MM logo red

Wat is een wifi-versterker?

unknown description

Een wifi-versterker vergroot het bereik van je draadloze signaal en elimineert dode zones, zodat je overal in huis een betrouwbare wifi-verbinding hebt. Hij ontvangt het bestaande wifisignaal, versterkt het en creëert zo een krachtiger en breder netwerk, wat leidt tot een verbeterde verbinding en dekking in gebieden met zwakke signalen.

Hoe installeer je een wifi-versterker?

Hoe installeer je een wifi-versterker?

Het installeren van een wifi-versterker is een eenvoudige procedure. Start door de versterker te plaatsen op een locatie waar deze nog een krachtig signaal van je draadloze router ontvangt, bij voorkeur dicht bij het gebied met slechte dekking. Steek de versterker in een stopcontact en wacht tot deze is geactiveerd. Verbind vervolgens je computer of smartphone met de wifi-versterker. Ga naar de wifi-instellingen en selecteer het netwerk van de versterker en voer het wachtwoord in.

Eenmaal verbonden met de wifi-versterker, pas je de instellingen aan via een webbrowser op je apparaat. Volg de instructies in de handleiding van de versterker om het wifi-netwerk te configureren en de naam en het wachtwoord van het nieuwe netwerk in te stellen. Nu kun je genieten van een uitgebreider wifi-bereik met verbeterde dekking en signaalsterkte in gebieden met een zwakke ontvangst.

Welke wifi-versterker kiezen?

Welke wifi-versterker kiezen?

Bij het kiezen van de juiste wifi-versterker zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Begin met de snelheid en standaard van je huidige wifirouter. Zorg ervoor dat de versterker compatibel is en dezelfde snelheidsklasse ondersteunt. Meet de afstand tussen je router en de gebieden met zwakke dekking. Kies een wifi-versterker met voldoende bereik om die afstand te overbruggen. Als je een groot huis hebt, overweeg dan een mesh-wifisysteem voor optimale dekking. Controleer of de versterker eenvoudig te installeren is. De meeste moderne modellen bieden plug-and-play-installatie via een mobiele app. Bekijk ook extra functies zoals ethernetpoorten, die handig kunnen zijn voor bedrade verbindingen. Uiteindelijk hangt de beste wifi-versterker voor jou af van de grootte van je huis, je routerstandaard en je budget.

Wat doet mesh-wifi?

Wat doet mesh-wifi?

Mesh-wifi is een type wifinetwerk dat via meerdere stations (wifi-punten) met hetzelfde netwerk verbonden is. Door deze stations in verschillende ruimtes in huis te plaatsen, heb je overal gelijke verbinding. Je tablet, smartphone of laptop schakelt automatisch over naar het sterkste punt in huis, waardoor je niet handmatig hoeft te wisselen. Door op de juiste plekken in huis de stations voor het mesh-wifinetwerk te plaatsen, blijft de frequentie van het wifisignaal overal gelijk. Het bereik van de stations dekt het hele huis en je hebt overal sterke, stabiele wifi. Er zijn 2 verschillende frequenties: 2.4 GHz en 5 GHz. De frequentie 2.4 GHz is minder snel maar heeft een groter bereik dan de 5 GHz frequentie.

Het verschil tussen een mesh-wifinetwerk en een normale router die je van je internetprovider ontvangt, is dat de wifi-verbinding van de normale router, als je dicht bij het toestel staat, heel goed is. Hoe verder je je hiervan verwijdert, hoe slechter de verbinding. Dit komt door de verhindering van verschillende stoorzenders als metaal, beton of glas. Maar ook de slimme apparaten in huis of de wifi van de buren dragen bij aan het verstoren van de internetverbinding.

De snelheid van een wifi-versterker

De snelheid van een wifi-versterker speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de prestaties van je draadloze netwerk. Een wifi-versterker vergroot het bereik van je bestaande router, maar de snelheid die hij levert, is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is het essentieel om te begrijpen dat een wifi-versterker de snelheid van je router niet kan verhogen; hij kan alleen het bestaande signaal versterken. De snelheid van een wifi-versterker wordt bepaald door de wifi-standaard die het ondersteunt. De meest voorkomende standaarden zijn 802.11n, 802.11ac en 802.11ax (Wi-Fi 6). Nieuwere standaarden bieden doorgaans hogere snelheden.

Het is van belang om een versterker te kiezen die compatibel is met de wifi-standaard van je router voor optimale prestaties. Bovendien kan de afstand tussen de versterker en de router de snelheid beïnvloeden. Hoe groter de afstand, hoe zwakker het signaal kan zijn en hoe lager de snelheid is. Het is daarom van essentieel belang om de versterker strategisch te plaatsen om een goede snelheid te behouden.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn