MM logo red

Wat is 4K-resolutie (UHD) op je tv?

Anouk1 JUNI 2023
unknown description

Een nieuwe televisie uitkiezen gaat niet over één nacht ijs. Zo moet je beslissen welk tv-formaat je nodig hebt en welke beeldtechnologie je liefst wilt. Een andere belangrijke specificatie van een tv is zijn resolutie. En dat is hoe 4K in het plaatje past. Wat 4K nu eigenlijk precies inhoudt en wat de voordelen zijn van een tv met 4K-resolutie vertellen we je op deze pagina.

Wat is 4K?

Om te begrijpen wat 4K is, moet je eerst weten wat het begrip schermresolutie betekent. De resolutie van een televisie is het aantal pixels of punten waaruit het beeldscherm bestaat. Hoe hoger het aantal pixels, hoe hoger de resolutie én de beeldkwaliteit. Dat brengt ons terug bij 4K. Een 4K-tv heeft namelijk een beeldresolutie van 3.840 x 2.160 pixels. In totaal zijn dat maar liefst 8,3 miljoen pixels. Met andere woorden krijg je dankzij dat hoge aantal pixels in 4K dus haarscherpe beelden op je tv te zien.

Wat is 4K?

Wat is het verschil tussen 4K-resolutie en Ultra HD (UHD)?

Ultra HD of UHD staat voor Ultra High Definition. Met deze term wordt elke resolutie van 4K of hoger bedoeld. Eenvoudiger gezegd is 4K dus een vorm van Ultra HD-resolutie. In de praktijk worden beide benamingen ondertussen door elkaar gebruikt, zodat 4K, UHD en Ultra HD min of meer synoniemen geworden zijn. Maar ook beelden in 8K zijn een vorm van Ultra HD omdat ze meer dan 8 miljoen pixels bevatten. Zo vind je vandaag dus tv’s in Ultra HD 4K en Ultra HD 8K.

Wat zijn de voordelen van 4K-televisies?

Wat zijn de voordelen van 4K-televisies?

Het allergrootste voordeel van 4K-tv’s is de hoogstaande, haarscherpe beeldkwaliteit die je ervan kunt verwachten. Door het hoge aantal pixels (8,3 miljoen) wordt elk detail op het scherm van een 4K-televisie namelijk heel scherp weergegeven. Dat valt vooral op als je de beelden bekijkt op een tv met een groot scherm. Een ander pluspunt is dat je op een televisie met 4K-resolutie alle 4K-content kunt bekijken die ondertussen beschikbaar is, zoals films, series en games. Je geniet dan van de best mogelijke beeldkwaliteit die ook cinema’s hanteren.

Wat is het verschil tussen 4K en Full HD?

Wat is het verschil tussen 4K en Full HD?

Full HD is de voorloper van Ultra HD. Als je een tv in Full HD-resolutie koopt, dan is de beeldresolutie van het scherm 1.920 x 1.080 pixels. Dat was een lange tijd de gouden standaard voor televisies, tot 4K op het toneel verscheen. 4K-resolutie is namelijk 4 keer scherper dan Full HD, waardoor je dus ook een veel scherpere weergave krijgt van films, series, games en andere media die je op je tv of smart-tv kunt afspelen.

4K versus 8K: welke tv koop je best?

4K versus 8K: welke tv koop je best?

Ondertussen zijn er ook al 8K-televisies op de markt. Een 8K-tv heeft een beeldresolutie van 7.680 x 4.320 pixels, wat 4 keer zo scherp is als 4K. En dat vertaalt zich dan weer in een beeldweergave die maar liefst 16 keer scherper is dan Full HD. Kleine details worden zo beter zichtbaar, maar het verschil tussen 4K en 8K-beelden is in praktijk moeilijk te zien. Er is ook nog niet zoveel content in 8K beschikbaar. Smart-tv’s met 8K-resolutie bieden wel vaak upscaling, een techniek die beelden met een lagere resolutie automatisch scherper maakt. Dat is een toegevoegde waarde waarvan je vooral geniet op een tv met een groot scherm.

Past een tv met 4K-resolutie bij jou?

Past een tv met 4K-resolutie bij jou?

Een tv met 4K-resolutie is geschikt voor iedereen die graag geniet van hele scherpe beelden tijdens het tv-kijken of gamen. Er zijn bovendien 4K-televisies in zowel middelgroot als groot formaat, waardoor je toestellen kunt vinden in verschillende prijsklassen. Een tv met 4K-resolutie is ook een goede keuze als je op zoek bent naar een gaming-tv, want steeds meer games zijn beschikbaar in hoge 4K-kwaliteit. Als je die resolutie combineert met een oledscherm, dan krijg je bovendien een nog betere beeldkwaliteit. Tijdens het gamen zorgt dat voor een glasheldere beeldweergave met een intens kleurengamma en levensechte nauwkeurigheid.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over