Mediamarkt Logo
MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Recept: seffa, Marokkaanse zoete couscous

Amina26 FEBRUARI 2025
Een wit bord met gele couscous en een zilveren lepel.

Seffa is een verrukkelijk Marokkaans dessert dat vaak op tafel komt bij feestelijke gelegenheden, zoals tijdens de ramadan. Dit zoete gerecht, op basis van zoet griesmeel of zoete gestoomde vermicelli, werk je af met gedroogd fruit, kaneel en geroosterde amandelen. De mooie combinatie van zacht en krokant maakt dit dessert onweerstaanbaar. Probeer ons recept en geniet van een heerlijke seffa.

🍽️ Aantal porties: 5 - ⏲️ Voorbereidingstijd: 15 minuten - 🥘 Bereidingstijd: 1 uur.

Ingrediënten

Een houten lepel vol met een hoopje wit poeder, waarschijnlijk bloem, op een houten tafel.
  • 600 gram fijn griesmeel
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 160 gram rozijnen
  • 200 gram gepelde amandelen (grofgehakt)
  • 1½ theelepel boter
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 ml lauw water
  • 600 ml koud water
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel poedersuiker
  • Zout
  • Boter

Benodigdheden

Bereidingswijze seffa, Marokkaanse zoete couscous

Een witte kom gevuld met griesmeel staat naast gouden graankorrels en halmen op een donkere ondergrond.
  • Giet het griesmeel in een diepe schaal of kom en voeg 2 eetlepels zonnebloemolie toe. Meng alles goed met je handen. Voeg dan 400 ml lauw water toe. Roer goed en laat 10 minuten rusten.
  • Breng in het onderste deel van een stoomkoker of couscouspan een voldoende hoeveelheid water aan de kook. Maak ondertussen het griesmeel los met een vork en verwijder eventuele klontjes. Voeg dan het zout en 1 eetlepel zonnebloemolie toe aan de couscous. Maak los met je handen.
  • Giet het griesmeel in het bovenste deel van je stoomkoker en plaats, voordat je het deksel erop zet, een theedoek tussen de 2 delen. Dit voorkomt dat er vocht door het deksel in het griesmeel druppelt. Op deze manier absorbeert de theedoek het vocht en wordt je griesmeel niet nat. Laat het griesmeel nu 25 minuten stomen.
  • Giet de hete couscous in een diepe kom en voeg opnieuw 400 ml water toe, meng goed. Laat de couscous 10 minuten rusten zodat hij het water voor de tweede keer kan absorberen. Maak het griesmeel dan los met je handen en vul de bovenste mand van je stoomkoker opnieuw met het griesmeel, met een theedoek tussen de pan en het deksel. Stoom de couscous opnieuw 25 minuten.

Een houten kom vol amandelen, met losse amandelen en een lepeltje op een stoffen achtergrond.
  • Rooster de amandelen in een pan met een scheutje zonnebloemolie. Laat de amandelen dan afkoelen op keukenpapier. Houd een paar hele amandelen apart en hak de rest fijn in de blender en houd apart voor de garnering.
  • Giet de hete couscous in een diepe kom en voeg opnieuw 200 ml water toe. Maak het griesmeel los met een vork en voeg de rozijnen toe. Meng alles goed en vul de bovenste mand een laatste keer met het griesmeel, met een theedoek tussen de pan en het deksel. Stoom de couscous met rozijnen voor de laatste keer 20 minuten.
  • Giet de couscous voor de laatste keer in een diepe kom en voeg de boter en een beetje poedersuiker toe, naar smaak. Laat de boter smelten terwijl je roert tot alles goed gemengd is.
  • Schik de couscous op een bord in de vorm van een piramide. Garneer met de overgebleven amandelen, kaneel en poedersuiker.

Smakelijk!

Sluit je maaltijd in stijl af met Marokkaanse seffa

Gele couscous op een wit bord met een witte topping en zilveren lepels.

Seffa brengt de warmte en gastvrijheid van de Marokkaanse cultuur naar je keuken. Met zijn luchtige textuur en verfijnde zoete smaken is het een verrukkelijk dessert om een familiediner mee af te ronden. Dankzij handige keukenapparatuur zoals de blenders van KOENIC is dit dessert eenvoudig te bereiden. Zin in meer? Probeer dan zeker ook onze couscous royal, of wat dacht je van chebakia als afsluiter van je ramadanmaaltijd, of gewoon bij een kopje verse muntthee. Allemaal heerlijke opties om je smaakpapillen te verwennen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

Een bord met kikkererwten, geroosterde wortelen, asperges, paprika, citroen en een witte saus, op een blauwe houten ondergrond.
Recepten

Recept: geroosterde groenten met kikkererwten en tahinisaus

Lees meer over
Twee wafels met aardbeien en slagroom staan op een houten tafel, met een houten lepel in elk, voor een raam.
Recepten

Recept: Brusselse wafels met aardbeien en slagroom

Lees meer over