MM logo red

Sporthorloges: zó kies je er een die bij je past

Jasper28 JUNI 2023
unknown description

Of je nu altijd al een trouwe sporter was of net je moed verzamelt om een sportief voornemen waar te maken in het nieuwe jaar, een sporthorloge komt zeker goed van pas! Waarom? Zo’n kleine trainingspartner aan je pols helpt je om je trainingen en vordering goed op te volgen, helpt je doelen zetten, je fysieke signalen in het oog te houden, maar zorgt ook voor de juiste beats, wijst je de weg … en vaak nog veel meer dan dat. Maar hoe maak je nu de juiste keuze voor jou? Wij helpen je op weg.

Sporthorloges voor beginners

Sporthorloges voor beginners

Die eerste keer terug naar de fitness … Die eerste hardlooppoging … Gezellige wandelingen en fietstochten die steeds vlotter gaan … Beginnen met sporten is een grote stap. Maak het jezelf gemakkelijk met een handige sportbuddy aan je arm in de vorm van een sporthorloge. Als je net (weer) begint, weet je misschien nog niet precies wat je nodig hebt. Ga dus op zoek naar een horloge dat een aantal basisfunctionaliteiten bezit, zoals een stappenteller, activiteitsherkenning en een basis-hartslagmeter. Zo kan je meteen vlot beginnen trainen, maar moet je niet meteen met té veel zaken rekening houden. Ook je portemonnee zal je dankbaar zijn als je in dit stadium nog geen al te grote bedragen neertelt. Gaat het sporten je gaandeweg steeds beter af en stel je jezelf grotere doelen? Dan kan je op zoek naar een sporthorloge met functies die beter bij jouw sport- en trainingsstijl passen. Psssst! Denk ook na over wat je sporthorloge of smartwatch nog meer moet kunnen. Wil je een horloge dat volledig aansluit bij jouw smartphone? Wil je ermee kunnen bellen, berichten sturen, muziek luisteren … eventueel ook wanneer je telefoon niet in de buurt is?

Sporthorloges voor gevorderden

Sporthorloges voor gevorderden

Is dit niet je eerste smartwatch of sporthorloge? Ben jij een geoefende sporter en heb je duidelijke doelen voor ogen? Dan is het misschien tijd voor een upgrade naar een meer geavanceerd model sporthorloge, dat bomvol technologische hoogstandjes zit. Van diepgaande fysieke analyses, geanimeerde trainingssessies die je kunt volgen op je horloge, tot afstandsberekening en het bijhouden van je routes, uitgebreide statistieken, aanbevelingen voor de perfecte hersteltijd … Dit is niet zomaar een sporthorloge, maar gewoon een sportcoach die altijd voor je klaarstaat. En het gaat verder. Want het blijft natuurlijk een smartwatch. Dus ook contactloze betalingen doen of je notificaties beheren via je horloge is een optie. Bonus: sommige smartwatches beschikken over zonnecellen om hun autonomie te vergroten. Win-win!

Waterbestendige sporthorloges

Waterbestendige sporthorloges

Ben jij een echte waterrat? Staat die eerste triatlon misschien op je programma? En ben je dus op zoek naar een horloge dat je prestaties in het zwembad kan tracken? Let er dan op dat je zeker een volledig waterdichte smartwatch koopt. Check van tevoren goed tot welke diepte het horloge van je keuze in het water kan én over welke functies het beschikt. Kies als zwemmer liefst voor een horloge dat je hartslag, afstand, tempo, aantal slagen, aantal slagen per lengte en zwemsnelheid registreert. Er zijn zelfs horloges die de verschillende zwemslagen (zoals schoolslag of crawl) kunnen herkennen en intervallen kunnen detecteren! Ook een GPS-functie kan handig zijn, als je graag in open water zwemt en ook daar je prestaties en afgelegde route wilt kunnen tracken. Nog een kleine tip: een anti-reflecterend scherm kan goed van pas komen in het water.

Sporthorloges voor tijdens het hardlopen

Sporthorloges voor tijdens het hardlopen

Jij bent een loper. Of je wilt dat in ieder geval worden. Of je nu ‘vollenbak’ voor die marathon gaat of je eerste Start-to-run-kilometers afmaakt, een sporthorloge kan een geweldige hulp zijn tijdens je trainingen. Waarom? Omdat het je de kans biedt om zowel je activiteiten en trainingen te tracken en bij te houden, maar je ook in real-time je hartslag, snelheid en afgelegde afstand kunt checken. Sommige horloges gidsen je via GPS langs nieuwe routes, of houden in ieder geval bij waar je overal geweest bent. Of je horloge weet je achteraf te zeggen hoe het gesteld is met je conditie en hoe goed je hersteld bent van je laatste loopsessie. Bovendien kan je met veel horloges ook je slaapkwaliteit meten en analyseren (belangrijke info voor je trainingssessies) en met sommige smartwatches kan je zelfs je muziek rechtstreeks vanaf je horloge afspelen. Lopen maar!

Sporthorloges voor tijdens het fietsen

Sporthorloges voor tijdens het fietsen

Is je week niet compleet zonder die kilometers op de fiets? Of hebben je vrienden je eindelijk overtuigd om je aan te sluiten bij hun wielerclub? Wat voor type fietser je ook bent (met een koersfiets, mountainbike, gravelbike of gewoon een recreatieve fiets), een sporthorloge komt waarschijnlijk goed van pas om je prestaties bij te houden en te analyseren en je voortgang te zien. Je kan zelf kiezen welke functies voor jou belangrijk zijn. Fiets je zo’n 1 à 2 keer in de week om in vorm te blijven, dan heb je baat bij een horloge dat je snelheid en afgelegde afstand meet en een goede hartsensor heeft. Wil je doelgericht trainen en altijd sneller, verder en sterker? Dan kan een horloge dat ook intervaltrainingen detecteert en je hartslagzones laat zien handig zijn. Net als een functie om via GPS je routes nauwkeurig bij te houden. Met een losse vermogensmeter of cadanssensor kan je bovendien registreren welk wattage je trapt en wat je cadans is.

Smartwatches en sporthorloges: dit is het verschil

Smartwatches en sporthorloges: dit is het verschil

Hoe zit dat nu met die verschillen tussen een smartwatch en een sporthorloge? Een smartwatch is vooral een verlengde van je smartphone. Zie het als een handige kleine hub die je meedraagt aan je pols. Zo kan je rechtstreeks agenda-notificaties, berichten, mails en oproepen ontvangen en beantwoorden, bepaalde apps besturen … Een sporthorloge is dan weer echt gericht op sportieve prestaties en geeft je een overzicht van je training. De functies hangen samen met de disciplines die jij beoefent, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen … Handig: heel wat sporthorloges en smartwatches combineren beide functies. Toch is het belangrijk om goed na te gaan wat voor jou écht belangrijk is en op basis daarvan een keuze te maken.

De populairste merken

De populairste merken

De populairste merken voor slimme sporthorloges zijn Apple Watch, Samsung Galaxy Watch, Garmin en Fitbit. Ze onderscheiden zich van elkaar in functie, autonomie, prijs … Bij MediaMarkt vind je altijd de laatste modellen van de grote merken, maar je vindt er ook heel wat andere sporthorloges in verschillende prijsklassen.