MM logo red

Waarom kiezen voor een oven met pyrolyse?

Amina13 MAART 2024
unknown description

Als jij soms ook te lang wacht om je oven schoon te maken, dan weet je wellicht dat het niet vanzelfsprekend is om het toestel weer helemaal proper te krijgen. Een grondige schoonmaakbeurt kost je al snel veel tijd en moeite. Maar wist je dat er ook ovens bestaan die zichzelf reinigen, zodat je dit niet met de hand hoeft te doen? Zo’n oven heet een oven met pyrolyse. Je leest er hier meer over.

Hoe werkt een pyrolitische oven?

Hoe werkt een pyrolitische oven?

Een pyrolitische oven is een oven uitgerust met een zelfreinigende functie die als pyrolyse bekendstaat. Ovens met deze functie verbranden vet en vuil tot as. Nadat de as voldoende is afgekoeld, kun je hem eenvoudig opvegen en is je oven weer helemaal schoon. Je hoeft dus niet met een spons en een ontvetter of ovenreiniger aan de slag om aangekoekte vet- en etensresten te verwijderen.

Om de zelfreinigende functie van een pyrolitische oven te activeren, zoek je tussen de symbolen van je oven naar het teken dat voor pyrolyse staat. Kijk in de handleiding van je oven welke knop dit precies is. De oven verwarmt zichzelf dan tot ongeveer 500 graden Celsius om al het achtergebleven vet en vuil te verbranden.

Hoelang duurt pyrolyse?

Het gemiddelde pyrolyseprogramma van een oven duurt ongeveer 2 uur. De oven heeft daarna ook nog tijd nodig om af te koelen voordat je de as uit het apparaat kunt verwijderen. Houd hier dus zeker rekening mee als je de pyrolitische oven nog nodig hebt om eten te bereiden. Heb je ook een airfryer in huis? Dan kun je deze inschakelen als alternatief terwijl je oven zichzelf reinigt.

Wat is het verschil tussen pyrolyse, hydrolyse en katalyse?

Naast pyrolitische ovens zijn er ook ovens die van andere zelfreinigende technieken gebruikmaken. Hieronder beschrijven we het verschil tussen ovens met pyrolyse, katalyse en hydrolyse.

Wat is het verschil tussen pyrolyse, hydrolyse en katalyse?
  • Ovens met pyrolyse verbranden vet en vuil op een heel hoge temperatuur tot as. Die as veeg je eenvoudig met een vochtige doek of spons weg.
  • Ovens met katalyse zijn voorzien van een katalytische achterwand die vuil en vet absorbeert. Wanneer de oven een temperatuur van 200 graden Celsius of meer bereikt, verpulvert hij het vet. Er zijn ook ovens met meerdere absorberende wanden, zodat je alleen de bodem en ovendeur nog zelf hoeft schoon te maken.
  • Ovens met een hydrolysefunctie gebruiken stoom om vet- en vuilresten los te weken. Die kun je dan snel en efficiënt met een spons of doek weghalen.

Wat zijn de voordelen van een zelfreinigende oven?

Wat zijn de voordelen van een zelfreinigende oven?

Een pyrolitische oven bespaart je vooral tijd: terwijl je normaal zelf met een spons en een sopje aan de slag zou gaan, reinigt een oven met pyrolysefunctie zichzelf. Ovens met pyrolyse kunnen zichzelf bovendien veel beter reinigen dan jij dat handmatig zou kunnen. De oven verhit tot wel 500 graden Celsius voor een bijzonder grondige reiniging. Verder heb je voor een oven met pyrolyse geen agressieve reinigingsproducten nodig die de oven mogelijk beschadigen. Je oven gaat zo langer mee.

Welke nadelen heeft een oven met pyrolyse?

Ovens met pyrolyse zijn doorgaans duurder dan tegenhangers zonder zelfreinigende functie. Overweeg dus goed of de voordelen van dit soort oven voor jou de prijs waard maken. Daarnaast vereist het pyrolyseproces heel hoge temperaturen, wat betekent dat je oven op dat moment erg veel energie verbruikt. Ook dat merk je mogelijk aan je elektriciteitsfactuur. Tot slot kan het dat de oven met pyrolyse rook of geur teweegbrengt terwijl hij zichzelf reinigt. De meeste pyrolitische ovens hebben echter een filter of katalysator die dit voorkomt.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Symbolen microgolf - preview
Keuken

Wat betekenen de symbolen op een combi-microgolfoven?

Lees meer over