MM logo red

Alles over nismaten: kies de juiste afmetingen voor inbouwapparaten

Amina14 MAART 2024
unknown description

Een inbouwapparaat zit verborgen in een nis achter je kastdeur, waardoor het naadloos in de keuken opgaat. Om keukentoestellen te kiezen die in de kastruimte passen, is het belangrijk dat je de nismaten van je keuken kent. MediaMarkt helpt je op weg met de standaardafmetingen van inbouwapparatuur zoals koelkasten, diepvriezers, ovens, microgolfovens, kookplaten en vaatwassers.

Wat zijn de afmetingen van een inbouwkoelkast?

Wat zijn de afmetingen van een inbouwkoelkast?

Inbouwkoelkasten hebben bijna altijd een breedte van 60 centimeter. De standaard nisdiepte voor een koelkast is 55 centimeter, maar controleer dit voor de zekerheid nog eens voordat je een nieuwe koelkast kiest. Wat wel erg varieert, is de hoogte van een inbouwkoelkast. Vele modellen zijn 122 of 178 centimeter hoog, maar er zijn ook kleinere koelkasten van bijvoorbeeld 72, 88 of 102 centimeter hoog. Ga zeker ook de hoogte van het deurpaneel van de koelkast na. Dat moet namelijk op het frontpaneel van je keukenkast aansluiten, zodat de inbouwkoelkast goed opent en sluit.

Ben je nog niet zeker wat voor koelkast bij je huishouden past? Lees onze tips om koelkasten te vergelijken en het meest geschikte apparaat te kiezen.

Wat zijn de afmetingen van een inbouwdiepvries?

Wat zijn de afmetingen van een inbouwdiepvries?

Net als inbouwkoelkasten hebben ook inbouwdiepvriezers uiteenlopende hoogtes die van 72 tot 178 centimeter variëren. De meeste diepvriezers om in te bouwen zijn verder 55 of 60 centimeter breed en 55 centimeter diep. De standaardafmetingen van een inbouwdiepvries lijken dus heel erg op die van een koelkast. Je meet ook hier best goed zowel de nismaten als de deurhoogte van je diepvries na, zodat je zeker bent dat er voldoende ruimte is om de deur van het toestel volledig open te krijgen. Heb je niet genoeg plaats voor een afzonderlijke inbouwvriezer? Opteer dan voor een praktische koel-vriescombinatie.

Wat zijn de afmetingen van een inbouwvaatwasser?

Wat zijn de afmetingen van een inbouwvaatwasser?

Als je graag een vaatwasser in je keuken inbouwt, voorzie je best een nis van 60 centimeter breed. Dat is namelijk de standaardbreedte van een inbouwvaatwasser. Er bestaan echter ook kleinere modellen van 45 centimeter breed. De meeste inbouwvaatwassers hebben een hoogte van 80 tot 90 centimeter, wat met de gemiddelde hoogte van een keukenaanrecht overeenkomt. Bij het kiezen van een inbouwvaatwasser houd je ook rekening met het formaat van het frontpaneel. Er zijn volledig integreerbare vaatwassers die helemaal achter de kastdeur zitten, maar ook modellen waarvan het bedieningspaneel zichtbaar blijft. Bij die laatste bedekt je keukenfront dus niet het volledige inbouwapparaat.

Wat zijn de afmetingen van een inbouwoven?

Wat zijn de afmetingen van een inbouwoven?

Inbouwovens zijn er over het algemeen in 2 hoogtes: 45 en 60 centimeter. Toch zijn er ook toestellen met een licht afwijkende hoogte verkrijgbaar. Ga er dus zeker niet automatisch van uit dat jouw inbouwoven exact dezelfde hoogte heeft en meet je nishoogte na voordat je een oven kiest. De standaardbreedte van een inbouwoven is 60 centimeter. Dat komt handig uit, want ook een standaard nis in de keuken heeft dezelfde breedte. Ook hierop zijn echter uitzonderingen: je hebt immers ook extra brede inbouwovens van bijvoorbeeld 90 centimeter breed. Als je dit formaat ziet zitten, voorzie dan een extra brede nis.

Wat zijn de afmetingen van een inbouwmicrogolfoven?

Wat zijn de afmetingen van een inbouwmicrogolfoven?

De standaardafmetingen van een inbouwmicrogolfoven hangen van het type microgolf af. Zo is een standaard microgolfoven meestal 38 centimeter hoog, terwijl een combi-microgolfoven doorgaans 45 centimeter hoog is. Qua breedte zijn beide modellen vergelijkbaar. Je voorziet best een nis van 55 centimeter. Dat is trouwens ook de maat die je voor de diepte van de nis voorziet. Compacte inbouwmicrogolfovens zijn vaak minder diep. Als jouw keukenkasten maar ongeveer 30 centimeter diep zijn, overweeg je dus beter een kleine inbouwmicrogolf of -combimagnetron.

Wat zijn de afmetingen van een inductiekookplaat?

Wat zijn de afmetingen van een inductiekookplaat?

Kookplaten zijn bijna altijd ingebouwd, tenzij je voor een fornuis opteert. De standaardbreedte van een kookplaat, zoals een inductiekookplaat, is 60 centimeter. Je kunt echter ook bredere inbouwkookplaten vinden; sommige zijn 70, 80 of zelfs 90 centimeter breed. Net als andere inbouwkookplaten is een inductiekookplaat altijd iets breder en dieper dan de nis waarin ze komt, omdat het toestel op je keukenblad rust. Daarom is het belangrijk dat je nagaat of je werkblad dik genoeg is voor je kookplaat. Zo vermijd je dat je inductiekookplaat door het keukenblad zakt als je er bijvoorbeeld een zware gietijzeren kookpot op zet.

Maak gebruik van de MediaMarkt-inbouwservice

Maak gebruik van de MediaMarkt-inbouwservice

Ben je niet helemaal zeker welk inbouwapparaat in je keuken past en hoe je het toestel precies in je nis integreert? Doe dan een beroep op de inbouwservice van MediaMarkt en breek er je hoofd niet over. Wij bouwen je nieuwe apparaat in, jij behoudt de garantie. Als je een oud inbouwapparaat hebt, halen we het zelfs voor je weg als je dat wilt. Je kunt MediaMarkt trouwens niet alleen inschakelen voor het inbouwen van je keukentoestellen, maar ook voor de installatie van je wasmachine en droogkast.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
diepvriezer - preview
Keuken

Welke diepvriezer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
welke-vaatwasser-kopen-header
Huishouden & Verzorging

Welke vaatwasser kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Slim in de keuken en het huishouden: de trends voor 2022
Keuken

Slim in de keuken en het huishouden: de trends voor 2022

Lees meer over