MM logo red

Qled-tv: alles wat je moet weten

Anouk28 JUNI 2023
unknown description

Er zijn een heleboel specificaties waarop je moet letten als je een nieuwe tv uitzoekt. Een daarvan is de beeldschermtechnologie van het toestel. Naast traditionele LED-tv’s kun je namelijk ook kiezen uit LED- en Qled-televisies. Op deze pagina leggen we je uit wat een Qled-tv is en wat de voor- en nadelen zijn van deze beeldtechniek. Zo kun je straks makkelijker een tv kiezen die bij jou past.

Wat is een Qled-tv?

Wat is een Qled-tv?

De term Qled staat voor Quantum Dot Light-Emitting Diode, een schermtechnologie die door sommige televisietoestellen gebruikt wordt om beelden weer te geven. Een Qled-televisie is voorzien van achtergrondverlichting om de pixels van het scherm te verlichten. Tussen het beeldscherm en de achtergrondverlichting zit een fijne laag Quantum Dots – dat zijn kleine nanokristallen – die de verlichting verbeteren en een breder kleurengamma produceren. Zo krijg je een groter kleurbereik en een hogere helderheid, wat meteen ook de grootste pluspunten van de Qledtechnologie zijn. Wist je trouwens dat Qled door Samsung werd uitgevonden? Ondertussen maken ook andere tv-merken gebruik van deze techniek.

De voordelen van Qled-tv

De voordelen van Qled-tv

Wat de Qled-technologie zo populair maakt, zijn de hoge helderheid en het brede kleurengamma die je ervoor in de plaats krijgt. Die 2 eigenschappen vormen trouwens ook het belangrijkste verschil tussen OLED en Qled. Een Qled-tv kan heel heldere beelden weergeven, zelfs in een kamer met veel lichtinval. En dankzij de Quantum Dots geniet je van 100% kleurvolume en natuurlijke, levensechte kleuren. Een Qled-televisie is bovendien beter beschermd tegen inbranden dan een OLED-tv. Beelden die lang op het scherm getoond worden, schijnen dus niet door in de volgende beelden. Tot slot is een Qled-televisie ook goed bestand tegen lichtreflectie. Je hebt dus weinig last van omgevingslicht.

De nadelen van Qled-tv

De nadelen van Qled-tv

In tegenstelling tot OLED-tv’s geven Qled-televisies minder diepe contrasten en zwartwaarden weer. Dat valt vooral op als je een film, serie of programma bekijkt met veel donkere scènes. Je ziet dan iets minder details en zwarte kleuren lijken niet 100% zwart. Daarnaast kan de beperkte kijkhoek van een Qled-tv ook een nadeel zijn als je graag in groep tv-kijkt. De kleuren en helderheid nemen namelijk af als je schuin tegenover het televisietoestel zit. Ten slotte heeft een Qled-tv doorgaans een iets dikker scherm dan een oledtelevisie. Dat kan ook een rol spelen in je keuze voor een van beide beeldschermtechnologieën.

Bekijk de beste Qled-tv’s van MediaMarkt

Heb je na het lezen van de voor- en nadelen je zinnen gezet op een Qled-tv? Bekijk dan eens onze selectie van de beste Qled-televisies. Dat zijn toestellen die je ook een 4K-beeldresolutie bieden, zodat je van de best mogelijke beeldkwaliteit geniet.

Wanneer moet je een Qled-tv kopen?

Wanneer moet je een Qled-tv kopen?

Of je nu kiest voor een OLED-tv of een Qled-tv, je geniet sowieso van een hoogwaardige beeldkwaliteit. De meerwaarde van Qled zit vooral in de hoge helderheid en het brede kleurengamma van het toestel. Je hebt ook minder last van lichtreflectie op het scherm en minder risico op inbranden. Als je dat belangrijke eigenschappen vindt, dan zal een Qled-televisie je wellicht bevallen. Twijfel je nog? Weeg zeker goed alle voor- en nadelen van Qled vs. OLED af.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over