MM logo red

Welke tablet kopen? Wij geven je advies & tips

unknown description

Een tablet is een geweldig toestel met heel veel mogelijkheden. Maar welke tablet is de beste? Die vraag beantwoorden doen we in dit artikel. We leggen je uit wat de verschillen zijn, zodat je kunt bepalen welke tablet bij jou past. We staan je natuurlijk ook graag bij met advies in de MediaMarkt-winkels, online via de MediaMarkt-website of sociale kanalen, of via mail.

Tablet kiezen: goedkoop, middenklasse of premium

Tablet kiezen: goedkoop, middenklasse of premium

De prijs van een tablet wordt door een aantal zaken bepaald:

 • De schermgrootte en -kwaliteit
 • De afwerking
 • Het opslaggeheugen
 • De hardware
 • De afwerking

Het is niet zo dat een goedkope tablet per se een klein scherm heeft en een duurder model een groot. Het draait ook om de beeldkwaliteit en resolutie. Hoe meer je betaalt, hoe scherper het beeld, bijvoorbeeld. Dit is belangrijk als je veel op je tablet wil lezen.

Goedkope tablets tot 200 euro

Goedkope tablets zijn bijna allemaal Android-tablets met iets oudere hardware en een scherm met HD Ready- of Full HD-resolutie. Bij een kleine tablet zijn die resoluties werkbaar, bij een groter model kan het beeld onscherper overkomen. Vaak hebben deze tablets niet heel veel opslagruimte: 8 of 16 GB. Dat is voldoende als je niet veel apps installeert of media op je tablet plaatst. Je vindt zowel goedkope 7- als 10-inch tablets. Door hun zachte prijskaartjes zijn deze tablets interessant voor kinderen.

Meer info

Middenklassse: tablets van 200 euro tot 500 euro

Betaal je 200 tot 500 euro voor een tablet, dan zit je in de middenklasse. Het zijn tablets die al meer bieden dan de goedkoopste modellen, bijvoorbeeld een beter Full HD-scherm en meer opslagruimte voor je apps. De hardware is bovendien krachtiger, waardoor je sneller tussen apps schakelt en games soepeler draaien.

Meer info

Premiumtablets vanaf 500 euro

Geef je meer dan 500 euro uit aan een tablet, dan koop je het beste van het beste. In deze categorie vind je onder andere heel grote tablets, zelfs met schermen van 12 inch diagonaal of meer. Premiumtablets komen met de snelste hardware en kun je meestal eenvoudig uitbreiden met een toetsenbord. Zo wordt die tablet een heuse laptop. Deze duurdere tablets leunen dan ook aan bij zogenaamde convertibles, Windows-laptops die je kunt omvormen tot tablets.

Meer info

Technische specificaties

Technische specificaties

Qua vorm lijken de meeste tablets op elkaar, al kunnen de bouwkwaliteit en gebruikte materialen wel sterk verschillen. Sommige (betere) laptops werken ook met een pen, zodat je op het scherm notities kunt nemen. Wie veel de baan op gaat, kan opteren voor een tablet met SIM-kaart en 4G. Voor kinderen en senioren zijn er speciale modellen met speciale software en grotere schermen.

Schermgrootte

Tablets bestaan vooral uit een scherm en dat heeft een praktisch gevolg: hoe groter het scherm, hoe groter de tablet. Mogelijke schermgroottes gaan bij pure tablets van 7 tot 13 inch, bij een convertible kan het nog groter. Apple-tablets hebben altijd een vierkantig scherm, bij Android-tablets heb je dezelfde 4:3-vorm, maar ook modellen met een breed 16:9-scherm. Vierkantigere schermen zijn handiger om websites en e-books te bekijken, video toont dan weer beter op een brede display.

Sensoren

Tablets bevatten allerlei sensoren die het gebruik makkelijk maken. Zo is er een sensor die meet hoe je een tablet vastneemt en het beeld automatisch kantelt. Deze accelerometer en een gyroscoop meten beweging, waardoor je games kunt bedienen door de tablet te kantelen. Tablets met 4G en sommige WiFi-modellen bevatten een GPS-ontvanger om je locatie te bepalen en een kompas. Dat is handig als je in de auto of op de boot een tablet als navigatietoestel wilt gebruiken.

waterbestendigheid

Waterbestendigheid

Een waterdichte tablet kom je niet zo vaak tegen, maar het is wel praktisch als je het in de keuken gebruikt of buiten. Tablets die waterproof zijn, kun je niet mee in het zwembad nemen, ze zijn eerder ontworpen om een omgestoten glas of een plotse regenbui te overleven.

Schokbestendigheid

De meeste tablets overleven een val of een zware tik niet zo goed. Daarom raden we aan om je tablet in een beschermhoes te bewaren. Er zijn schokbestendige tablets, maar dit zijn professionele modellen bedoeld voor industrieel gebruik. Een kleine uitzondering hierop zijn tablets ontwikkeld voor kleine kinderen. Deze kunnen meestal wel tegen een stootje.

Autonomie

Heel wat tablets gaan acht tot tien uren mee op een batterijlading. De batterijduur hangt wel sterk af van wat je ermee doet. In het bijzonder een hoge helderheid kan de autonomie danig verlagen, net zoals het gebruik van Bluetooth. Ook intensieve games en veel WiFi- of 4G-gebruik belasten de batterij.

Processor

Net zoals bij een smartphone zorgt de processor in een tablet voor een vloeiende gebruikservaring. Wil je apps die snel openen en games die soepel draaien, dan moet je een tablet zoeken met een snelle processor.

Werkgeheugen (RAM)

Het werkgeheugen van een tablet is iets anders dan de opslagruimte of -capaciteit. Dit is het geheugen waarin een app draait. Hoe meer, hoe vlotter je schakelt van een app naar een andere.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een tablet is belangrijk. Dit is de ruimte waarin je zowel apps kunt plaatsen als media (zoals video’s en foto’s) en bestanden. Ook het besturingssysteem slokt verschillende gigabytes op. Apps downloaden bovendien vaak nog extra data, bijvoorbeeld als je muziek streamt of e-books leest. Bij veel tablets kun je kiezen uit versies met bijvoorbeeld 32 of 64 GB. Heeft een tablet een slot voor een geheugenkaart, dan kun je altijd achteraf opslagcapaciteit toevoegen door middel van een goedkope microSD-geheugenkaart. Maar er zijn ook tablets, zoals de iPad, die je na aankoop niet meer kunt uitbreiden. Bij deze modellen is het belangrijk dat je meteen gaat voor een model met voldoende opslagcapaciteit, want anders ben je achteraf altijd bezig met apps te verwijderen om nieuwe te installeren.

Besturingssysteem

Besturingssysteem

Android Tablet

De meeste tablets gebruiken Android, een besturingssysteem ontwikkeld door Google. Merken als Acer, Samsung en Huawei voegen wel zaken toe aan Android, zoals eigen kleurtjes en functies. Zo wordt elke Android-tablet toch weer anders. Android is volwassen software waarvoor veel apps beschikbaar zijn. Het werkt ook heel goed samen met de Google-diensten, waardoor bijvoorbeeld foto’s die je neemt met je tablet meteen naar de cloud worden gestuurd. Android-tablets komen daarom ook met veel Google-apps, zoals Gmail en Google Maps.

iOS Tablet

iOS is een besturingssysteem dat enkel voorkomt op Apple-tablets, gaande van de iPad mini tot de iPad Pro. Net zoals Android is het heel stabiel en zijn er miljoenen apps beschikbaar. iOS werkt goed samen met Apple-diensten en macOS, waardoor je bijvoorbeeld een tekst kunt beginnen te schrijven op een Mac en afwerken op een iPad. Maar ook als je een Windows-pc hebt of Google-diensten gebruikt, kun je met een iPad aan de slag.

Windows Tablet

Tablets met Windows 10 zijn zeldzaam. Wel kom je veel convertibles met aanraakschermen en Windows 10 tegen die je ook kunt gebruiken als tablet. In tabletmodus verwijder je het toetsenbord of klap je het scherm om. Windows 10 past zich dan automatisch aan zodat het beter te bedienen is met een vinger.

Camera

camera

Heel wat mensen vinden het leuk om te fotograferen met een tablet, onder meer omdat je op het grote scherm goed het onderwerp kunt zien. Tablets beschikken steeds vaker over betere camera’s, zowel voor- als achteraan. De camera aan de voorkant is eerder bedoeld voor videogesprekken en selfies.

Megapixels

De kwaliteit van een camera hangt onder andere van het aantal megapixels af. Hoe meer pixels, hoe meer puntjes gebruikt worden voor een foto en hoe scherper die overkomt. Er spelen natuurlijk nog andere factoren, zoals de lenskwaliteit en de grootte van de pixels.

Camerasensor

Bijna alle tablets hebben camera’s, maar je moet toch naar de hogere middenklasse of premiumtablets gaan om superieure fotomogelijkheden tegen te komen. Dat komt omdat deze duurdere modellen betere camerasensors aan boord hebben.

Accessoires

Accessoires

Tablets zijn populair en worden in heel veel verschillende omstandigheden gebruikt. De juiste accessoire maakt het allemaal mogelijk. Zo zijn er heel wat houders en beschermhoezen beschikbaar, bijvoorbeeld een houder om de tablet in de auto te gebruiken of een wandhouder.

 • Tablethoesjes: Een beschermhoes is een echte aanrader. Ze beschermt je tablet tegen vuil en kleine ongelukjes. Het is wel belangrijk dat je de juiste hoes voor je tablet kiest, zodat het toestel er stevig in zit. Bijvoorbeeld een cover voor een 10,1-inch tablet aanschaffen voor een kleinere tablet is een slecht idee. Meer info
 • Tabletbeschermfolie: Net zoals een hoes is beschermfolie voor het tabletscherm een goed idee. Een hoes beschermt vooral bij het transport en opbergen. Een schermfolie zorgt dat ook tijdens het gebruik er geen krassen op het scherm komen. Meer info
 • Externe batterij: Een tablet kan al snel acht uren of meer werken op een batterijlading. Op vakantie of tijdens een lange vlucht kan dat te weinig zijn. Onderweg opladen doe je heel eenvoudig met een powerbank. Als je een mobiele batterij koopt voor je tablet, kies dan wel een model met een hogere capaciteit zodat de grotere tabletbatterij helemaal gevuld wordt. Meer info
 • Geheugenkaarten: Een tablet met een slot voor een geheugenkaart kan uitgebreid worden met een microSD-geheugenkaart. Deze zijn beschikbaar met capaciteiten van 8 tot 512 GB en kosten niet veel. Het is heel eenvoudig om je tablet meer opslaggeheugen te geven. Meer info
 • Batterijen: Na enkele jaren kan de batterij van een tablet minder sterk worden. In sommige gevallen kun je de batterij van je tablet laten vervangen. Vraag hierover advies bij de Smartbar in je MediaMarkt-winkel.
 • Printers: Printen vanaf je tablet is zeker mogelijk. Sommige printers hebben mobiele apps om dit mogelijk te maken. Er zijn ook modellen met AirPrint, zodat je vanaf een iPad iets kunt afdrukken.
 • Opladers: Bij een tablet krijg je meestal een lader. Maar een extra tabletlader is altijd handig, bijvoorbeeld voor op het werk. In de meeste gevallen kun je verder met een universele lader voor smartphones en tablets. Je hoeft niet specifiek een lader van hetzelfde merk te kopen. Er zijn ook laders beschikbaar voor in de auto.
 • Toetsenbord: Via Bluetooth kun je heel snel en eenvoudig een toetsenbord aansluiten op je tablet. Zo kun je makkelijker langere teksten tikken. Bluetooth is heel universeel, zodat elk Bluetooth-toetsenbord met elke tablet werkt. Handig zijn tablethoezen met een toetsenbord geïntegreerd. Meer info

Ontdek hier al onze accessoires voor tablets.

Tablet met of zonder abonnement?

abonnement

Een tablet met 4G ingebouwd kan bijzonder handig zijn. Zo kun je op de trein of op plaatsen zonder WiFi toch nog surfen en streamen. Je moet hier wel een mobiel abonnement voor afsluiten. Sommige operators hebben een voordelig tabletabonnement dat enkel geschikt is voor data.

Tablets voor groot en klein

Tablets voor groot en klein

Kinderen vinden tablets heel leuk, maar een doorsnee tablet is meestal toch te kostbaar voor kleine kinderhanden. Gelukkig zijn er ook speciale kindertablets die qua afwerking beter geschikt zijn. Ook is de software aangepast zodat ouders beperkingen kunnen opleggen en enkel veilige apps draaien.

Meer info

Tablet laten herstellen

herstellen tablet

Een tablet is een toestel dat snel heel het gezin doorlopend zal gebruiken. Het is nu eenmaal handig voor zoveel verschillende dingen. Een ongeluk is echter snel gebeurd. Betekent een gebarsten scherm nu dat een tablet klaar is voor de vuilbak? Neen, want je kunt in veel gevallen een tablet laten herstellen. In alle MediaMarkt-winkels is er een Smartbar waar je tabletscherm vervangen wordt terwijl je wacht. En dat aan een scherpe prijs.

Tablet of laptop?

Vind je het moeilijk om te kiezen tussen een tablet of een laptop? Een tablet is een toestel dat door zijn lage gewicht en compacte formaat ideaal is voor gebruik in de sofa of onderweg. Vooral media consumeren en gamen gaan vlot op een tablet. Een laptop is dan weer beter voor het serieuzere werk. Maar de scheidingslijn tussen de twee vervaagt: er zijn tablets die zich richten op mobiele werkers en laptops die je kunt omvormen tot een tablet.

Verzekering: Meer info

Waar een tablet kopen?

Zoek jouw winkel

Vind een tabletspecialist in de buurt

In de MediaMarkt-winkels vind je een ruim assortiment aan tablets, waardoor je vast snel een antwoord vindt op de vraag: “Waar koop ik een tablet en welke kies ik?”. In de winkel kun je rekenen op het nodige advies als je het moeilijk vindt om te kiezen.