MM logo red

Hoe kies je de beste koffiebonen?

unknown description

Er gaat weinig boven een verse kop koffie om je dag mee te beginnen. Veel koffieliefhebbers hebben trouwens nog het liefst vers gemalen koffie. Ben jij een van hen en heb je thuis een koffiezetapparaat dat verse bonen maalt? Dan delen we hier enkele zaken waarop je kunt letten in je zoektocht naar de beste koffiebonen.

Welke koffiebonen zijn er?

Welke koffiebonen zijn er?

Er bestaan wereldwijd honderden verschillende soorten koffie. Elke variëteit heeft zijn eigen typerende smaakprofiel. Toch zijn bijna alle koffies geproduceerd uit een van de 2 populairste soorten koffiebonen: arabica en robusta.

Arabicabonen komen doorgaans uit Centraal- of Zuid-Amerika, al zijn er ook elders telers die arabicakoffie verbouwen. Denk bijvoorbeeld maar aan Indonesië en Afrika. De herkomst van de koffiebonen beïnvloedt de smaak van de koffie, waardoor niet elke koffie met arabicabonen exact hetzelfde smaakt.

Datzelfde principe geldt ook voor robusta. Deze koffiebonen komen echter eerder in Afrika en Zuidoost-Azië voor. Er zijn daarnaast ook koffieplantages in Zuid-Amerika die zich in robustabonen specialiseren. In tegenstelling tot arabicabonen is deze variëteit minder geschikt om puur te drinken. Dat komt omdat deze koffieboon bitterder is dan de arabica. Je vindt daarom meestal koffieblends van robusta en een andere boon.

Wat zijn de verschillen tussen koffiebonen?

Wat zijn de verschillen tussen koffiebonen?

Het meest zichtbare verschil tussen koffiebonen is hun uiterlijk. Zo is arabica een lichtbruine, ovale en vrij grote boon, terwijl robustabonen iets ronder, kleiner en donkerder zijn.

De vorm of kleur is natuurlijk niet het belangrijkste om te overwegen. Wat wel een doorslaggevende factor kan zijn in je keuze voor een bepaalde koffieboon, is de smaak. Arabicabonen hebben over het algemeen een verfijnd, mild smaakprofiel dat eerder bij zoet of zuur aanleunt. Koffiebonen van de robustavariëteit bieden een krachtigere, aardse smaak met bittere tonen.

Tot slot varieert het cafeïnegehalte van koffiebonen. In arabica zit minder cafeïne dan in robusta. Ook dat kan zeker een rol spelen wanneer je op zoek gaat naar de beste koffiebonen voor je koffiemachine.

Vergeet je trouwens niet om regelmatig je koffiezetapparaat te ontkalken? Zo voorkom je dat kalkaanslag de smaak van jouw favoriete koffiebonen aantast.

Hoe fijn moet je koffiebonen malen?

Hoe fijn moet je koffiebonen malen?

Niet alleen de koffiebonen, maar ook de maalgraad van je koffie beïnvloedt de smaak. Hoe grof of fijn je de bonen best maalt, hangt van het soort koffiemachine en het type koffie af. Zo vereist een French Press een grove maling, terwijl je voor een espresso je koffiebonen idealiter heel fijn maalt. Houd hier dus zeker rekening mee om te bepalen welk koffiezetapparaat je kiest.

Gelukkig kun je bij vele koffiemachines de maalgraad eenvoudig instellen, zodat het apparaat de koffiebonen automatisch juist maalt. Volg de instructies in de handleiding van je koffiemachine.

Hoe bewaar je koffiebonen?

Hoe bewaar je koffiebonen?

Om zo lang mogelijk van je verse koffiebonen te genieten, bewaar je ze best op een droge, koele plek. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking, want bonen die lang in contact met de lucht komen, smaken minder vers. Koffiebonen houden ook niet van direct zonlicht. Berg ze bij voorkeur op in een kast en kies beter geen transparante verpakking. Volg je deze tips, dan kun je de koffiebonen ongeveer 4 weken gebruiken. Daarna nemen versheid en smaak aanzienlijk af.

Welke koffiebonen kies je?

Welke koffiebonen kies je?

Veel mensen geven de voorkeur aan arabica vanwege de mildere smaak en het lagere cafeïnegehalte. Wie resoluut voor robustabonen kiest, houdt vaak net van een iets intensere kop koffie met meer bitterheid. Je hoeft je natuurlijk helemaal niet te beperken tot maar een enkele soort koffieboon, want er zijn heel wat koffievariëteiten die meerdere soorten bonen combineren, in verschillende verhoudingen. De beste manier om te ontdekken welke koffiebonen of melange jij het lekkerst vindt, is door ze zelf te proeven en naar hartenlust te experimenteren.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over