MM logo red

Welk loophorloge past best bij mij? Bekijk onze tips en ontdek onze top 5 loophorloges

Jasper23 AUGUSTUS 2023
unknown description

Ga je graag joggen of lopen? Dan komt een loophorloge goed van pas om je prestaties te volgen en je vooruitgang te analyseren. Een sporthorloge meet onder andere je snelheid, hartslag en stapafstand en volgt je parcours via gps. Met onze tips en top 5 loophorloges vind je eenvoudiger de smartwatch die het best bij je past.

Kies voor een loophorloge met gps

Kies voor een loophorloge met gps

Voor veel lopers en joggers is gps een cruciaal onderdeel van een sporthorloge. Een loophorloge met een gps-sensor volgt namelijk nauwkeurig je afstand, snelheid en route tijdens het lopen. Zo zie je of je een tandje moet bijsteken en houd je moeiteloos je vooruitgang bij. Er bestaan ook slimme horloges met een ingebouwde gps-ontvanger, zodat je je smartphone niet hoeft bij te hebben om je locatie en route bij te houden. De gps zorgt ervoor dat je telkens exact weet waar je hebt gelopen. Dat is handig om nieuwe routes te ontdekken en je favoriete looproutes op te slaan.

Koppel je smartwatch aan Strava

Koppel je smartwatch aan Strava

Strava is een app waarmee je jouw sportprestaties opvolgt. Als je de app op een sporthorloge met gps installeert, registreert deze tijdens het lopen gegevens zoals je afstand, ritme, snelheid, hoogteverschillen en loopparcours. Na de training zie je in Strava diepgaande analyses en statistieken over je prestatie. Zo kun je een persoonlijk trainingsschema instellen. Wat Strava zo bijzonder maakt, is dat je ook sportactiviteiten van vrienden kunt volgen en samen elkaars vooruitgang ziet. Je kunt ook klassementen bekijken en je prestaties voor bepaalde routes vergelijken met die van andere joggers en lopers.

Meet je hartslag met een loophorloge

Meet je hartslag met een loophorloge

Een smartwatch met een ingebouwde hartslagsensor helpt je om je inspanningsniveau te meten tijdens het lopen. De hartslagmeter geeft aan hoe snel je hart slaat wanneer je sport, zodat je inzicht krijgt in de intensiteit van je training en waar nodig kunt bijsturen. Met deze functie kun je ook hartslagzones bepalen om specifieke doelen te stellen, zoals vet verbranden of je conditie verbeteren. Een loopuurwerk met een hartslagsensor geeft aan wanneer het tijd is om te rusten en spoort bovendien eventuele onregelmatigheden in je hartslagpatroon op. Zo houd je je gezondheid nauwlettend in de gaten.

Speel je favoriete muziek via je smartwatch

Speel je favoriete muziek via je smartwatch

Sommige lopers vinden een loophorloge met muziek fijn om tijdens het sporten wat afleiding te hebben. Je kunt kiezen voor een loophorloge met Spotify, maar let er wel op dat je smartwatch muziekbediening ondersteunt. Je bedient de playlist dan rechtstreeks vanaf het horloge en hoeft niet telkens je smartphone uit je zak te halen. Sommige sporthorloges zijn zelfs uitgerust met een zelfstandige muziekspeler, zodat je geen smartphone moet meenemen om naar muziek te luisteren tijdens het lopen.

Til je sportprestaties naar een hoger niveau met een smartwatch die je verticale oscillatie, staplengte, grondcontacttijd en VO2max meet

Til je sportprestaties naar een hoger niveau met een smartwatch die je verticale oscillatie, staplengte, grondcontacttijd en VO2max meet

De meest geavanceerde loophorloges meten naast je hartslag nog andere gegevens om je te helpen een betere loper te worden en blessures te voorkomen. Deze slimme horloges houden bijvoorbeeld je verticale oscillatie bij: de op- en neerwaartse beweging die je lichaam maakt tijdens het joggen. Het horloge volgt ook je staplengte en de duur dat je voet de grond raakt nauwkeurig op. Dankzij deze gegevens spring je efficiënter met je energie om. Wil je ook je conditie analyseren? Ga dan voor een loophorloge met VO2max, een meting die berekent hoe goed je lichaam zuurstof opneemt tijdens een inspanning.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55

Dit sporthorloge is uitgerust met een ingebouwde gps-ontvanger en hartslagmonitor, zodat lopers realtime info krijgen over hun snelheid, afstand, route en inspanningsniveau. Met de Garmin Forerunner 55 stel je hartslagzones in om doelgerichter te trainen. Het horloge berekent je ideale looptempo op basis van eerdere trainingssessies en persoonlijke doelstellingen. Daarnaast geeft de smartwatch via VO2max-meting aan hoeveel zuurstof je lichaam opneemt. Ook handig is de app Garmin Connect, die een trainingsschema op maat van je prestaties en doelen opstelt en je vooruitgang opvolgt. Dit horloge gaat tot 336 uur mee; dat is 2 keer langer dan de maximale batterijduur van de Garmin Forerunner 45.

Xiaomi Watch GT 2 Lite GL

Xiaomi Watch GT 2 Lite GL

De Xiaomi Watch GT 2 Lite GL is een lichte smartwatch met een ingebouwde optische hartslagmeter die je hartslag continu volgt tijdens je loopsessies. Zo zie je meteen of je training intens genoeg is. Dit loophorloge heeft ook een gps-sensor, wat zorgt voor gedetailleerde tracking van je looproutes, afstanden en looptempo. Verder biedt dit sporthorloge een specifiek loopprofiel. Het uurwerk houdt je prestaties tijdens het lopen duidelijk in aparte grafieken bij, afgestemd op je doelstellingen. De Xiaomi Watch GT 2 Lite GL heeft een batterijduur van tot wel 10 dagen. Het toestel gaat dus meerdere lange loopbeurten mee.

Fitbit Inspire 2

Fitbit Inspire 2

Loop je maar af en toe en heb je geen behoefte aan heel geavanceerde gegevens over je loopprestaties? Dan is de Fitbit Inspire 2 misschien wel een geschikte metgezel tijdens het lopen. Deze activity tracker beschikt over een gps-sensor die met de gps-ontvanger van je smartphone verbindt om je locatie, tijd, route en afstand te registreren. Via de ingebouwde polssensor houdt de Fitbit continu je hartslag bij. Dit sporthorloge heeft ook een VO2max-meter die aangeeft hoe efficiënt je lichaam zuurstof in energie omzet. Stel het sportprofiel ‘hardlopen’ in om te bepalen welke gegevens je tijdens je loopsessie wilt zien.

Apple Watch S8 met gps

Apple Watch S8 met gps

De Apple Watch 8 biedt heel wat handige functies voor lopers en joggers. Zo meet deze smartwatch je hartslag, maximale zuurstofopname (VO2max), staplengte, verticale oscillatie en de tijd dat je voet de grond raakt. Met deze gegevens kun je aan de slag om je sportieve prestaties te optimaliseren en je energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Bovendien is dit slimme horloge voorzien van een ingebouwde gps die je locatie, tijd en afstand bijhoudt. Andere handigheden zijn de aanpasbare hartslagzones en de activiteitsringen die, afhankelijk van je eigen doelstellingen, je vooruitgang op het scherm tonen.

Samsung Galaxy Watch 5

Samsung Galaxy Watch 5

Dit loophorloge laat lopers toe om doelgericht in hartslagzones te trainen en loopprestaties in een overzichtelijk profiel bij te houden. De Samsung Galaxy Watch 5 monitort continu je hartslag met behulp van optische sensoren en ECG en volgt ook je staplengte, cadans en verticale oscillatie. De smartwatch is verder uitgerust met een ingebouwde muziekspeler en een gps-ontvanger. Je hoeft je Android-smartphone dus niet mee te nemen tijdens het lopen. Tot slot biedt dit digitale uurwerk ook een virtuele looppartner: stel de loopsnelheid van je virtuele partner in en ontvang notificaties wanneer je jouw tempo moet bijstellen.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk al onze sporthorloges

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk al onze sporthorloges

Naast de loophorloges uit deze top 5, zijn er natuurlijk nog veel meer modellen beschikbaar. Zo zijn er diverse activity trackers voor wie graag zijn/haar dagelijkse beweging bijhoudt, maar niet heel prestatiegericht sport. Als sport een dagelijkse plek in je leven inneemt, dan is een sporthorloge met geavanceerdere functies wellicht een betere keuze. Vaak kun je ook bellen en berichten ontvangen met een slim horloge, zodat je ook tijdens je sportactiviteiten bereikbaar blijft. Neem een kijkje in het assortiment om de beste sporthorloge te vinden.