkast te kopen en wil je weten welke modellen in de smaak vallen? Hier ontdek je de beste Amerikaanse koelkasten volgens onze experts en klanten. Deze lijst omvat koelkasten met een onklopbare prijs-kwaliteitverhouding en optimale werking. Laat je inspireren en koop een Amerikaanse koelkast die helemaal voldoet aan jouw wensen.

5. juni

Lees meer over
De beste diepvriezers: ons overzicht-preview
Koelkasten

16. mei

De beste diepvriezers

Heb je een nieuwe diepvriezer nodig en wil je het allerbeste toestel uitkiezen? MediaMarkt helpt je op weg. We zetten de beste diepvriezers voor je op een rij. Deze lijst is gebaseerd op prijs-kwaliteitverhouding, betrouwbaarheid en klanttevredenheid . We geven je graag advies over hoe je de diepvriezer kiest die echt bij je past.

16. mei

Lees meer over
Koelt je koelkast niet meer? Dit is wat je kan doen
Koelkasten

16. mei

Koelt je koelkast niet meer? Dit is wat je kan doen

Merk je steeds vaker dat je drankjes niet koud uit de ijskast komen en dat je voedsel sneller bederft? Is het verbruik van je koelkast aanzienlijk gestegen? Zo ja, dan koelt je koelkast waarschijnlijk niet meer optimaal. Heel vervelend, vooral in de warme zomermaanden. Ontdek de oorzaak en hoe je dit probleem oplost.

16. mei

Lees meer over