MM logo red

Alles over DLNA

Luca29 APRIL 2024
unknown description

Zonder dat je het beseft, maak je waarschijnlijk dagelijks gebruik van DLNA. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van een film van je gsm naar je televisie of het afspelen van muziek via een draadloze speaker. Maar wat is DLNA eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel vertellen we je alles over draadloze communicatie via DLNA.

Wat is DLNA?

Wat is DLNA?

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Deze standaardmaakt het mogelijk om digitale media, zoals foto’s, video’s en muziek,tussen de verschillende apparaten in je thuisnetwerkte delen. Hiervoor moeten je apparaten wel DLNA-gecertificeerd zijn. Dit is van toepassing voor de meeste moderne toestellen. Dankzij DLNA communiceren je smartphone, computer en smart-tv met elkaar en delen ze media zonder kabels of ingewikkelde configuraties. De DLNA-standaardmaakt het dus mogelijk om je favoriete media overal in huis te bekijken of beluisteren, zolang je apparaten DLNA-compatibel zijn.

Hoe werkt DLNA?

Hoe werkt DLNA?

DLNA werkt alleen als alle apparaten die DLNA ondersteunen met hetzelfde lokale netwerk verbonden zijn, zoals je draadloze thuisnetwerk. Een apparaat, bijvoorbeeld je computer of een netwerkopslagapparaat (NAS), fungeert als DLNA-server. Dezedoet dienst als opslagruimte voor de multimedia-inhoud, zoals foto’s, video’s en muziek. Andere toestellen in datzelfde netwerk, zoals smart-tv’s, spelconsoles of smartphones,fungeren als DLNA-clients. De apparaten lezen de multimedia-inhoud van de DLNA-server en spelen dezeaf. Om de apparaten in het netwerk te verbinden, maakt DLNA gebruik van een UPnP-protocol. Wanneer je een DLNA-client op het netwerk inschakelt, zoekt het via UPnP naar beschikbare DLNA-servers.Nadat de client de server heeft gevonden, raadpleeg je de beschikbare multimedia-inhoud op de server vanaf het apparaat naar keuze. Wil je streamen naar een toestel in een andere ruimte? Dan heb je multiroom-wifi nodig.

Via welke apparaten werkt DLNA?

Via welke apparaten werkt DLNA?

De meeste moderne multimedia-apparaten zijn uitgerust met DLNA:

Twijfel je of jouw toestel compatibel met DLNA is? Je vindt meer info in de handleiding van het apparaat of op de website van de fabrikant.

Welke apps heb je voor DLNA?

Welke apps heb je voor DLNA?

Dankzij volgende apps laat je ook niet-compatibele apparaten werken met DLNA:

  • BubbleUPnP (Android)
  • Plex (Android, iOS, Windows, macOS)
  • Kodi (Android, iOS, Windows, macOS)
  • Windows Media Player (Windows)
  • VLC (Android, iOS, Windows, macOS)

De voordelen van DLNA

De voordelen van DLNA

DLNA biedt heel wat voordelen die het delen en afspelen van media binnen je thuisnetwerk veel simpeler maken. Dankzij DLNA communiceren je verschillende apparaten, zoals smartphones, computers, tv’s en audioapparatuur moeiteloos met elkaar en delen ze onderling media. Dit resulteert in een naadloze integratie van technologieën, waardoor je media eenvoudig deelt zonder ingewikkelde configuraties. Het draadloze karakter van DLNA zorgt voor flexibiliteit en gemak, waardoor je zonder gedoe met kabels van media geniet. Bovendien stelt DLNA je in staat om eencentrale bibliotheek van media te beheren en toegankelijk te maken vanaf verschillende apparaten.

Nog meer bijleren over de technische kant van multimedia? Lees dan zeker onze artikels over wifi 6, wifi-versterkers, wifi-problemen en mesh-wifi.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Hoe werkt het moederbord van je pc?
Computers

5. Junio

Hoe werkt het moederbord van je pc?

Het moederbord is een cruciaal onderdeel van je computer. Het zorgt ervoor dat alle componenten met elkaar kunnen communiceren en dat je pc efficiënt functioneert. Bij het kiezen van een nieuw moederbord is het belangrijk om de verschillende onderdelen te kennen en te begrijpen hoe ze samenwerken.

5. Junio

Lees meer over
Hoe werkt een computer?
Computers

4. Junio

Hoe werkt een computer?

Een computer is een complex apparaat dat taken uitvoert door middel van elektronische berekeningen, uitgevoerd door hardware en gestuurd door software. Van eenvoudige berekeningen tot geavanceerde programmering: computers spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. In dit artikel gaan we hier gedetailleerder op in.

4. Junio

Lees meer over
Dit zijn de beste all-in-one pc’s van 2024
Computers

3. Junio

Dit zijn de beste all-in-one pc’s van 2024

All-in-one pc's bieden een compacte oplossing door de hardware naadloos te integreren in de achterkant van het beeldscherm. Dit design minimaliseert de hoeveelheid kabels en bespaart ruimte, wat ze geschikt maakt voor kleinere werkplekken of thuisgebruik. Op deze pagina ontdek je meer over de diverse mogelijkheden en voordelen van all-in-one pc’s.

3. Junio

Lees meer over