MM logo red

Wat is de wet van Moore?

Luca22 MEI 2024
unknown description

AI en andere technologieën hebben een aanzienlijke ontwikkeling ondergaan. Vooral het werk van Gordon Moore en de Wet van Moore hebben de weg vrijgemaakt voor het grootschalig gebruik van AI. Ontdek hier meer over Gordon Moore, de Wet van Moore en de invloed die deze ondernemer heeft gehad op de ontwikkeling van AI.

Wie was Gordon Moore?

Wie was Gordon Moore?

Gordon Moore (1929 - 2023) was een Amerikaanse ondernemer en medeoprichter van Intel Corporation, vooral bekend van de processors die in de meeste Windows pc's zitten. Moore opende de deur naar innovatie en zal nog lang een grote invloed blijven hebben op de technologische vooruitgang. Dankzij zijn werk zijn er tegenwoordig zelfs AI-laptops uitgerust met Intel-processors.

Moore's Law en de innovatie in rekenkracht

Moore's Law en de innovatie in rekenkracht

Gordon Moore deed in 1965 een voorspelling: het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling zou elk jaar verdubbelen. Dit betekent dat de rekenkracht van de chips steeds krachtiger wordt. Dit staat bekend als de Wet van Moore. Volgens Moore zou dit fenomeen minstens 10 jaar duren. In 1975 paste hij zijn wet aan: hij zei dat de verdubbeling elke 2 jaar zou plaatsvinden. Dit is tot op heden waar gebleken. De duur van deze wet is nu een onderwerp van discussie. Hoe dan ook, de enorme vooruitgang in de technologie heeft ervoor gezorgd dat AI-programma's zich snel kunnen ontwikkelen, en dat zullen ze ook blijven doen.

AI en de wet van Moore

AI en de wet van Moore

Naarmate de rekenkracht van computers is toegenomen, is er steeds krachtigere hardware beschikbaar geworden voor AI-onderzoek. Dit betekent dat computers steeds meer gegevens kunnen verwerken en steeds ingewikkeldere algoritmen kunnen toepassen. Dit heeft de ontwikkeling van AI enorm gestimuleerd en ging gepaard met een verlaging van de kosten voor het gebruik en de ontwikkeling van de technologieën. Dit heeft ertoe geleid dat men AI op allerlei verschillende gebieden inzet, van technologiebedrijven tot de gezondheidszorg en van de overheid tot je smarthome.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Hoe werkt AI en waarvoor gebruik je het?
Computer & Multimedia

Hoe werkt AI en waarvoor gebruik je het?

Lees meer over